En l’edició de Tarragona, que es va portar a terme ahir, es van presentar tres iniciatives escollides per l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut

  • Categoritzat com: Comunicació Joventut

La responsable del departament de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils, Mireia Garcia, va exposar ahir el projecte Carretera i Manta, que aquest 2013 gestiona Cambrils, a les Jornades de Bones Pràctiques en l’àmbit de Joventut organitzades a Tarragona per l'Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut, amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, el seu homòleg a Salou, Marc Espasa, que gestionarà les activitats el 2014, va parlar del futur d’aquest programa de lleure i formació per a joves mancomunat entre aquests dos municipis i Vila-seca. Els altres dos projectes seleccionats van ser el programa d’activitats Comarkalada del Consell Comarcal de la Noguera i el transport nocturn dels municipis d'osona Bus Nit.

Les jornades, d’una durada de tres hores, van començar amb una breu presentació del projecte per part de l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ), el Director General de Joventut Antoni Reig i el Coordinador general de la plataforma, Pep Montes. Després de presentar els tres projectes, es va obrir un debat sobre la mobilitat, l’oci i el temps de lleure per als joves, la cooperació interinstitucional, o la dinamització del territori, amb totes i tots els assistents.

Les jornades se celebraran a Girona el 3 de desembre i a Lleida el 12 de desembre, on es presentaran 6 exemples més (3 a cada ciutat) de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut.

Carretera i Manta

Carretera i Manta programa un ampli repertori d’activitats de lleure, oci i formació per als joves, posant en joc la capacitat d’organització i convocatòria de tres municipis. Es tracta, per tant, d’un projecte mancomunat, que facilita la mobilitat, la interrelació entre els joves de tres localitats i que optimitza els recursos de què disposa cada consistori perquè multiplica per tres l’oferta que podria posar al servei dels seus usuaris.

Té una llarga trajectòria que arriba ja als catorze anys, i ha rebut sempre el suport polític unànim dels tres consistoris, amb independència dels colors polítics que hi han governat. La tipologia de les activitats programades ha anat variant en funció de la demanda, de les condicions econòmiques, de la capacitat tècnica i de l’evolució dels gustos juvenils. Així, inicialment tenien un gran protagonisme les sortides i viatges lúdics, però en la darrera etapa s’ha potenciat sobretot les activitats formatives.

És també interessant remarcar els progressos pràctics que s’hi ha anat realitzant, incorporant aplicatius informàtics i modificant el sistema de gestió a mesura que es posaven a prova els mètodes utilitzats. La consolidació del projecte es deu tant a la constància municipal en programar-lo com al bon coneixement que en tenen tots els joves de l’entorn, com a la implicació dels seus responsables tècnics.