L’activitat adreçada a l’alumnat de 5è ha anat a càrrec de l’autor i l’autora d’aquesta publicació il·lustrada de divulgació històrica del municipi

  • Categoritzat com: Comunicació Educació
  • Serveis associats: Educació

El taller didàctic del llibret il·lustrat “El quadern de l’avi” torna a les escoles de Cambrils per acostar la història del municipi als més petits. L’activitat, impulsada pel Departament d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils, va a càrrec dels seus dos autors, la il·lustradora Laia Ferraté i l’historiador Ignasi Martí, que des de l’any de la seva publicació i gairebé sense interrupció han impartit el taller a tot l’alumnat de 5è de primària.

La regidora d’Educació, Ingrid Duch, ha destacat la bona acollida que està tenint el taller i ha explicat que l’objectiu és que l’alumnat conegui la història de la seva vila d’una manera lúdica i divertida, fomentar la identitat cambrilenca i posar en valor el patrimoni col·lectiu.

Actualment l’alumnat de 5è de quatre de les set escoles de Cambrils ja ha fet l’activitat, que es basa en una exposició sobre el procés d’elaboració de la publicació. A més, durant el primer trimestre els autors també van visitar alguns grups de 6è que l’any passat no havien pogut realitzar l’activitat.

En continu diàleg amb l’alumnat, els autors exposen la metodologia i les dificultats que van aparèixer en el procés d’elaboració del llibret. S’aporten esbossos, objectes, es responen els dubtes i s’atenen preguntes que la canalla realitza sobre el “Quadern de l’avi” i en general sobre la història de Cambrils.

La il·lustradora Laia Ferraté realitza un dibuix in situ sobre una hipotètica nova escena de la Vil·la Romana de la Llosa. Després l’historiador Ignasi Martí a partir de diferents objectes pregunta sobre si podrien estar il·lustrats en aquell dibuix d’1 metre x 1 metre.

Entre d’altres, el taller també treballa les fonts primàries, hàbits com la lectura a la Biblioteca Josep Salceda, la importància de l’oralitat, el coneixement de la xarxa de museus i el patrimoni cambrilenc en general.

«El Quadern de l’Avi» és un projecte sorgit el 2008 de la Revista Cambrils i editat el 2016 pel Departament de Cultura de l’Ajuntament i posteriorment pel Departament d’Educació, que cada any es distribueix un exemplar del llibre a tot l’alumnat de 5è de Cambrils.

La protagonista del “Quadern de l’avi” és la Camí, una xiqueta de deu anys que es muda a viure a una casa rehabilitada dels avis al Barri Antic de Cambrils. En aquesta nova llar troba la llibreta del seu avi, amb un recull inacabat dels diferents episodis de la història de Cambrils. La Camí recorrerà els diferents indrets del municipi seguint les indicacions de llibre i descobrint el passat del Cambrils i la pervivència d'alguns d'aquests indrets.

El llibre tracta des de l'època neolítica, passant per la Vil·la romana de la Llosa, endinsant-se en l'època medieval, la marxa a peu a Barcelona, el setge de 1640, l'arribada de l'indiano Samà, les societats recreatives del primer terç de segle XX, la Guerra Civil de 1936, l'arribada del turisme i fins arribar a l'època actual.