L’oferta incorpora enguany tallers sobre les addiccions que poden generar les noves tecnologies i la incidència del canvi climàtic en la salut. Altres temes que es portaran a les aules són l’alimentació saludable, la prevenció del càncer o el consum de tabac. Aquest curs s’incideix amb més activitats per trencar amb estereotips de gènere, treballar la coeducació i les relacions de parella saludables.
- Categoritzat com: Comunicació Igualtat Salut pública
- Serveis associats: Igualtat
L’Ajuntament de Cambrils ha posat a disposició de les escoles i instituts de Cambrils un programa d’onze activitats en l’àmbit de salut i igualtat pel curs escolar 2017-2018. Les activitats impulsades per l’àrea de Salut Pública i de Polítiques d’Igualtat han començat aquest mes de novembre i finalitzaran el maig.
Concretament, s’han programat 103 sessions de set activitats en matèria de salut i 28 sessions de quatre activitats en matèria d’igualtat. Això implica cobrir el 86% del col·lectiu educatiu de primària i el 100% del de secundària.
Les principals novetats de l’oferta d’enguany són les activitats tan a primària com a secundària sobre les addiccions generades per les dependències de les noves tecnologies, la incidència que està tenint el canvi climàtic sobre la salut i les que fan referència a la prevenció de futures conductes o actituds de risc en relació a les relació de parella.
Enguany s’incideix amb més activitats en la necessitat de trencar amb estereotips de gènere, treballar la coeducació i les relacions de parella saludables. El programa educatiu també portarà a les aules temes com l’alimentació saludable, la prevenció del càncer o el consum de tabac.
L’alimentació saludable, divertida i interactiva
El taller d’alimentació saludable de Funbrain ensenyarà d’una manera divertida i interactiva unes senzilles pautes per portar una un estil de vida saludable. El taller per l’alumnat de 3r de primària pretén mostrar com menjar de manera saludable i practicar activitat física diària. És una activitat desenvolupada en base a la metodologia que Ciència Divertida aplica amb èxit des de fa més de 16 anys en escolars de tot el món. És un sistema d’ensenyament pioner creat amb la finalitat d’incrementar la motivació dels i les alumnes i desenvolupar les seves capacitats creatives i de relació.
Prevenció del càncer de pell
Aquesta activitat, dirigida a l’alumnat de 5è de primària i 1r de la ESO, pretén valorar el risc de patir càncer de pell per una exposició inadequada al sol. Prendre consciència de la necessitat de protecció de la pell abans de prendre el sol, saber quin tipus de protecció és l’adequada o també ser coneixedors/es de les propietats positives que ens pot aportar aquesta exposició solar amb moderació i precaució, és bàsic per poder evitar una malaltia que incideix cada vegada més en la nostra societat.
Prevenció del consum del tabac
“Menys fums!” és una activitat dirigida a l’alumnat de 6è de primària que pretén valorar el risc existent entre l’ús i l’abús del tabac. Aquesta addició tan arrelada a la nostra societat implica treballar d’una manera especial la sensibilització per prendre consciència de les conseqüències que pot tenir el tabac per al cos humà.
A més, amb el pas de l’escola a l’institut, es produeixen molts canvis, i és en aquest període quan els nois i noies comencen a fumar. Segons els darrers estudis, l’edat d’inici està baixant any rere any. En aquest taller es demostra que el tabac és una droga perillosa, causant de milions de mots anuals arreu del món.
Addicció a les noves tecnologies
L’activitat “Saps desconnectar?” dirigida a l’alumnat de 6è de primària i 4t de la ESO, pretén informar de la realitat de les xarxes socials i les noves tecnologies per evitar la dependència i evitar el desenvolupament de conductes addictives.
Amb la proliferació de les noves tecnologies, pren una gran importància aprendre a fer un ús responsable de les mateixes. Amb un seguit de dinàmiques, es farà veure clarament que l’abús de la telefonia mòbil pot arribar a ser un problema. Aquest tallers s’ha pensat sota la demanda dels centres educatius, ja què és una problemàtica que està en creixement. L’objectiu, per tant, és donar un ús raonable al mòbil i descobrir els problemes associats a aquest tipus d’addicció tecnològica.
El canvi climàtic i la seva incidència en la salut
L’activitat “El canvi climàtic: acidificació del mar” que enguany s’executa com una novetat, està dirigida a l’alumnat de 4t de la ESO i pretén conèixer què és i per què es produeix el que anomenem “canvi climàtic”. Entendre, a través de l’experimentació, el cicle del CO2 i el paper del mar al planeta com a captador d’aquest gas. Desenvolupar actituds de respecte envers el medi natural que pugui repercutir favorablement en la nostra salut present i futura.
Així doncs, a través d’una activitat basada en l’experimentació, l’alumnat podrà comprendre de forma pràctica què suposa el CO2 a l’atmosfera i l’efecte de la seva presència en grans quantitats al mar, i què és el que podem fer al respecte.
Dues obres de teatre i dos contes per fomentar la igualtat
L’Ajuntament també ofereix quatre activitats, dos per primària i dos per secundària, que utilitzen els contes i el teatre respectivament com a eina educativa per fomentar la igualtat i disminuir les conductes de risc.
Pel que fa a les activitats dirigides a primària, la primera és el conta contes “El tigre i el Gos” a càrrec de Sílvia Palazón per l’alumnat de 2n. Aquest taller que començarà a executar-se al novembres emmarcat dins les Jornades al voltant del dia 25 de novembre, Dia internacional contra la violència masclista. El conte ens permet veure com a través del simbolisme i la metàfora, mitjançant els seus personatges, es manifesta, per un costat, la figura que representa la violència masclista: maltractament psicològic (insults, menyspreus, humiliacions, amenaça d’agressió física), control i domini, aïllament i abús social i ambiental, abús econòmic i destrucció de l’autoestima, però també la que representa la igualtat i respecte, la confiança i recolzament, la honestedat i responsabilitat.
La segona activitat està dirigida a l’alumnat de 1r de primària, “El tresor del Drac Rebuf”, a càrrec de la mateixa professional. L’objectiu del taller, que s’iniciarà al març, en el marc del dia 8 de març, Dia internacional dels drets de les dones, és socialitzar els i les estudiants, mostrant-los el valor de la diferència i la igualtat de tracte i d’oportunitats, a través de nous referents on nens i nenes es mostren des de les emocions i les fortaleses personals que ambdós tenen.
Els contes coeducatius són un instrument molt valuós per reforçar aquesta socialització igualitària a través de les històries amb les que la canalla s’emmiralla. El conta contes fomenta el trencament dels estereotips de gènere en l’alumnat, mostrant, en aquest cas que les nenes son també persones valentes, decidies, lliures, autònomes, heroïnes.
La primera activitats dirigida a secundària és el Teatre fòrum “És de Conya?” de Nus processos socials i creatius per l’alumnat de 3r i 4t d’ESO que també es portarà a terme al novembre i al març. A través d’aquesta obra de teatre i de les històries que explicaran els/les diferents personatges, s’abordaran aspectes claus en l’etapa de l’adolescència com són el trencament dels estereotips de gènere en tots els àmbits, l’amor romàntic amb el qüestionament de l’heterosexualitat com mandat de gènere, la gelosia, el control i totes les formes de violència subtil i no tan subtil que es poden donar en les relacions de parella. La finalitat és fomentar, en la part del fòrum, la reflexió i el debat per tal de promoure relacions afectives basades en la igualtat, la llibertat, el respecte i la confiança mútua.
La segona activitats, dirigida a l’alumnat de 2n de l’ESO, el Teatre fòrum “I Què I Què”. Al principi de l’espectacle es tria una problemàtica social, a partir de la qual el públic plantejarà diferents anècdotes o experiències que hagi viscut. Situacions difícils, violentes o complexes, que no tenien una resolució fàcil.
Dalt de l’escenari, es dona vida a aquestes històries, explorant el nivell micro de les situacions quotidianes per a entendre-les des d’una mirada global. En un segon moment el protagonisme recau en les persones del públic, que passen a ser espectactrius. Participaran de manera activa en el debat i tindran l’oportunitat de pujar a l’escenari per a provar noves idees o estratègies, possibles solucions als problemes que tenen els personatges que encarnen. Així, es converteix en un assaig col·lectiu per a l’acció real, una forma de transformar la realitat des de la possibilitat de provar.