L’alcaldessa, la regidora de Benestar i la tècnica d’Igualtat l’han presentat avui a càrrecs electes, sindicats i caps dels departaments municipals. És un projecte col•lectiu de quatre anys de durada que requereix un treball integral i transversal. L’objectiu és eradicar les desigualtats de gènere i millorar la qualitat de vida de les persones que conformem l’ens local.
- Categoritzat com: Comunicació Igualtat
L’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau; la regidora de Benestar Social, Lluïsa Rom, i la tècnica d’Igualtat, Mònica Romano, han presentat avui el primer Pla d’Igualtat entre dones i homes de l’Ajuntament de Cambrils a càrrecs electes, sindicats i caps de departament. Es treballs neixen de les necessitats detectades a la diagnosi que es començar a realitzar el juliol del 2013.
La presentació interna és el tret de sortida de l’inici de la seva progressiva implementació, que requereix d’un treball integral de tots els àmbits de l’organització (cos polític, sindical i tot el personal).
L’alcaldessa ha explicat que aquest primer Pla d’igualtat, més enllà del compliment legislatiu, representa el compromís de l’Ajuntament a favor del dret fonamental a la igualtat d’oportunitats entre les dones i els homes i té com a objectiu actuar per eradicar les desigualtats de gènere i per millorar la qualitat de vida de les persones que conformen l’ens local.
“És un pla ambiciós, engrescador i factible que en cap cas vol ser un decàleg de bones intencions”, hi ha afegit la regidora.
Dalmau ha defensat que cal treballar a favor de la igualtat perquè és un dret imprescindible i positiu, legal però encara no prou real, que a la pràctica estalvia costos i augmenta l’eficàcia.
El pla, aprovat pel Ple el passat febrer, estarà impulsat i coordinat des de l’àrea de Polítiques d’Igualtat i comptarà amb la transversalitat i corresponsabilitat de tots els àmbits de l’organització i de la Comissió d’Igualtat com a òrgan consultiu per al seu seguiment i la seva redefinició.
La discriminació per raó de gènere existeix en al majoria de col·lectivitats, fruit e la interiorització i naturalització de la desigualtat, encara que no se’n tingui consciència. El pla pretén transformar els estereotips i rols de gènere, promoure la presència equilibrada de dones i homes, afavorir la conciliació i vetllar per evitar i combatre l’assetjament sexual, entre altres.
Àmbits d’intervenció
Es tracta d’un projecte col·lectiu de 4 anys (2014-2017), durant els quals s’executaran 54 accions que es divideixen en nou àmbits d’actuació.
1- Polítiques d’igualtat d’oportunitats
2- Polítiques d’impacte en la societat
3- Ús no discriminatori del llenguatge i la comunicació corporativa
4- Representativitat de les dones i homes
5- Accés, selecció, promoció i desenvolupament
6- Condicions laborals
7- Assetjament sexual i/o per raó de sexe
8- Conciliació de la vida personal, laboral i familiar
9- Prevenció de la salut i riscos laborals amb perspectiva de gènere
Entre les 54 accions previstes a curt, mitjà i llarg termini destaquen els cursos de formació en perspectiva de gènere i els programes de formació en habilitats i competències directives per dones, les campanyes de sensibilització per la correponsabilitat, la construcció i implementació d’indicadors per mesurar les polítiques públiques, la recollida de dades desagregades per sexe, el foment de la coeducació i promoció de la igualtat a les escoles, la revisió de les proves i criteris en la selecció i promoció, l’establiment de mesures per pal·liar la segregació horitzontal i vertical, la sensibilització enfront la violència, o la informació a les empreses proveïdores sobre el compromís de l’Ajuntament amb la igualtat a l’hora de fer la selecció.