Més de 40 persones de diferents àmbits van assistir ahir a la jornada i a l’ideatró per recollir aportacions per impulsar el projecte europeu
- Categoritzat com: Promoció Econòmica
L’Ajuntament de Cambrils va celebrar amb èxit, ahir al matí, un taller a la Torre del Llimó per valorar les oportunitats de presentar la candidatura a EcoMicroRegió al Baix Camp - Cambrils. Més de 40 persones de diferents àmbits van participar en aquest esdeveniment, obert a ciutadania, empreses, universitats i administracions. Durant la sessió, es van recollir aportacions científiques, tècniques i de capital humà per impulsar la candidatura al projecte europeu per accelerar la transició agroecològica.
La regidora de Promoció Econòmica, Govern Obert i Participació Ciutadana, Neus Cárdenas, que va inaugurar la jornada, va remarcar la importància d’aquesta iniciativa i va afirmar que “un dels objectius de la regidoria és posar en valor la feina del sector primari i generar espais per a la transformació agroecològica, que ja lidera Cambrils”.
La quarantena que es van interessar en participar en l’EcoMicroRegió Baix Camp eren procedents de l'Institut d'Horticultura i Jardineria de Reus, del Mas Carandell, de la Consultoria Còdol Educació, del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, la Cooperativa Agrícola de Cambrils, d'EURECAT, comerciants i productors locals, Associació de Veïns del Barri Antic, Banc del Temps de Cambrils, Cooperativa El Brot, Turisme de Cambrils i diferents departaments municipals, entre d'altres.
La jornada va començar amb la presentació de la candidatura al projecte europeu BEES (que ja compta amb 28 socis de 14 països i el suport de 22 organitzacions més de fora del projecte) i del Living Lab d’Agroecologia amb els CoDirectors d'EcoRegió, Oriol Costa i Margarida Colet.
A continuació, Ernest Mas, el director de Verdcamp Fruits, una empresa cambrilenca referent en el sector, va explicar la seva experiència en agricultura regenerativa per combatre el canvi climàtic. També hi va participar el doctor Jordi Julvez, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, que va presentar les conclusions de la seva recerca sobre els beneficis del consum de productes ecològics per a la salut mental. La sessió va finalitzar amb un ideatró dedicat a l’EcoMicroRegió de Cambrils, on els quaranta participants van aportar idees de com i què és el més important pel municipi i l'entorn del Baix Camp.
Aquest taller s’emmarca en la línia de treball de l’Ajuntament de Cambrils per impulsar l’EcoMicroRegió del Baix Camp amb un Living Lab d’agroecologia. El Consorci per al Desenvolupament de Projectes de Bioeconomia Regenerativa a les EcoRegions (ECOREG), promotor d’aquest enfocament, defensa la creació d’EcoRegions i EcoMicroRegions com a comunitats econòmiques sostenibles regionals i locals de bioeconomia regenerativa.
Els Living Labs, com a ecosistemes d'innovació oberta en entorns reals, ofereixen solucions pràctiques per afrontar els desafiaments dels petits agricultors tradicionals, com ara el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la degradació del sòl i de l’aigua. El projecte busca proporcionar oportunitats innovadores per reforçar la competitivitat i la resiliència dels productors locals, amb un enfocament estructurat en tres prioritats: adaptar l’agricultura al canvi climàtic, crear ecosistemes agrícoles sostenibles i productius, i desenvolupar sistemes agrícoles capaços de generar ingressos i crear ocupació.
És destacable que el 40% de l’horta de Cambrils és ecològica, representant el 17% de l’horta ecològica de Catalunya. Amb l’impuls de la EcoMicroRegió, Cambrils aspira a convertir-se en un referent internacional de producte local i ecològic, involucrant tota la cadena de valor, des del turisme fins al comerç, passant per l’educació i els menjadors escolars.