L’acte central serà la lectura del manifest del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. Les jornades començaran dimecres amb un conte sobre les desigualtats a la Biblioteca i acabaran el 27 de novembre amb un taller per restablir l’equilibri emocional. El departament de Joventut, que per primer any se suma al programa, impulsarà dues campanyes informatives. Com a novetat, s’ha demanat a les entitats esportives de Cambrils que el cap de setmana 23-24 facin un minut de en tots els partits.

  • Categoritzat com: Comunicació Igualtat

L’Ajuntament de Cambrils ha organitzat per aquest mes de novembre un programa d’activitats de tot tipus per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, amb la col·laboració de les entitats que formen part del Consell de Dones de Cambrils. L’objectiu de les jornades, que es portaran a terme del 6 al 27 de novembre, és informar, conscienciar i prevenir aquesta xacra social i impulsar el treball conjunt de les institucions i la ciutadania en la lluita per la seva eradicació. Us podeu descarregar el clicant aquí.

L’acte central de les jornades es durà a terme el dia 25 de novembre, amb la lectura del manifest contra la violència que pateixen les dones, per donar suport a totes les dones que pateixen aquesta greu problemàtica i de rebuig absolut als maltractadors. L’acte de la lectura del manifest tindrà lloc el dia 25 de novembre a les 11h a l’Ajuntament de Cambrils. Es col·locaran tantes cadires com dones assassinades i enguany es donarà protagonisme als homes en aquesta lluita.

El programa es divideix en activitats esportives, campanyes a través d’internet i les xarxes socials, xerrades informatives adreçades a professionals i a la ciutadania, i tallers pràctics. A més, enguany és encara més transversal i per primera vegada compta amb la participació del departament de Joventut, que impulsarà dues campanyes informatives. També com a novetat, s’ha demanat a les entitats esportives de Cambrils que el cap de setmana 23-24 facin un minuts de silenci en tots els partits i es penjaran cartells informatius a les instal·lacions esportives municipals.

Les jornades a la xarxa

Aquesta edició tindrà una gran presència a la xarxa amb diferents iniciatives, entre les quals destaquen dues exposicions virtuals. La primera es titula “Violència masclista en la parella: desmuntem mites?”. La mostra de l’Institut Català de les Dones proposa una revisió d’alguns dels mites associats a l’amor romàntic i a la violència masclista i ofereix idees i elements de reflexió per transformar aquests mites i creences i avançar, així, vers unes relacions lliures de violència masclista. La segona exposició, impulsada per l’Associació de Dones Clara Campoamor, és “Digues la teva contra la violencia masclista!”. És una mostra de cartells amb un missatge contundent, en contra de la violència masclista efectuats per internautes a traves de la web “strip generator”.

Les jornades també arriben a instragram a través de #StopVGCambrils dels #Igerscambrils. La campanya anima a usuaris/es d’aquesta xarxa a implicar-se etiquetant les seves fotografies contra la violència de gènere amb aquests dos hastags. La imatge escollida podrà ser utilitzada com a portada de la campanya de les jornades del 2014.

D’altra banda, el Departament de Joventut treballarà en dues campanyes que a través del seu web i a les xarxes socials i difondrà la resta d’activitats programades. En el marc de la Campanya de 41 llàgrimes, cada dia es publicarà el nom de pila i les edats de les dones assassinades aquest any per la violència masclista de les seves parelles o exparelles.  A més, durant el mes de novembre es publicarà informació i dades sobre la violència de gènere per conscienciar i educar el públic jove.

Xerrades i tallers

El programa inclou dues xerrades i dos tallers informatius i pràctics sobre diferents aspectes. En la primera xerrada, la tècnica municipal de Polítiques d’Igualtat, Mònica Romano, donarà les Claus per detectar i abordar la violència de gènere. Serà dimarts 12 de novembre a les 15 hores al Centre Cultural i dimecres 20 de novembre al Centre Cívic les Basses. També s’ha programat una jornada formativa destinada als professionals dels serveis integrants del circuit municipal d’atenció a la violència a càrrec de Laia Rosich, psicòloga, co-directora i responsable de formació de “El safareig”.

Pel que fa als tallers, s’ha tornat a programar el de defensa personal femenina per dones a partir de 17 anys, que l’any passat va superar totes les previsions. Les participants aprendran a incorporar aspectes de seguretat i alerta en el seu dia a dia, així com habilitats per a la defensa personal davant d’una possible agressió. El taller anirà a càrrec d’Òscar Salgado i Julio Cesar Fornieles, formadors de l’escola Pai Tou Jia Kuntao de Tarragona. L’activitat farà en dues sessions al Centre Cívic Nou Cambrils: el dia 11 de novembre de 10 a 11.30 hores i el dia 26 de novembre de 19 a 20:30 hores.

El segon taller pràctic es titula “Sana el teu cos equilibrant les emocions”. Els assistents connectaran amb les emocions negatives reprimides per després, amb diferents tècniques, restablir el seu equilibri I benestar físic I emocional. Es portarà a terme el dimecres 27 de novembre de 19 a 20 hores al Centre Cultural.  Els dos tallers són gratuïts però cal inscripció prèvia perquè les places són limitades.

També s’han sumat a la jornada altres iniciatives ja existents que adaptaran les sessions del novembre. El 6 de novembre el conta-contes infantil de la biblioteca es dedicarà a les desigualtats de gènere. I el 26 de novembre el Club de Lectura Juvenil comentarà el llibre “T’imagines la vida sense ell?”, d’Isabel Clara Simó i M. de Lolita Bosch.

Finalment, durant el mes de novembre, dins del servei municipal de Coeducació i Salut a les escoles, es duran a terme diversos tallers de prevenció de la violència masclista a l’alumnat de tercer d’ ESO de diferents instituts de secundària de Cambrils i a la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC).