Durant aquesta setmana s’han instal·lat 6 nous DESA, objectivament fixats per les distàncies marcades en base a la resta d’aparells i el radi d’isòcrones. Cambrils és una ciutat cardioprotegida segons la normativa i una de les pioneres al Camp de Tarragona en actuar des d’un àmbit públic. El sistema “Controlyou” fa que l’aparell emeti automàticament una alerta al SEM, qui enviarà ràpidament una ambulància al lloc de l’incident.

  • Categoritzat com: Salut pública
  • Serveis associats: Salut

El Departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Cambrils ha augmentat novament la xarxa de desfibril·ladors semiautomàtics (DESA) instal·lats a diferents punts estratègics del municipi i als vehicles de la Policia Local, que passa a tenir un total de 19 desfibril·ladors fixes i 5 de mòbils.

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, i la regidora de Salut, Gemma Balanyà, han presentat avui els nous desfibril·ladors, que s’han instal·lat a les següents zones: El Dorado (caseta de socorrisme), Torre de l’Esquirol, final de l’avinguda Diputació, avinguda Vilafortuny 163, carrer Mas de la Vileta i passeig Albert (Escola de Música).

La ubicació dels equips s’ha fet en base a criteris de densitat poblacional i estan objectivament fixats per les distàncies marcades en base a la resta d’aparells i el radi d’isòcrones.

En el següent plànol es poden veure com estan repartits els 19 desfibril·ladors fixes de la xarxa, a més del que hi ha al Club Nàutic Cambrils i un altre d’àmbit privat.

mapadesas.png

Una xarxa de 19 desfibril·ladors fixes

La xarxa de desfibril·ladors instal·lats a la via pública dona cobertura a tot el territori cambrilenc, i és de fàcil accés per a la ciutadania per tal que qualsevol persona pugui fer ús dels aparells sense que aquesta disposi de formació prèvia. La facilitat d’ús ve donada perquè els equips instal·lats incorporen unes senzilles instruccions i estan dotats de tecnologia avançada que indica en format veu els passos a seguir per al correcte ús de l'equip en cas d'haver d'auxiliar a algú amb aturada cardíaca sobtada.

Aquests nous aparells disposen d’un sistema de “Controlyou” que es connecta automàticament amb el sistema d’emergències mèdiques (SEM), que permet un assessorament de forma immediata a la persona que està fent l’auxili a través d’una trucada telefònica del mateix aparell un cop s’obre el DESA. L’alerta també implica l’enviament immediat d’una ambulància al lloc dels fets, facilitant una ràpida intervenció en els casos d’aturada cardíaca extra hospitalària. Així mateix, els DESA’s estan vinculats a un centre de coordinació propi de Creu Roja per la recepció de les alarmes a temps real les 24hores els 365 dies l’any.

#AppAriadna, l’App que salva vides

Per poder reaccionar el més ràpid possible davant una persona que es trobi en parada cardiorespiratòria, aquesta App localitza el desfibril·lador extern semiautomatitzat (DESA) més proper de forma molt senzilla. Impulsada per la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) i Creu Roja, l'aplicació també permet a qualsevol persona usuària contribuir a actualitzar el registre de DESA a Espanya, amb l'objectiu que cada cop n'hi hagi més i siguin més accessibles.

Formació

El Departament de Salut Pública municipal està organitzant campanyes de sensibilització tant presencials com per diferents xarxes socials que tindran lloc durant el 2023-24 per a la població en general del municipi de Cambrils. Properament es farà difusió d’aquestes accions per tal que cambrilencs i cambrilenques hi puguin assistir en funció de la proximitat i preferències de cadascú.

Així mateix, s’impartiran unes formacions reglades per grups específics de població. Aquestes formacions seran impartides per la Creu Roja sota la coordinació del Departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Cambrils.