Aquest projecte permet mesurar, comparar i avaluar els resultats amb indicadors consensuats i un grup de treball d’intercanvi. El 98% dels establiments inspeccionats a Cambrils tenen les instal·lacions conformes amb els ítems valorats i disposen d’autocontrols.

  • Categoritzat com: Comunicació Salut pública

La regidora de Salut Pública de l’Ajuntament de Cambrils, Hélène Arcelin, i la tècnica del Departament van participar dilluns a la sessió de cloenda de la 10a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària (CCISA), que es va celebrar al Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, seu de la Fundació ALICIA.

L’acte va ser presentat pel diputat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Enric Llorca, i va consistir en la conferència de Samuel Portaña, director de seguretat alimentària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona; la presentació dels resultats del Cercle i l’experiència de dos municipis en la gestió dels riscos derivats del consum d’aliments i el control i seguiment dels establiments alimentaris minoristes i de restauració.

Els Cercle es va iniciar el 2010 amb 14 municipis participants i 10 anys després hi participen un total de 50 ens, entre els quals hi ha 10 districtes de la ciutat de Barcelona.

Cambrils, que es va incorporar el 2013 (amb dades del 2012), és l’únic municipi de la província de Tarragona que participa al projecte. La regidora de Salut Pública de Cambrils ha explicat que el CCISA ha permès al municipi poder “mesurar, comparar i avaluar els seus resultats en relació amb la protecció de la seguretat alimentària, mitjançant uns indicadors comuns consensuats, i un grup de treball per intercanviar experiències i bones pràctiques així com per treballar la millora del servei”.

Dels resultats dels cercles, cal destacar que a Cambrils la inversió per habitant i any que es destina a aquesta competència de caràcter obligatori és de 1,32 euros; que el 54,7% dels establiments censats del municipi han estat visitats i classificats, 163 d’ells durant el 2018; i que 338 establiments alimentaris estan censats al Registre d'establiments minoristes d'alimentació al municipi de Cambrils.

Pel que fa a les activitats que ja estan classificades segons el seu risc sanitari, el 98% disposen d’unes instal·lacions conformes als ítems valorats en les inspeccions i tenen algun tipus d’autocontrol instaurat. Les pràctiques de manipulació són correctes en el 59% de les activitats.

Cal destacar que el nombre d’inspeccions per cada 1.000 habitants a Cambrils és superior respecte la mitja de poblacions participants, garantint d’aquesta manera la seguretat i la innocuïtat alimentària conforme a la norma, protegint a la ciutadania i a l’operador econòmic.