La part més significativa de la documentació cedida són més de 5.000 fotografies del municipi de la segona meitat del segle XX. Ramon Ortiga era un impressor, comerciant, fotògraf i activista cultural molt conegut per la seva implicació en diverses entitats locals. Les seves imatges i material d’imprès són testimoni de tota una època i de la transformació de Cambrils de poble a ciutat.
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
- Serveis associats: Cultura Arxiu
L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza i Mercè, acompanyada de la regidora de Cultura, Cinta Ballester, ha signat avui el conveni de donació del fons documental Ramon Ortiga Vidal amb els representants de la família Daniel i Ramon Ortiga Sabaté.
Es tracta d’un fons documental format per la documentació generada per Ramon Ortiga Vidal i que es correspon amb la seva activitat professional com a empresari, fotògraf i activista cultural de Cambrils.
La part més significativa de la documentació cedida la constitueixen els documents fotogràfics que abracen un marc cronològic de segona meitat del segle XX. El volum de documents fotogràfics supera les 5.000 unitats. En les imatges podem observar aspectes com la transformació del municipi a la segona meitat del segle XX, l’elecció de pubilles, la construcció del nou ajuntament la subhasta del peix o nevades històriques al municipi, entre tants altres temes.
Ramon Ortiga Vidal va morir el dia 1 d’octubre de 2017, de manera sobtada, als 84 anys. Ortiga és conegut a Cambrils per haver estat implicat en diverses entitats locals com la Revista Cambrils, de la que va ser cofundador l’any 1953 i membre del consell de redacció, l’Associació de Veïns El Portal, de la que va ser primer president, i del Centre d’Estudis Cambrilencs, fundador de l’entitat l’any 1978. Inicialment va ocupar el càrrec de vicepresident i posteriorment el de president.
Gran apassionat de la fotografia, va destacar per ser el responsable de deixar imatges dels fets que ocorrien en un poble en vertiginosa transformació. L’any 2010, juntament amb Josep Salceda, Lluís Recasens, Josep Maria Recasens i Josep Maria Vallès, va rebre la primera Distinció Honorífica de l’Ajuntament de Cambrils com a fundador de la Revista Cambrils.
Impressor i comerciant, Ortiga va ser un dels socis de la primera impremta de Cambrils, fet que el va portar a publicar multitud de programes, cartells, calendaris, targetes, llibres, fulletons, i revistes, entre altres. Indirectament la seva impremta és el testimoni de tota una època del pas de poble a ciutat de Cambrils. El seu treball també li va permetre recollir gran quantitat d’imatges del municipi que el varen portar a presentar-se al Premi d’Assaig Vila de Cambrils amb el llibre Història gràfica de Cambrils, que Ortiga guanyaria i l’Ajuntament de Cambrils li publicaria l’any 1991.
Tot seguit la documentació queda sota custòdia de l’Arxiu Municipal que en breu iniciarà les tasques de descripció i digitalització amb l’objectiu de posar a disposició de la ciutadania en general aquest fons fotogràfic.