Ja s’han plantat 55 arbres a Vilafortuny i ara s’estan omplint els escocells buits del passeig marítim de llevant amb 21 palmeres. Properament l’empresa de jardineria plantarà 24 exemplars de diferents espècies a diferents carrers i places del centre urbà. També s’ha aprovat un projecte per regenerar l’arbrat i la vegetació de la zona de ponent de Cambrils.

  • Categoritzat com: Comunicació Medi Ambient i Serveis Generals Medi Ambient i Serveis Generals

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de  Cambrils ha iniciat aquest febrer la reposició de l’arbrat viari de diverses zones del municipi. Els treballs, inclosos als nous contractes de jardineria, han començat amb la plantació d’un total de 55 arbres a Vilafortuny.

En concret, els nous exemplars s’han instal·lat al carrer Castell d’Almansa, l’avinguda Castell de Vilafortuny, al carrer Pisa, i en un tram del carrer Castell de Siurana i de l’avinguda Vilafortuny. També s’han plantat arbres al pati de l’escola Mas Clariana i de l’escola Guillem Fortuny. Els treballs continuen ara al passeig marítim de llevant, on s’estan omplint els escocells buits amb un total de 21 palmeres.

La reposició continuarà la setmana que ve a diferents punts del centre urbà. En primer lloc se substituiran els sis arbres de la plaça de les Remendadores i durant el més de març es reposarà l’arbrat de l’avinguda Vidal i Barraquer, el carrer Joaquima Vedruna, el carrer Jacint Verdaguer i un tram de l’avinguda Adelaida amb un total de 18 exemplars de diferents espècies. També es preveu plantar arbres al pati de l’escola Marinada i a la zona verda de l’avinguda Verge de Montserrat.

D’altra banda, l’Ajuntament ha aprovat inicialment el Projecte per a la reposició d’arbrat viari i vegetació a la zona de ponent de Cambrils amb un pressupost de 75.382 euros.

Els treballs permetran restituir part de l’arbrat municipal. omplir els nombrosos escocells buits després d’anys sense haver fet reposicions d’arbres d’aquesta envergadura.

Anualment, durant la campanya de poda, que es realitza entre els mesos d’octubre i març, es realitza l’avaluació de l’estat de l’arbrat viari i si s’escau es planteja la seva eliminació i/o substitució, atenent a criteris tècnics. A més, arran dels temporals d’octubre del 2019 i gener del 2020, diversos arbres van caure o van haver de ser retirats per seguretat.

El regidor de Serveis i Medi Ambient, Josep Lluís Abella, ha destacat la importància de l’actuació en el moment actual de canvi climàtic, tenint en compte els beneficis que aporten els arbres sobre la salut i el medi ambient. Els arbres milloren la qualitat de l’aire, mitiguen les temperatures, ajuden a reduir la contaminació acústica (reducció de la reverberació del soroll) i contribueixen a l’increment de la biodiversitat urbana, entre d’altres.

Cal tenir en compte que aquests beneficis s’associen a la massa foliar, i per tant a l’existència de capçades plenament desenvolupades. Per aquest motiu el criteri és prioritzar tenir arbres de qualitat. És a dir, que es puguin desenvolupar el més lliurement possible, assimilant-los al port natural sempre que sigui possible, enlloc de tenir més quantitat d’arbres però que se’ls hagi de sotmetre freqüentment a podes dràstiques.