El municipi forma part de la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme del Camp de Tarragona. L’objectiu de la campanya és sensibilitzar a la població de la importància que de no consumir tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum.

  • Categoritzat com: Comunicació Salut pública

La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme del Camp de Tarragona, de la qual forma part Cambrils, s’adhereix a la XX Setmana Sense Fum, que se celebra del 25 al 31 de maig amb el lema Recupera la inspiració (#ssfcat19). L’objectiu és sensibilitzar la població de la importància que té per la salut el fet de no iniciar-se en el consum de tabac, abandonar-ne el consum i poder gaudir d’un ambient lliure de fum.

Als països desenvolupats el consum de tabac és la primera causa de mort prematura i evitable, i és un dels problemes de salut pública amb més gran potencialitat preventiva. Els fumadors actuals tenen un 50 % de possibilitats de morir a causa d'alguna malaltia induïda pel tabac, si no abandonen l'hàbit. A més de la mortalitat, s'han demostrat importants efectes nocius del tabaquisme en la majoria d'aparells i sistemes del cos humà, en el fetus i en les persones que no fumen (fumadores passives).

Segons la darrera Enquesta de salut de Catalunya, al Camp de Tarragona, fuma una de cada quatre persones més grans de 15 anys. El consum de tabac és superior en grups d’edat més joves, en les classes socials menys afavorides i entre les persones amb un nivell d’estudis més baix.

Tot i que la tendència de l’exposició al fum ambiental del tabac a la llar és decreixent, al Camp de Tarragona, una de cada deu persones hi està exposada.

La meitat de les persones que fumen habitualment, quan les ha visitat un professional sanitari, no han rebut informació dels efectes que produeix el tabac sobre la salut.

Al juliol de 2018 es va constituir la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme del Camp de Tarragona. És una xarxa oberta de professionals i entitats de l’àmbit sanitari, social i educatiu que treballem en la prevenció i el control del tabaquisme al territori.

Els principals eixos de treball de la Xarxa són identificar els professionals implicats en la prevenció i control del tabaquisme, actualitzar els serveis i els recursos de prevenció, de sensibilització i d’atenció al tabaquisme al territori, i promoure accions a nivell comunitari.

En l’entorn de la XX Setmana Sense Fum i del Dia Mundial Sense Fum, els membres de la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme del Camp de Tarragona volen recordar la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el consum de tabac, abandonar-ne el consum i poder gaudir d’un ambient lliure de fum. Per això:

  • Informen que als centres de salut i oficines de farmàcia del territori trobareu professionals amb coneixements i habilitats que us ajudaran a deixar de fumar. Si deixeu de fumar, millorarà la vostra salut i la de les persones que us envolten.
  • Encoratgen els professionals sanitaris perquè informin sobre les conseqüències de l’ús del tabac, aconsellin i ofereixin el suport necessari a les persones que vulguin deixar de fumar i en facin el seguiment durant tot el procés.
  • Demanen que els professionals de l’entorn sanitari, social i educatiu es comprometin a promoure una cultura sense tabac i uns entorns sense fum, donant exemple i no fumant públicament davant dels centres de treball i els seus entorns.

Una vida saludable és una vida sense tabac! #xarxaSTOPtabacTGN