Els artistes han estat guardonats amb 3.500 euros cadascun per les obres “Mise en place” i “Paisatge al caliu”. Ramon Humet va rebre el premi de poesia, Sebastià Bennassar va recollir el de narrativa marítima i Istvan Kerekes es va emportar el de fotografia. El lliurament dels Premis Vila de Cambrils va tenir lloc ahir a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Cambrils.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

L’artista reusenca Isabel Granollers Juncosa i l’escultor riudomenc Roger Caparó Ferrant van ser els guanyadors de la 3a Biennal d’Art Gastronòmic de Cambrils per les obres “Mise en place” i “Paisatge al caliu”.

El jurat va decidir per unanimitat concedir aquest premi “ex aequo” de manera excepcional davant la qualitat dels dos treballs presentats, que tot i ser molt diferents tenen una estreta relació a nivell conceptual perquè parlen d’allò aparentment insignificant convertit en obra d’art.

“Les dues obres són mereixedores d’aquesta primera classificació, no hem considerat apropiat donar un primer i un segon premi”, diu l’acta del jurat, format pel crític d’art Isidre Roset; la directora del Centre d’Art la Panera de Lleida, Cèlia del Diego; el professor d’Art Contemporani de la URV, Antonio Salcedo; l’artista Ester Ferrando, i l’editora de la Revista Bonart, Ana Maria Camps.

El veredicte, que premia amb 3.500 euros cadascuna de les obres, es va fer públic ahir, 26 de novembre, durant l’acte de lliurament dels Premis Vila de Cambrils, que va tenir lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

També ahir es van conèixer els noms dels guanyadors dels altres tres Premis Vila de Cambrils: del 8è  Premi de Narrativa Marítima Josep Lluís Savall, el 7è  Premi de Poesia i el 28è Premi de Fotografia.

L’obra “Macondo Beach” de l’escriptor balear Sebastià Bennassar Llobera es va emportar el premi de narrativa marítima, dotat amb 3.000 euros  i  publicació de la novel·la per part de Cossetània Edicions dins la col·lecció Notes de Color.

D’altra banda, el primer Premi de Poesia Vila de Cambrils, dotat amb 500 euros, va anar a parar a l’obra “Escletxa” escrita pel compositor Ramon Humet Coderch de Vilanova d’Escornalbou. El segon premi, dotat amb 200 euros, va ser per “Quatre estacions de pas i un viatge solitari” de José Luis Herrera d’Abrera.

Finalment, el premi al Millor Autor de Saló de Fotografia, dotat amb mil euros, es va atorgar a Istvan Kerekes, d’Hongria, que va ser seleccionat entre 175 autors i autores provinents de 39 estats, que van presentar un total de 2.224 fotografies. Seguidament, es van lliurar una quarantena de guardons i una quarantena de mencions en les seccions de monocrom, lliure en color, retrat i viatges. L’exposició de les obres seleccionades es pot visitar a la a la Sala Àmbits del Centre Cultural.

Després del lliurament de guardons i la presentació dels corresponents autors i obres, l’acte va continuar amb la inauguració de l’exposició de les 16 obres seleccionades de la 3a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic, que es podrà visitar fins el 8 de febrer. Per acabar, el públic va poder compartir una estona i brindar amb Cava Parxet, acompanyats de la música del Duo Alauda, format per Fina Bonet (violí) i Antoni Mallol (viola).

LES OBRES I ELS AUTORS

8è PREMI DE NARRATIVA MARÍTIMA VILA DE CAMBRILS JOSEP LLUÍS SAVALL

El jurat estava format per  Isabel Castro Ahedo, professora de llengua castellana IES Mar de la Frau, Rosa Rey Rodríguez, directora editorial, Angle editorial, Pau Vidal Gavilán, escriptor, Manuel Castellet Solanas, Doctor en ciències matemàtiques i escriptor, i Rosana Andreu Febas, bibliotecària i escriptora.

Sis obres presentades. Obra guanyadora: Macondo Beach de Sebastià Bennassar Llobera

Autor: SEBASTIÀ BENNASAR LLOBERA (Palma, 1976).

És periodista, escriptor, traductor i agitador cultural. Va començar la seva trajectòria el 1994 al Diario Baleares, que el 1996 es va convertir en Diari de Balears. S'hi va estar fins al setembre de 2005. Llavors es va llicenciar en Humanitats a la UPF (2009, premi extraordinari final de carrera) i va fer el màster del món. Ha dirigit durant set anys el festival literari Tiana Negra, de novel·la negra en català i ha publicat una trentena d'obres de tots els gèneres literaris excepte teatre. Des de fa dos anys és col·laborador habitual de Vilaweb. Les seves darreres obres publicades són L'imperi dels LLeons (Alrevés, 2017), Manuel de Pedrolo, manual de supervivència (Meteora, 2018) i Hotel Metropole (2018, Columna).

Més informació a: https://sebastiabennasar.wordpress.com/

7è PREMI DE POESIA VILA DE CAMBRILS

El jurat integrat estava format per Adrià Targa Ramos, poeta; Rosa Maria Fusté Antich, bibliotecària de Cambrils; Jordi Barberà Argilaga, professor de llengua i literatura catalanes de l’INS Ramon Berenguer IV de Cambrils; Rosa Comes Casas, poetessa, i Helena Martínez Ferreruela, directora del SLC de Cambrils

43 treballs presentats. Primer premi: “Escletxa” de Ramon Humet Coderch. Segon premi: “Quatre estacions de pas i un viatge solitari” de José Luis Herrera d’Abrera.

Autor: RAMON HUMET CODERCH de Vilanova d’Escornalbou (Tarragona).

Ramon Humet (Barcelona, 1968) és compositor, practicant de meditació zen i del shakuhachi, amant del ioga, lector de poesia i afeccionat a l'excursionisme i a tot el que tingui a veure amb el contacte directe amb la natura.

En la vessant professional, Ramon Humet és un compositor amb un catàleg d'obres que abraça l’òpera, la música de cambra i simfònica, la música coral i la música electrònica. Ha rebut encàrrecs d'institucions catalanes i estrangeres com l’Orquestra Simfónica de Montreal, la Gulbenkian Foundation, l’Òpera de Halle, la Martha Graham Dance Company, l’Orquesta Nacional de España o l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. L’any 2013 va ser compositor convidat al Palau de la Música Catalana. Té diversos enregistraments discogràfics, entre els quals destaca el CD “Niwa” amb la London Sinfonietta dirigida per Nicholas Collon.

Durant tres anys va ser professor de llenguatge musical a l’Escola Municipal de Música de Cambrils, centre del que guarda un grat record i on hi manté vincles d’amistat. Actualment és professor d’harmonia al Conservatori de Vila-seca, i professor de composició al Conservatori Superior del Liceu.

Més informació: www.ramonhumet.com

Autor: JOSÉ LUÍS GARCIA HERRERA d’Abrera (Barcelona).

Tècnic químic-alimentari i poeta. Ha publicat prop d'una trentena de llibres de poesia, en llengua catalana i castellana. En català, llengua que començà a conrear en els seus poemes l'any 2008, destaquem: La solitud (Premi Festa d'Elx 2011), A les portes del mar (Premi Miquel Peris Segarra 2014), Bella Ciutat Vella (Premi Paraules a Icària 2015), Passatge a l'hivern (Premi Ciutat de Manacor-Miquel Àngel Riera de poesia, 2015) Crònica de pluges (Premi Guillem Colom Ferrà de poesia-Vall de Sóller, 2016), El cor del violí (Premi Flor Natural de la Vila de Nules, 2016), Presoner de l'hivern (Premi de poesia Francesc Badenes Dalmau d'Alberic, 2017) i Dolç àngel de la mort (Premi Flor Natural de la Vila de Nules, 2018).

El 2015 l’autor va ser guardonat amb el primer premi del 4t Premi de Poesia Vila de Cambrils.

Més informació a http://joseluisgarciaherrera.blogspot.com/

28è PREMI DE FOTOGRAFIA VILA DE CAMBRILS

El jurat estava format per Raimon Moreno, president CEF, MFCF, JOFCF, HonFCF, ACEF, AFIAP, EsFIAP; Luis Salguero García, fotògraf  i jurat de la Federació Catalana de Fotografia, i Pilar Gonzalvo Palacín, fotògraf i jurat de la Federació Catalana de Fotografia i vicepresidenta de la AFC.

Presentades 2.224 fotografies de 175 autors provinents de 39 estats d'arreu del món

Millor autor del saló, guardonat amb 1000€, i “Blue Pin” de la Fédération Internationale de l’Art Photographique: Istvan Kerekes, d’Hongria

Més informació a: www.cambrils.fotogenius.es

3a. BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC

El jurat estava format per Isidre Roset Juan, crític d’art, Cèlia del Diego Thomas, directora  del Centre d’Art la  Panera de Lleida, Antonio Salcedo Miliani, professor d’Art Contemporani de la URV, Ester Ferrando Casas, artista, i Ana Maria Camps, editora de la Revista Bonart.

32 projectes artístics presentats. Els artistes seleccionats per l’exposició són Jesús Gómez Nieto, Enric Llevat Mateu, Sergi Quiñonero Ortuño, Isabel Granollers Juncosa, Lluc Queralt Baiges, Mika Murakami, Roger Caparó Ferrant, Núria Benet Ramoneda,  Beatrice Bizot,  Montse Tomás Romera, Jordi Martorell Pallissó, Antonio Luque Avila, Joan Codina Donaire, Marcel Aragonès Sabaté, Eva Jolis Villegas i  Joan Gol Rocasalva i Mechu López –Bravo (imatge) i Fina Bonet Folch i Antoni Mallol Bech (Música).

Obres guanyadores: MISE EN PLACE de l’autora Isabel Granollers Juncosa, de Reus i PAISATGE AL CALIU de Roger Carparó Ferrant, de Riudoms.

Autora: Isabel Granollers (Reus, 1965)

Isabel Granollers té una llarga trajectòria artística que s’inicia amb la seva formació a l’escola Massana, continua a l’Escola d’art de Reus l’any 87 i finalitza  a la Facultat de Belles Arts St Jordi, on es llicencia en les especialitats de Pintura i Educació artística l’any 99.

Realitza el major nombre d’exposicions en la dècada dels 90 i del 2000 a Barcelona, Tarragona, Reus, Valls, Olot, així com a Itàlia i a França on formarà part d’un projecte d’artistes europeus residents a Poitiers, l’any 93.

Sempre ha combinat la seva faceta artística amb la docència, impartint classes de diverses disciplines creatives a un públic molt ampli.

Des del 2009 és professora de Batxillerat Artístic a Reus.

Les darreres mostres de la seva obra  han estat l’any 2016 al Museu d’art Modern de Tarragona en la col·lectiva Plural femení, i al Museu de Valls a 30 anys d’art contemporani a la Capella de st Roc. El projecte col.lectiu més recent  és el de Parelles artístiques, experiències creatives per la salut mental, que la vincula amb una proposta molt enriquidora, que promou l’experiència creativa en persones aparentment alienes al món de l’art.

Obra: Mise en place

Isabel Granollers retorna a un material que havia treballat en obres anteriors, però ara amb una sorprenent  instal·lació, en la qual juga amb l’impacte visual de l’obra. Uns davantals elaborats amb tripa, translúcids, que fan les funcions d’element protector, –tradicionalment considerat femení per la seva vinculació ancestral a la cuina i a l’acte de cuinar–,  però que alhora són summament fràgils.

L’artista treballa amb una forta càrrega metafòrica, tripa-pell, interior-exterior. La pell és un element orgànic, sensible, delicat i fort a la vegada que actua com una veritable cuirassa protectora. La pell, estretament unida al cos, que el separa i l’uneix al món exterior.  La tripa que ens parla, tal i com ens diu l’artista, d’allò intern, visceral. Són davantals tan fràgils com el món en el qual vivim, davantals-cuirassa que també necessitem protegir, en un intent permantenir l’equilibri, tant individual com col·lectiu.

Autor: Roger Caparó Ferrant (Riudoms, 1975)

És Llicenciat en Belles Arts. Universitat de Barcelona, 2000  i va rebre el Premi d’escultura Julio Antonio. Museu d’Art Modern de Tarragona, 2017

Exposicions individuals:

Negres Aula de Lletres, Barcelona, 1997

Precipitacions Col·legi Major Ramon Llull, 1998

Two Piece Winchester School of Arts, Anglaterra, 1999

Eccehomo Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Tarragona, 2005

Membrana Antic Ajuntament, Tarragona, 2006

fotre el Camp Riudoms, 2016

Cultiu Aula d’Art, Universitat Rovira i Virgili, 2017

Clots Museu d’Art Modern de Tarragona, 2018

Exposicions col·lectives:

Esbossos. Casino Guixolenc, 1997

Cinc. Sala d’exposicions Facultat de Belles Arts, Barcelona, 1998

2pdv. Poble espanyol, Barcelona, 2000, Cambio Constante. Saragossa, 2000

Sinèrgies, Convent dels Àngels, FAD. Barcelona 2002

La imatge interpretada. Tinglado 4. Tarragona, 2005

En cos i ànima. Cicle art emergent. Generalitat de Catalunya. Itinerant, 2010

Present continu. Centre de Lectura. Reus, 2012

Premi fundació privada Reddis. Museu de Reus, 2016

Santa Teca, Castell monestir d’Escornalbou, 2016

Interferències en el paisatge. Centre de Lectura. Reus, 2017

Biennal Museu d’Art Modern de Tarragona, 2017

Fira SWAB-La Trastera. Barcelona, 2017

Més informació a http://rogercaparo.com/

Obra: Paisatge al caliu

Ens parla d’un humil tubercle que és present a qualsevol taula, sense distinció social, a més de ser un element essencial en la dieta de molts pobles de la terra. L’artista ens parla de patates al caliu, un plat tradicional català, però ara convertides en obres d’art, gràcies a un procés creatiu amb el qual aquestes patates cuites al forn adquireixen un valor que va més enllà del sentit primari, per tenir unes connotacions particulars, amb una forta càrrega polisèmica

L’obra parla de la relació amb el territori, amb el paisatge de l’artista.  Terra -patates- terra, formen part d’un paisatge real  i cultural, que constitueixen  un referent i un fonament indispensable en la creació de Roger Caparó.

A nivell escultòric l’artista treballa amb un recurs tradicional. Oposa la rugositat de la pell de les patates i la seva forta textura amb la superfície llisa i immaculadament blanca del senzill bol que les conté, i crea un interessant contrast visual i discursiu.

En breu podreu consultar el catàleg de la 3a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils a: www.cambrils.cat