Amb el lema "La dependència fora de la Llei", el text reivindica millores en l’atenció a les persones amb demències. L’Associació de familiars de l’Alzheimer Costa Daurada (AFACD) atén a persones malaltes i cuidadores de Cambrils i Vinyols.

  • Categoritzat com: Comunicació Salut pública

L’Ajuntament de Cambrils s’ha sumat al manifest del Dia Mundial de l’Alzheimer de la Confederació Espanyola de Alzheimer amb el lema «La dependència fora de la Llei». El text reivindica mesures que millorin l’atenció a les persones amb Alzheimer i altres demències i no es quedin fora de l’aplicació correcte de la Llei de Dependència.

El manifest assegura que la irrupció del coronavirus ha suposat, a nivell global, una revolució per a la salut de les persones en un context social que no estava prou preparat per fer front a un virus que s'ha demostrat tan desconegut com letal. Cal tenir en compte que la població d'edat avançada ha estat la més castigada i la que més ha patit tant els efectes de la malaltia com les conseqüències col·laterals que ha comportat.

En aquest context, les persones amb alzheimer o un altre tipus de demència han estat especialment damnificades. «La situació sobrevinguda ha accelerat els processos, ha agreujat la vulnerabilitat de pacients i famílies afectades per la malaltia de Alzheimer i ha posat de manifest la fragilitat dels sistemes social i sanitari i les mancances de el model de cures», exposa el manifest.

El Centre de dia «Les Orenetes»

L’Associació de familiars de l’Alzheimer Costa Daurada (AFACD) compta amb el centre de dia "Les Orenetes" a la Casa Sant Josep de La Salle, des d’on atén tant a les persones malaltes com a les cuidadores. Per una banda, el centre ofereix una àrea d’ajuda a les famílies i persones cuidadores de la zona amb grups de psicòlegs/es, treballadors/es socials i nutricionistes. Per l’altra, ofereix teràpies psicoestimulants i atenció al centre de dia o a domicili a les persones amb la malaltia de l’Alzheimer i altres demències.

Aquesta associació es va crear l’octubre de 2013 per la necessitat de les famílies i cuidadors/es de tenir un centre per les persones de la família amb aquesta malaltia i comptar així amb un suport directe. L’associació està capacitada per atendre persones residents a Cambrils i Vinyols i els Arcs que requereixin atenció especialitzada.