La campanya vol incidir en la transformació personal que suposa per a aprenents i voluntaris practicar el català junts

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

Del 15 al 29 de gener de 2021 es podrà visitar al Centre Cultural de Cambrils l'exposició "Quan parles fas màgia", una mostra que forma part de la nova campanya del Voluntariat per la llengua (VxL) que duu el mateix nom i que a través de la metàfora de la màgia destaca la capacitat del programa per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen. L'exposició vol convidar tant voluntaris com aprenents a participar en aquesta experiència i a sumar-se a les més de 150.000 parelles lingüístiques a què va arribar el 2020 malgrat que la pandèmia va limitar les trobades presencials, la qual cosa demostra l'èxit d'aquest programa que va néixer fa 17 anys.

L'increment de nous inscrits, tant de voluntaris com d'aprenents, es deu en part a la nova campanya "Quan parles fas màgia" que la Direcció General de Política Lingüística va llançar a la tardor i que està protagonitzada per participants reals en el programa, amb una imatge gràfica renovada i una exposició que ja té més de 50 itineràncies previstes arreu de Catalunya, entre les quals hi ha, a més de Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant, Reus i Falset a les comarques del Baix Camp i el Priorat, les que formen el Centre de Normalització de l’Àrea de Reus Miquel Ventura.

El VxL es manté malgrat les restriccions

Tot i les restriccions de mobilitat i contacte social provocades per la pandèmia, les parelles del VxL han mantingut el compromís de conversar en català amb mitjans telemàtics. Per això, les trobades de les parelles lingüístiques del VxL s'han traslladat a la modalitat virtual per continuar les sessions amb seguretat. Al 2020, des de l'1 d'abril es van formar més de 2.500 parelles virtuals i si comptem les parelles que s'havien format des del gener passen de les 2.700. D'aquestes, el CNL de l'Àrea de Reus en va gestionar gairebé cinquanta l'any passat i serà la modalitat que continuarà impulsant mentre duri la situació sanitària actual.


El Voluntariat per la Llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El VxL facilita la conversa en català a persones amb coneixements bàsics de la llengua que necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que la parlen (voluntaris). Els interessats s'hi poden inscriure directament al web www.vlx.cat o poden demanar més informació al Servei Local de Català de Cambrils, a vxl.reus@cpnl.cat o al 634 740 079.