Del 2 al 18 de març s’ha programat un ampli ventall d’activitats centrades en la coeducació i el reconeixement social de les aportacions de les dones. L’acte institucional es portarà a terme el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, en el marc de la vaga feminista mundial.

  • Categoritzat com: Comunicació Igualtat
  • Serveis associats: Igualtat

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor Salut i Drets Cívics, Josep Maria Vallès; la representant del Consell de Dones Anna Morera, i la tècnica d’Igualtat, Mònica Romano, han presentat avui l’ampli ventall d’activitats de la Setmana per a la Igualtat de Gènere, que es portarà a terme 2 al 18 de març.

La programació s’emmarca en la commemoració del Dia internacional de les Dones, que posa la mirada en la necessitat urgent de posar en el centre de la política el treball d’institucions i ciutadania, per eradicar el masclisme i construir una societat lliure de desigualtats i violències quotidianes envers les dones. Enguany aquesta data pren una major rellevància social amb la convocatòria mundial de la vaga feminista pel 8 de març.

Es tracta d’una setmana d’actes impulsats pel Consell de Dones de Cambrils que aquesta vegada se centren especialment en “La coeducació i el reconeixement social de les aportacions de les dones”. A més de les activitats relacionades amb aquests dos eixos, el programa inclou actes com la presentació del Pla Municipal per a la Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes 2018-2022 que, fruit d’un procés diagnòstic i participatiu,  estableix els eixos i accions a desenvolupar transversalment per desenvolupar sistemàticament, accions que permetin garantir una igualtat real de gènere al municipi.

La cartelleria del programa d’actes d’aquesta edició té una doble mirada i un doble objectiu. Per una banda, visibilitzar que el feminisme és sobretot cosa d’hores. I per l’altra un homenatge pòstum a la Naomi Parker Fraley, la dona que va inspirar el cartell 'We Can Do It'  inicialment representatiu de les dones que van treballar en fàbriques i drassanes durant la Segona Guerra Mundial i  posteriorment i fins a l’actualitat icona del feminisme. La Sra. Parker va morir el passat 20 de gener als 96 anys als Estats Units.

El tret de sortida dels actes d’aquesta Setmana tindrà lloc amb el conta contes per a la igualtat, “I va moure muntanyes” demà 2 de març, a les 18 hores, a la Biblioteca Pública Municipal, on la Lídia Clua, narradora i titellaire explicarà fabulosos contes coeducatius amb el nexe comú de l’apoderament  per superar les fites de la vida i el trencament d’estereotips i rols de gènere.

Acte institucional

El proper 8 de març, Dia Internacional de les Dones, tindrà lloc l’acte institucional per commemorar aquesta celebració. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza llegirà el manifest a les 12 hores a la plaça de l’Ajuntament. Aquest acte aquest any té un pes molt rellevant ja que en el marc d’aquesta commemoració s’ha convocat una vaga feminista mundial que tindrà lloc simultàniament en 177 països i que vol posar de manifest la manca d’igualtat efectiva entre dones i homes i totes les desigualtats i violències masclistes que, a ple segle XXI, encara patim en el nostre dia a dia les dones a tot el món. Aquesta vaga vol mostrar la força del 50% de la població, les dones, que no tenen garantits els seus drets fonamentals, sent discriminades social, laboralment i són víctimes de múltiples violències masclistes quotidianes.

Podeu consultar el programa clicant aquí.

ACTIVITATS

Dilluns, 5 de març

17:00h a la Biblioteca Pública Municipal; Club de lectura fàcil. On es farà la lectura de la  novel.la “El secret”, de José Segovia on transcorre una història de secrets familiars i relacions abusives. Aquesta activitat està restringida a les persones inscrites a l’activitat.

Dimecres, 7 de març

19:00h a la confraria de Pescadors; Conferència: Històries de vida: aproximació als papers de la dona vora la mar i presentació del projecte d’estudi de les dones de la comunitat pescadora de Cambrils. A càrrec d’Aïda Sánchez Martínez, Historiadora.

Dijous 8 de març

12:00h, Ajuntament, Lectura del  manifest a favor dels drets de les Dones.

Dissabte 10 de març

Sopar literari de les entitats de dones. Espai de trobada de les entitats de dones amenitzat per un espectacle literari i musical.

Dilluns 12 de març

11:00h, Ajuntament, presentació inicial del Pla municipal d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes. A càrrec de Genera Innovació.

Diumenge 18 de març

18:00h, Casal Parroquial de l’Església de Sant Pere; teatre per a la igualtat de gènere: Hi ha res més avorrit que ser una PRINCESA ROSA? A càrrec de Paco Mir i la companyia Grappa Teatre.

Aventura musical que desmunta els estereotips infantils de princeses roses que fan petons a gripaus i que mostra que les nenes poden aspirar a coses més interessants que ser princeses roses.

Preu: 4 euros

A més, de forma permanent, la ciutadania pot visitar diverses exposicions virtuals que recuperen els sabers i els coneixements específics que les dones han desenvolupat al llarg de la història reconeixent les seves valuoses aportacions i que es poden  visitar a través de la www.cambrils.cat/igualtat.

Coeducació a les aules

Paral·lelament  a tots aquests actes, en el marc del Servei de Coeducació i Salut a les Escoles, al llarg del mes de març, s’efectuen dues activitats vinculades amb el reforç de la coeducació en l’alumnat de municipi.

En el cicle de primària, es durà a terme el conta contes teatralitzat “El Drac rebuf”, adreçat a l’alumnat de 1r de primària. Aquest conta contes fomenta el trencament dels estereotips de gènere, mostrant, en aquest cas, que les nenes  també son persones valentes, decidies, lliures, autònomes i heroïnes de les seves vides.

En el cicle d’E.S.O es duu a terme el teatre fòrum És de conya?, dirigit a l’alumnat de 3è de la ESO.  A través d’aquest obra de teatre s’aborden aspectes claus per a la construcció igualitària, tant a nivell personal, social, relacional i afectiva des del qüestionant dels mandats socials de gènere. El l’obra es reflexiona en aspectes com el trencament dels estereotips de gènere, l’amor romàntic perpetuador de la violència masclista, el qüestiona ment de l’heterosexualitat com mandat de gènere, la gelosia, el control i totes les formes de violència subtil i no tan subtil que es poden donar en les relacions de parella.  Aquesta activitat té per objectiu fomentar la reflexió i el debat per tal de promoure relacions afectives basades en la igualtat, la llibertat, el respecte i la confiança mútua.