L’objectiu de la mostra és donar a conèixer les característiques de l’aranès i les polítiques que s’han dut a terme per fomentar aquesta llengua

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

L’exposició “Aranès, l’occità de Catalunya” es pot visitar fins al divendres 12 de març al Centre Cultural de Cambrils. La mostra, que porta a la vila el Servei de Català de Cambrils, ha estat produïda per  la Direcció General de Política Lingüística amb l’objectiu donar a conèixer la realitat de l'aranès. D'una forma didàctica, es presenten les característiques principals d'aquesta llengua, a més d'informar sobre les polítiques que s'han dut a terme per incrementar-ne el coneixement i l'ús.

Abans d'arribar a Cambrils, l’exposició ha fet parada a Falset i a Reus. A la capital del Baix Camp, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, es va oferir en línia un concert de la cantant aranesa Alidé Sans, que es pot visionar en aquest vídeo.

De l'any 2010 ençà, quan es va aprovar la Llei 35/2010, d'1 d'octubre, de l'occità, aranès a l'Aran, Catalunya i concretament la Vall d'Aran és el lloc on l'occità rep més protecció, tot i que el seu territori abasta el terç sud de França, algunes valls del nord d'Itàlia i el principat de Mònaco.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.

Més informació: www.cpnl.cat