El govern portarà a Ple l’exempció del pagament de l’impost d’obres (ICIO) i de la taxa d'ocupació de terrasses i guinguetes

  • Categoritzat com: Comunicació

L'Ajuntament de Cambrils destinarà prop de 330.000 euros del superàvit del pressupost de 2019 a mesures socials per ajudar a les persones més afectades per l’impacte de la crisi sanitària.

Aquests 330.000 euros, que és la quantitat màxima del romanent que l’Estat permet destinar a les polítiques 23, se sumen als 150.000 dels Plans Municipals d’Ocupació que es posaran en marxa per afavorir la contractació de persones que s’han quedat sense feina.

Aquesta és una de les novetats del pla de xoc de l’Ajuntament de Cambrils, que engloba els àmbits social, econòmic i de ciutat. Els últims acords per fer front a la crisi sanitària han estat presentats aquest matí per l’equip de govern, en una roda de premsa a càrrec de lalcaldessa, Camí Mendoza; el primer tinent d'alcalde i regidor de Serveis, Lluís Abella, i el segon tinent d'alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Oliver Klein.

L’alcaldessa de Cambrils ha afirmat que les mesures socials de l’Ajuntament han de complementar els ajuts de les administracions superiors i ha assegurat que és imprescindible la implementació d’una renda bàsica garantida per la població més vulnerable. L’alcaldessa ha reiterat el compromís del govern municipal de no deixar ningú desprotegit i ha repassat les diferents mesures socials que s’han pres i es prendran.

Reactivació de l’activitat econòmica

D’altra banda, l’equip de govern portarà al Ple d’aquest divendres la modificació de les ordenances fiscals 5 i 16 per ajudar a la reactivació econòmica i en especial al sector de la restauració i dels serveis que s’han vist afectats per la crisi.

Per un costat, l’Ajuntament de Cambrils eximirà el pagament de la majoria de taxes d’ocupació de via pública fins que acabi l’any. Això significa que no hauran de liquidar aquesta taxa les terrasses dels bars i restaurants, les parades del mercadet ambulant, les obres o les guinguetes de la platja.

Per l’altre, l’Ajuntament tampoc no cobrarà l’impost sobre les construccions, instal·lacions i Obres (ICIO) que es portin a terme fins a final d’any, amb l’objectiu de dinamitzar el sector de la construcció i facilitar les millores d’establiments.

En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde, Lluís Abella, ha anunciat que l’Ajuntament de Cambrils té previst destinar 1.300.000 euros del romanent a inversions financerament sostenibles (majoritàriament obres al carrer) si el govern espanyol ho autoritza.

El regidor de Serveis, Medi Ambient i Protecció Ciutadana també ha explicat que l’Ajuntament ja ha balisat les platges de cara a l’estiu i ha anunciat que avui mateix s’ha sabut que ja poden començar els treballs muntatge per obrir les guinguetes, seguint la mateixa normativa que les terrasses dels bars.

Per la seva part, el segon tinent d’alcalde, Oliver Klein, ha recordat que el Departament de Promoció Econòmica destinarà 200.000 euros en ajudes directes a empreses del municipi que justifiquin pèrdues ocasionades per la crisi sanitària.

El regidor ha explicat que s’estan acabant de redactar les bases de les ajudes perquè s’hi puguin acollir el màxim d’empreses possible i que s’ha obert una oficina virtual per assessorar i ajudar a persones emprenedores i empresàries en qualsevol tràmit per subvencions de les diferents administracions.

Oliver Klein també ha destacat la feina del patronat de Turisme que amb molt poc temps ha hagut de reorientar la promoció de la destinació, focalitzant els esforços en el turisme de proximitat, en primer lloc les comarques més properes, però també pensant en les segones residències i tot el turisme de la Vall de l’Ebre que es desplaça fins a Cambrils en cotxe.

Finalment, el regidor Lluís Abella ha posat en valor la xarxa d’ajuda mútua formada per més d’un centenar de persones que han realitzat tasques com anar a comprar medicaments o menjar per a persones que no es podien desplaçar, baixar la brossa, passejar gossos, repartir les targetes menjador, col·laborar amb Càrites, o cosir i repartir mascaretes i bates.