La consultora Irene Borràs atendrà a les associacions cada dijous de 10 a 14 hores al Centre Cívic Les Basses. És una de les primeres iniciatives sorgides de la revisió del Pla de Dinamització del Teixit Associatiu de Cambrils.

  • Categoritzat com: Comunicació Participació ciutadana

L’Ajuntament de Cambrils ha posat en marxa un nou servei d’assessorament jurídic, fiscal, econòmic i laboral per a entitats. Des d’avui mateix, la consultora Irene Borràs atendrà a les associacions interessades cada dijous de 10 a 14 hores al Centre Cívic Les Basses. Aquest nou servei especialitzat dóna resposta a les necessitats de les entitats d’estar al dia davant dels canvis legals i fiscals i complementa i reforça el servei d’assessorament general que ja ofereix la tècnica de Participació, Núria Ferrando, de dilluns a dijous de 9 a 14 hores.

La iniciativa sorgeix de l’actualització del Pla de Dinamització del Teixit Associatiu de Cambrils, que s’està duent a terme en aquest moment. Precisament, aquest matí, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora de Participació, Ana López, i la consultora Irene Borràs, han explicat com i per què s’ha iniciat aquest període d’avaluació que ha de permetre enfortir, empoderar i acompanyar les entitats, i continuar avançant en el model del participació ciutadana i associacionisme de Cambrils.

L’alcaldessa i la regidora han destacat la riquesa del teixit associatiu cambrilenc i la importància de planificar per madurar i aprendre conjuntament. En aquesta línia, han afirmat que el pla de dinamització no parteix de zero perquè des de Participació Ciutadana ja fa anys que es dóna suport a les entitats amb diversos serveis i recursos que ja porten molta trajectòria i que ha arribat el moment d’avaluar. És per això que l’Ajuntament ha decidit obrir un procés participatiu d’avaluació amb les entitats cambrilenques.

L’objectiu de la revisió és millorar el pla, adequant-lo a les necessitats i oportunitats actuals, i facilitar i disposar d’eines per donar suport a l’associacionisme amb instruments tècnics de millora organitzativa, assessorament i dinamisme associatiu.

La consultora Irene Borràs ha explicat que treballaran amb les entitats propostes concretes i tangibles i ha posat com a exemple la Mostra d’Entitats. “Després de 10 anys és un bon moment per recollir aprenentatges, repensar-la si s’escau i fer propostes innovadores”, ha afirmat. “La mostra ha tingut sempre una bona acollida i una gran participació però volem saber si estem fent la millor mostra que podríem fer”,  ha afegit Borràs.

El procés participatiu

En els propers mesos s’utilitzaran espais ja existents com els Consells Consultius i la xarxa de Centres Cívics, es realitzaran entrevistes personals a entitats i persones clau, es convocaran reunions de treball, es faran grups focals i s’enviarà un qüestionari en línia. Tota aquesta informació permetrà redissenyar, millorar, potenciar i consolidar els serveis i recursos oferts a entitats i donar-los suport de la manera més eficaç i efectiva.

Segons la consultora, la revisió del Pla és una nova oportunitat de relació per consolidar les xarxes, el treball fet per les entitats i el treball fet des de Participació. Alhora, aquesta avaluació permetrà permetrà validar i contrastar noves línies emergents relacionades amb el teixit associatiu, com pot ser l’economia social, i també recollir altres inquietuds o necessitats de les associacions. “Si les entitats són millors, Cambrils també serà millor”, ha conclòs Borràs.

Serveis i recursos actuals

Actualment des de Participació es treballa en serveis i recursos com l’assessorament a entitats, el pla de formació a entitats, la Mostra d’Entitats, la cessió d’espais i recursos per a entitats, la potenciació del treball en xarxa, els Consells Consells Consultius, el Punt de Voluntariat i Banc del Temps i la dinamització comunitària de les entitats a través d’equipaments municipals com la xarxa de Centres Cívics).