L’acte central serà la iniciativa “Sabates vermelles contra la violència masclista”, la lectura del manifest i el Concert#Síal’AmorSaludable del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. Les jornades van començar dimecres passat i s’allargaran fins el proper 30 de novembre.
- Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Participació ciutadana Igualtat
L’Ajuntament de Cambrils i el Consell de Dones ha organitzat aquest mes de novembre un programa d’activitats diverses per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. L’objectiu de les jornades, que es portaran a terme del 2 de novembre al 30 de novembre, és implicar i sensibilitzar a la ciutadania en contra de les violències masclistes.
Durant la presentació de les jornades, l’alcaldessa de Cambrils ha destacat la importància de les accions de prevenció i conscienciació social per lluitar contra la violència masclista. Per la seva banda, el regidor de Benestar, Salut i Drets Cívics, Alfredo Clúa, ha parlat de la transversalitat de les jornades, que compten amb la col·laboració de les entitats que conformen el Consell de Dones de Cambrils, diverses àrees municipals i col·laboracions externes.
Al seu torn, Anna Morera, representant del Consell de Dones de Cambrils, ha explicat l’acte central de les jornades, que es durà a terme el dia 25 de novembre. La novetat és l’activitat d’art col·lectiu i memòria social per denunciar els feminicidis consistent en dipositar per part de la ciutadania, de les 9h a les 14h, sabates vermelles a la Plaça de l’Ajuntament. Per això, s’ha fet una recollida de sabates velles que els voluntaris pintaran el dia 12 de novembre al Centre Cívic Nou Cambrils, però també es poden portar pintades directament a la plaça de l’Ajuntament el dia 25.
Aquesta iniciativa social va ser ideada per l'artista mexicana Elina Chauvet, que la va dur a terme per primera vegada a Ciutat Juárez l'any 2009 per denunciar la terrible xacra del terrorisme masclista i de totes les violències que aquest exerceix diària i quotidianament en la vida de les dones de tot el món.
A les 12h tindrà lloc la lectura del manifest institucional a càrrec especialment d’homes posant l’èmfasi en la responsabilitat individual i col·lectiva dels homes com agents imprescindibles per eradicar les violències masclistes i posteriorment tindrà lloc el CONCERT #NoSomMandrilsEnCel #JoSócSexy #SíaLamorSaludable a càrrec del grup musical Ual.la! de Dona Cançó-Espai de creació femenina. Amb les seves peces musicals ens parlaran del trencament dels estereotips de gènere i dels mites de l’amor romàntic i de l’apoderament, elements claus per relacionar-nos des de la igualtat i el respecte en les relacions de parella.
Aquests actes del dia 25 estan oberts a ciutadania i de forma especial a l’alumnat de 3r ESO dels Instituts de Cambrils.
Finalment, la tècnica d’Igualtat, Mònica Romano, ha estat l’encarregada de detallar les altres activitats del programa, que es divideix en accions col·lectives, tallers, activitats esportives, exposicions virtuals, campanya a través d’ Instagram i les xarxes socials, i espais de lectures vinculades amb aquesta greu problemàtica social. Les activitats tenen un marcat caràcter transversal impulsant-se accions des de diferents àrees i àmbits municipals.
Les jornades a la xarxa
Un any més les jornades tindran una gran presència a la xarxa amb les exposicions virtuals que, des de fa anys, s’han creat a partir de la participació ciutadana, com són les tres edicions de la campanya Instagram #StopVG. Aquesta exposició és el resultat de la recopilació de les diferents fotografies presentades en les campanyes 2013, on es varen presentar 37 fotografies, les 66 presentades l’any 2014 i les 87 recopilades en l’edició de l’any passat, sent la fotografia seleccionada per la portada de les Jornades d’aquest any la de l’autora Mariona Joan, de 5 anys.
Les exposicions promogudes per l’associació de Dones Clara Campoamor: Digues la teva en contra les Violències Masclistes que és una mostra activa de cartells amb un missatge contundent, en contra de la violència masclista efectuats i retroalimentats per internautes a través de la web “strip generator” i l’exposició Mirades de Dones amb 30 cartells que mostren i apoderen a les dones.
Les jornades arriben novament a Instragram a través de #EstimarÉsRespectar#Igerscambrils, donada l’ excel·lent acollida de les anteriors edicions.
La campanya anima a usuaris/es d’aquesta xarxa a implicar-se contra la violència masclista etiquetant les seves fotografies amb aquests dos hastags des del reforç als pilars de l’amor saludables que ha de tenir tota relació de parella: el respecte, la llibertat, la igualtat i la confiança mútua. La imatge escollida serà utilitzada com a portada de la campanya de les jornades del 2017 i el recull de fotografies permetrà retroalimentar i fer gran aquesta exposició virtual col·lectiva.
Totes aquestes exposicions virtuals es poden consultar a la pàgina web de l’àrea de polítiques d’igualtat.
Biblioteca Pública Municipal
L’espai de Qui vol un conte? Adreçat al públic més menut explicarà contes per als bons tractes i el club de lectura adult i fàcil adaptarà la seva lectura a l’Obra “Rellotges en temps de pluja” de l’autora Antònia Carré-Pons.
Tallers
El programa inclou diversos tallers: TallerGram, taller pràctic per conèixer el funcionament d’ instagram, per l’ús quotidià, i especialment, vinculat amb el foment de la participació ciutadana en la campanya anual d’instagram #EstimarÉsRespectar#igerscambrils, impartit per membres d’ igerscambrils.
Novament s’incorpora el Taller d’autodefensa per a dones, adreçat a noies/dones a partir de 16 anys, impartit pel Club escola de Judo Dojo Cambrils, on s’ aprendran les habilitats bàsiques per a la defensa personal, des de l’actitud mental i postural, l’anàlisi de l’entorn per a la prevenció de possibles agressions així com tècniques per l’afrontament de les mateixes.
Per tal de canalitzar i fomentar la participació col.lectiva al voltant d’accions simbòliques de rebuig explícit a les violències de gènere s’efectua el Taller d’art i memòria social on es pintaran col·lectivament les sabates velles de noies/dones recollides fins el 9 de novembre que donaran vida a la” performance Sabates Vermelles” el dia 25/11 per denunciar els feminicidis i la resta de les violències masclistes que vivim les dones de forma quotidiana.
I per tal de treballar l'autoestima i l’apoderament emocional es durà a terme el Taller de motivació i optimisme après on s’abordaran aspectes claus vinculats amb la nostra autoestima i optimisme per tal d’aprendre de forma dinàmica, vivencial i lúdica una manera de ser, en la qual ens trobem bé amb nosaltres mateixos/es. El taller serà impartit pel Coach, formador d'habilitats socials i intel·ligència emocional de Motivacció,Javier Rodriguez Rucandio.
Formació
En l’àmbit formatiu es durà a terme el Taller: “Xarxes socials i smartphones; un nou mètode de pressió entre sexes” adreçat a noies i nois dels Centres Oberts de Cambrils per tal de conèixer: Com utilitzem les TIC’s? Com puc saber si estic exercint o rebent violència masclista? Com em puc protegir? On em puc adreçar per que m’ajudin?. Aquest taller serà impartit per professionals del Servei d’Intervenció Especialitzada de Tarragona.
També, en el marc d’aquestes jornades, i en la implementació de les accions del I Pla d’Igualtat d’oportunitats entre dones i homes de l’Ajuntament de Cambrils, s’efectua els dies 18 i 23 de novembre el Curs: Projectes amb perspectiva de gènere, adreçat al personal tècnic que desenvolupa projectes. Aquesta formació, com la resta, està oberta també al cos polític. L’objectiu de la mateixa.
Aquesta formació facilitarà les orientacions i eines metodològiques per aplicar la perspectiva de gènere en l’elaboració de projectes com a eina de planificació d’una iniciativa, activitat o política pública i està impartit per Vanesa López Gisbert, politòloga especialista en igualtat entre dones i homes, sòcia-fundadora de Genera Innovació, SCCL
Àrea d’ESPORT i Clubs Esportius
L’àrea d’esport i els clubs esportius se sumen per quart any consecutiu als actes de les jornades amb la lectura d’un manifest de rebuig a la violència masclista i un minut de silenci en totes les competicions esportives dels dies 26 i 27 de novembre i impartiran una Màster Class sota el lema #Mou-te ContraLaViolència Masclista, adreçada a públic en general, on s’impartiran diverses disciplines esportives com zumba i activitat dirigida amb música, fusionant la pràctica d’una activitat esportiva amb la sensibilització contra la violència masclista.