S’ha modificat l’horari dels equipaments per cobrir les hores de més calor i s’han habilitat sales amb mobiliari per oferir una estada més confortable. La iniciativa es dirigeix especialment a persones grans, nadons, persones amb malalties cròniques o amb manca de recursos.

  • Categoritzat com: Participació ciutadana

El Departament de Participació de l’Ajuntament de Cambrils ha adequat els Centres Cívics de Vilafortuny i les Basses perquè es puguin convertir en refugis climàtics davant els episodis de calor intensa que es preveuen a l’estiu.

Per una banda, per cobrir les hores més caloroses, s’ha modificat l’horari dels dos Centres Cívics, que obriran de 10 a 17 hores. Per l’altra, perquè l’estada sigui més confortable, s’han habilitat sales amb mobiliari com taules, cadires i sofàs. Els dos equipaments també compten amb aire condicionat, un punt d’aigua i lavabo.

La regidora de Participació, Neus Cárdenas, ha explicat que l’objectiu és posar a disposició de la ciutadania espais de trobada on poder estar a gust durant una estona llarga, mentre es fan activitats com llegir, socialitzar-se, connectar-se a la xarxa o simplement relaxar-se i descansar. 

Els refugis climàtics s’ofereixen a totes les persones que necessitin protegir-se de la calor extrema i especialment als col·lectius més afectats per les conseqüències del canvi climàtic, com ara la gent gran, els nadons, i les persones amb malalties cròniques o amb pocs recursos. En canvi, aquests espais municipals no estan indicats per les persones que requereixin atenció mèdica per causa de la calor, que han d’acudir als centres de salut.

A més dels dos Centres Cívics, les persones vulnerables a la calor també poden accedir a qualsevol equipament municipal per protegir-se, com l’Ateneu Juvenil, la Biblioteca, el Casal de la Gent Gran, el Centre Cultural, el Forn del Tallero, la Torre del Llimó, el pavelló municipal o l’Ajuntament.

Autoprotecció

A la pàgina web de Protecció Civil sobre els episodis de calor intensa es poden consultar els consells d’autoprotecció que cal tenir presents.

Cal recordar que davant una onada de calor, s’han de seguir les recomanacions de seguretat:

  • Per mantenir la llar més fresca, abaixeu les persianes, i durant la nit, obriu les finestres.
  • Refresqueu-vos sovint amb dutxes o tovalloles amarades d’aigua, utilitzeu ventiladors, aire condicionat o ventalls, i si no en disposeu, passeu un parell d’hores al dia en llocs frescos o climatitzats.
  • Si heu de sortir al carrer, eviteu les hores de més sol.
  • Hidrateu-vos i feu àpats lleugers.
  • Vestiu roba lleugera i utilitzeu protecció solar.
  • Refugieu-vos en espais públics climatitzats i tingueu cura dels infants i la gent gran.