La Marató vol animar tots els catalans a convertir-se en #sangfluencers o #bloodfluencers, ja sigui donant sang o motivant a altres fer-ho. El Banc de Sang proposa que tothom utilitzi la seva influència per parlar de la donació, ja sigui a les xarxes socials, a la feina o entre els veïns. Des del web maratodonants.cat es pot descarregar un kit amb gifs animats, amb propostes de WhatsApp o cartells per penjar a l’escala de veïns. L’Ajuntament de Cambrils, l’Associació de Donants de Sang del Baix Camp i Dones Amunt col·laboren en l’organització.

  • Categoritzat com: Comunicació Salut pública

“Tu sí que ets important; converteix-te en sangfluencer”. Aquesta serà la idea central de la Marató de Sang de Cambrils, que se celebra el dimecres dia 15 de maig, de 9 a 21 hores, al Palau Municipal d'Esports.

Donar sang i explicar-ho a les xarxes socials, als grups de WhatsApp d’amics i familiars, o bé dir-ho als companys de la feina o del pis on vius. Aquest és el repte que es planteja: que tots ens convertim en #sangfluencers o #bloodfluencers i expliquem allà on puguem la importància de donar sang per ajudar a salvar vides cada dia.

Des del web maratodonants.cat es pot descarregar un kit de materials del #sangfluencer amb gifs d’Instagram per fer stories, notes per posar a la taula dels companys de feina o donar als amics, propostes de missatge de Whatsapp per enviar o cartells per penjar a l’escala de veïns. Tot amb l’objectiu de sumar donacions i animar tothom a ser un influenciador real de la donació de sang en el seu entorn, sigui a les xarxes o presencialment.

L’organització de la Marató compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils, l’Associació de Donants de Sang del Baix Camp i Dones Amunt. A més, s’han programat activitats com el càtering de l’Escola d’Hoteleria i Turisme, amb la col·laboració de nombrosos establiments, i actuacions dels Xiquets de Cambrils, el ball de diables Cagarrieres i Ball de Bastons.
Donar sang, un hàbit cívic
De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:
- Tenir més de 18 anys
- Pesar 50 quilos o més
- En cas de ser dona, no estar embarassada
Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

- Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia

- La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers

- De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma

- Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.

- Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del Banc de Sang es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.