L’acte s’emmarca en la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano. La celebració continua amb l’ofrena floral a la font del Parc del Pinaret.

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia

L’Ajuntament de Cambrils ha homenatjat avui el poble gitano amb una recepció institucional presidida per l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano.

En l’acte, que s’ha celebrat a la Sala de Plens, també hi ha intervingut el regidor de Benestar Social, Salut i Drets Cívics, Josep Maria Vallès; i el president de la Nueva Asociación Cultural Gitana de Cambrils, Abraham Campos, i hi han assistit altres regidors i regidores del consistori cambrilenc i representants de diverses entitats gitanes del territori.

A més, enguany la celebració ha comptat amb la participació del president de l’Asociación para la Memoria del Genocidio Gitano de Catalunya, Miguel Palacios Carbonell, que és pastor de la Iglesia Evangèlica Filadèlfia a Madrid, professor, conferenciant, Llicenciat a l’Escola Shalom Jerusalén i el primer gitano que va formar part de la Junta Directiva del Consejo Evangélico de Madrid.

A continuació, l’associació cambrilenca ha homenatjat a diversos membres de la comunitat i els músics Luís Cortés i Rebeca Doya han interpretat l’himne “Gelem, Gelem”. La celebració  ha continuat amb una comitiva de carruatges i cavalls, que s’han desplaçat des de la plaça de l’Ajuntament fins a la font del Parc del Pinaret, on es farà l’ofrena floral. Aquesta cerimònia se celebra a tot el món i consisteix en llençar pètals de flors a l’aigua com a símbol de llibertat i en record a les víctimes dels atacs xenòfobs i racistes, especialment durant l'holocaust nazi. El riu representa la història d’un poble sense pàtria que flueix entre el diferents països.

El Dia Internacional del Poble Gitano és el 8 d’abril. Aquesta diada commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es van consensuar, entre d’altres, la bandera i l’himne del poble gitano. Per aquest motiu, des d’ahir la bandera del poble gitano al balcó de l’Ajuntament de Cambrils.

Nou programa de Mediació Cultural de l’Ajuntament de Cambrils

Aquest 2019 l’Ajuntament de Cambrils ha iniciat el Programa de Mediació Cultural amb el Pla Integral del Poble Gitano de la Generalitat de Catalunya, amb la contractació d’un mediador i d’una mediadora gitanos a raó de 8 hores setmanals cadascun.

El mediador o mediadora gitano és un agent comunitari que té per finalitat facilitar l’accés de la població gitana als diferents àmbits comunitaris del barri, sensibilitzar i donar a conèixer a la resta de població la cultura gitana, i dinamitzar processos participatius i formatius al barri.