A través d’aquest conveni, la corporació local aporta 9.000 euros per tal d’iniciar una nova campanya del 26 d’octubre al 13 de novembre. Fins al dia 1 de novembre es pot visitar una exposició sobre aquesta recerca al Museu Molí de les Tres Eres

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

Sota la direcció dels arqueòlegs Josep Maria Vergès i Marta Fontanals, investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), es desenvoluparà una nova campanya d’excavació del 26 d’octubre al 13 de novembre al jaciment neolític El Cavet, a Cambrils. L’objectiu és realitzar un sondeig  en una àrea on l’any 1996 s’hi instal·là un col·lector d’aigües. Durant aquestes tasques aparegué abundant material arqueològic i s’identificaren diversos nivells d’ocupació, que ara es volen documentar.

D’aquesta manera tornen les campanyes d’excavació al Cavet després d’uns anys sense intervenir-hi. Això ha estat possible gràcies a un nou conveni signat recentment entre l’IPHES i l’Ajuntament de Cambrils, segons el qual la corporació local aporta 9.000 euros i d’aquesta manera es pot reprendre l’activitat científica i continuar promovent accions de socialització, després d’uns anys d’interrupció; la darrera intervenció es va dur a terme l’any 2011. Els treballs formen part del projecte quadriennal “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”. Precisament fins al dia 1 de novembre es pot visitar una exposició sobre aquesta recerca al Museu Molí de les Tres Eres de Cambrils.

El Cavet es localitza a l’est del nucli urbà de Cambrils. La seva existència es coneix des de fa dècades, i a finals dels anys noranta del segle passat i principis del 2000 s’hi van realitzar diverses intervencions arqueològiques d’urgència, com a conseqüència de les obres d’urbanització que afectaren la zona del jaciment. Conscients de la potencialitat del Cavet, l’any 2006,  l’Ajuntament de Cambrils a través del Museu d’Història de Cambrils i l’IPHES van signar un conveni marc per afavorir els treballs arqueològics en el jaciment com a part d’un projecte de recerca, promovent-ne alhora també la seva socialització i altres activitats relacionades amb la investigació.

En aquest context, fins a l’actualitat s’han dut a terme 7 campanyes d’excavacions entre el 2005 i el 2011. En totes elles s’ha comptat amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Cambrils i s’han ofert diverses activitats de divulgació dirigides tant al públic escolar com a la ciutadania en general.

Referent per a l’estudi de les primeres evidències d’ocupacions del neolític

La recerca desenvolupada al Cavet ha permès saber que era un assentament a l’aire lliure ocupat de manera intermitent des del neolític antic fins a època ibèrica. De fet, una de les datacions obtingudes, que situa l’antiguitat del jaciment en uns 6.600 anys abans d’ara, constitueix un referent per a l’estudi de les primeres evidències d’ocupacions del neolític antic a la franja mediterrània de la Península Ibèrica.

S’han documentat més d’un centenar d’estructures excavades en el subsòl que s’utilitzaren com a sitges per a l’emmagatzematge de cereals i productes agrícoles. Quan aquestes ja no s’empraven com a tals, s’usaven com a abocadors. Això ha propiciat que amb l’excavació d’aquestes estructures s’hagin obtingut restes de les tasques domèstiques d’aquestes comunitats: fragments de ceràmica, malacofauna marina i terrestre, carbons, llavors, etc. El seu estudi ha estat publicat en diversos articles científics, així com presentat en congressos científics.