S’han pres mesures excepcionals per garantir la seguretat de donants i professionals. És necessari reservar hora a www.donarsang.gencat.cat i anar-hi de manera individual.

  • Categoritzat com: Comunicació Salut pública

Les persones donants de sang són imprescindibles també en la situació de confinament actual. Per això, l’Ajuntament de Cambrils ha fet una crida a continuar donant sang durant l’estat d’alarma i ha explicat les mesures excepcionals que han incorporat les autoritats sanitàries a la donació de sang per garantir la seguretat de donants i professionals.

Per donar sang és necessari reservar hora prèviament per poder organitzar donacions esglaonades amb una correcta afluència de persones. Es poden consultar els punts de donació i reservar la cita al següent enllaç https://www.donarsang.gencat.cat/ca/vull-donar/cita. Durant el desplaçament, és convenient portar el certificat autoresponsable de desplaçament degudament omplert, juntament amb el comprovant de cita prèvia de donació.

Com a mesures de prevenció, en arribar al punt de donació, es demanarà a la persona donant que es renti les mans amb aigua i sabó o amb un gel esterilitzant. A més, se li indicarà que ompli el qüestionari en un espai determinat, que mantingui una distància social de com a mínim un metre en tot moment i que, si te febre o tos, esperi 15 dies per anar a donar. També se li donarà una mascareta de protecció i els bolígrafs per emplenar el qüestionari seran d’un sol ús (si és possible, es pot portar emplenat des de casa www.donarsang.gencat.cat/formulari).

La regidora de Salut, Hélène Arcelin ha recordat que el Covid-19 no es pot transmetre per la sang, només per via respiratòria, i en aquest sentit ni la donació de sang ni la transfusió suposen cap risc per a donant ni pacient. «El risc és no donar sang perquè cada dia se segueix necessitant sang per atendre a les persones malaltes als hospitals», ha afirmat la regidora.

Donació de medul·la

Les persones que vagin a donar sang també es poden registrar a la base de dades de donant de medul·la. En el mateix moment de la donació, s’extrau una petita mostra de sang que servirà per saber la compatibilitat. També és possible inscriure’s al registre sense fer una donació de sang (més info a: https://www.donarsang.gencat.cat/ca/puc-donar/preguntes-frequents/cat/2/donacio-de-medul-la).

D’aquesta manera, es poden ajudar a persones com el petit Adrián, de 5 anys, que té leucèmia i està buscant un donant de medul·la compatible. Justament, durant el cap de setmana la Policia Local de Cambrils, els Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, el SEM, la Policia Nacional, els Bombers i la Guàrdia Civil es van desplaçar al carrer d’aquest nen de Cambrils per homenatjar-lo. Adrián ha passat un mes a la Vall d’Hebron, on rep tractament a l’espera de medul·la. La seva família ha fet una crida per augmentar les possibilitats de trobar un donant compatible.