La formació es va portar a terme dilluns amb l’objectiu de reflexionar sobre la igualtat entre homes i dones. L’exposició “Violència contra les dones. Desmuntant mites” es pot visitar a la sala El Pati del Centre Cultural fins el 16 de febrer.

  • Categoritzat com: Comunicació Igualtat

L’Agrupació d’Entitats Gitanes dels Països Catalans i la Nueva Asociación Cultural Gitana de Cambrils van organitzar un taller d’empoderament de la dona “Gitanos i gitanes contra la violència de gènere” el passat dilluns, 10 de febrer, al Centre Cultural. La sessió formativa va anar a càrrec de la tècnica Vanessa López, que va convidar a les persones assistents a reflexionar sobre les arrels de la desigualtat i la violència de gènere.

La regidora de Benestar, Drets Socials i Salut de l’Ajuntament de Cambrils, Hélène Arcelin, va ser l’encarregada de donar la benvinguda i presentar la ponència. La regidora va afirmar que la violència masclista és un problema social de primer ordre que cal eradicar amb la col·laboració de tothom des de les institucions i els poders públics fins a tota la ciutadania.

“Acabar amb la violència de gènere és possible i implica en primer terme desaprendre una determinada manera de ser  homes, en especial, però  també de ser dones”, va explicar Arcelin. En la seva intervenció la regidora va assegurar que els homes han  d’aprendre a  tractar a totes les dones del seu entorn i en especial a les seves parelles des del respecte, la igualtat, la confiança i la resolució dialogada de las diferències i saber que no hi ha mai cap justificació per utilitzar la violència.

“Però també les dones hem de desaprendre a situar-nos en una posició de dependència respecte als homes, hem d’apoderar-nos, hem de sentir i creure en tots els nostres potencials, saber que valem molt, que som lliures per decidir que volem fer i com ho volem fer i que la nostra veu, les nostres opinions, els nostres desitjos, han de ser escoltats i valorats en tots els àmbits de la nostra vida i especialment en l’àmbit familiar i de parella”, va continuar la regidora.

En aquest sentit, va celebrar la iniciativa de l’associació per facilitar eines per treballar i consolidar l’empoderament com a dones i, d’aquesta manera, prevenir la violència masclista. “Empoderar-se és estimar-se i quan una persona s’estima és més fàcil que pugui detectar una situació  de violència respecte ella”, va concloure.

El taller es complementa amb una exposició de l’Institut Català de les Dones (ICD) per trencar mites de l’amor romàntic sustentador de la violència masclista en les relacions afectives. L’exposició es podrà visitar fins el 16 de febrer a l’Espai El Pati del Centre Cultural. El taller i l’exposició són fruit de l’acord entre l’entitat i l’ICD per realitzar accions de sensibilització contra la violència masclista.