Els tres projectes que s’executaran són les millores al Palau d’Esports, la instal·lació de nou mobiliari urbà i un espai de joc per a famílies. Amb quasi un 7% de participació sobre el cens, s’han recollit un total de 4.677 vots de 1.937 persones.

  • Categoritzat com: Comunicació Participació ciutadana

Els primers Pressupostos Participatius de l’Ajuntament de Cambrils ja tenen tres projectes guanyadors que s’executaran durant el 2019 amb els 100.000 euros destinats a aquesta partida. Són les millores al Palau d’Esports, la instal·lació de nou mobiliari urbà i un espai de joc obert per a famílies al Casal Municipal de la Gent Gran. En total s’han recollit 4.677 vots, han votat 1.937 persones i s’han emès 125 vots nuls.  La participació ha estat del 6,95% sobre un cens total de 27.863 persones.

La proposta que ha aconseguit sumar més suports, amb un 46,6% dels vots emesos (903) és la de les millores al Palau Municipal d’Esports. El projecte, pressupostat en 69.000 euros, consisteix en millorar la desinfecció de l’aigua de la piscina petita mitjançant aparells de raig ultraviolats, la reforma dels sistemes de ventilació existents, la col·locació de noves portes d’accés a la piscina i renovació de les existents d’accés a vestuaris (millorant la temperatura i ambient de tots els vestuaris) i la instal·lació de dutxes mescladores a tots els vestuaris.

També s’executaran dues propostes més, seleccionades per ordre de més a menys vots, tenint en compte que la suma dels pressupostos no pot superar els 100.000 euros. El segon projecte que ha entrat és l’adquisició i instal·lació de nou mobiliari urbà, que inclou tres fonts públiques al passeig Marítim i 50 papereres que es col·locaran a les proximitats de centres educatius, parcs infantils, avinguda Diputació (tram de la platja del Regueral), passeig Sant Joan Baptista de la Salle i zones d’espera d’autobusos.

La tercera proposta guanyadora és l’espai de joc obert per a famílies al Casal de la Gent Gran. Es tracta d’adequar una sala i equipar-la amb jocs i joguines per convertir-la en un lloc de trobada on les famílies amb infants de fins a 5 anys puguin jugar, aprendre, experimentar, descobrir i relacionar-se.

Una vegada els serveis tècnics comencin a dissenyar cadascun dels projectes, es posaran en contacte amb la ciutadania per tal de detallar les idees i executar el projecte. A més, es posarà a consideració del l Consell municipal de l’Esport, dels diferents consells de barri i del consell de serveis socials

Pel que fa als projectes que no han resultat guanyadors, igual que es va fer amb la fase de propostes, es posaran en coneixement de les regidories per tal que en tinguin constància i els puguin tenir en consideració en futures actuacions.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha agraït la implicació de la ciutadania i ha destacat l’aprenentatge col·laboratiu que ha significat la posada en marxa dels pressupostos participatius. “Cal que els cambrilencs i les cambrilenques tinguin un paper participant en la planificació i la gestió pública”, ha assegurat.

Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Ana López, ha afirmat que s’ha complert l’objectiu principal d’involucrar a la ciutadania en la presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics.

La regidora ha explicat que el procés participatiu s’han desenvolupat amb èxit i ha recordat les diferents fases: es van rebre 275 propostes,  que es van i agrupar en un total de 45 propostes i se’n van prioritzar col·lectivament a través de tallers participatius un total d’11.

“En l’actualitat molts municipis catalans han apostat pel model dels pressupostos participatius i  vista la resposta  obtinguda a Cambrils, podem afirmar que aquesta eina participativa ha vingut per quedar-se”, ha conclòs la regidora.