El programa educatiu, ofert aquest curs per primera vegada, ha tingut una gran acollida als instituts de Cambrils. La unitat d’agents escolars també ha incorporat sessions sobre la violència de gènere pels alumnes de 3r d’ESO. Les noves activitats s’afegeixen al programes d’educació viària i civisme i convivència que ja es portaven a terme.

  • Categoritzat com: Comunicació Seguretat ciutadana Policia Local
  • Serveis associats: Policia

El programa educatiu de la Policia Local de Cambrils per prevenir, detectar i combatre l’assetjament escolar ja ha arribat a 1.221 alumnes de 1r d’ESO dels instituts de Cambrils. Aquest és un dels dos nous tallers que s’han posat en marxa aquest curs i que s’afegeixen a l’oferta formativa de la Unitat d’Agents Escolars.

La segona novetat és un taller de dues sessions sobre violència de gènere i/o domèstica adreçat als joves de 3r d’ESO i als alumnes de l’Escola d’Adults. La posada en marxa d’aquests dos nous programes educatius, juntament amb els ja consolidats, és fruit de l’anàlisi continu de les necessitats i demandes socials al municipi.

La regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat, Yolanda Quílez, ha destacat la importància d’abordar aquestes dues problemàtiques als instituts perquè “lamentablement són una realitat i l’educació és una de les millors maneres de combatre-les”.

A més, la regidora ha explicat que amb l’ús del mòbil i internet han aparegut noves formes d’assetjament que han amplificat el poder dels assetjadors. “Hem d’aconseguir deixar sol l’assetjador perquè ho deixi de ser, que aquestes conductes d’abús no comptin amb la complicitat de cap company”, ha conclòs Quílez.

La prevenció és un dels pilars del model integral de seguretat de la Policia local de Cambrils. En aquesta línia, l’objectiu del programa educatiu de la Policia Local és donar eines als més joves per poder detectar, prevenir i conscienciar sobre aspectes clau, per aconseguir una bona convivència al municipi i minimitzar l’efecte d’aquests fenòmens de cara al futur.

El taller de bullying

L’assetjament es dóna quan un alumne és agredit psicològicament, físicament o moralment de manera continuada en el temps per un o més companys. L’objectiu de les sessions sobre l’assetjament escolar és que els joves puguin diferenciar una baralla o una broma pesada aïllada d’un cas d’assetjament i sàpiguen què fer en cas de partir o presenciar una situació d’assetjament.

El taller comença amb la projecció d’unes imatges per fer reflexionar els alumnes i convidar-los a compartir les seves opinions. A continuació, els agents expliquen les greus conseqüències que poden provocar les burles, insults i humiliacions repetides en el correcte desenvolupament i maduració de la víctima que les pateix.

Per acabar, s’obre un nou espai de reflexió sobre què fer per solucionar aquesta problemàtica. Els agents els recorden que no estan sols i que si viuen o presencien assetjaments tenen professors, companys, família i amics a qui ho poden explicar i demanar ajuda.

L’altre programa educatiu nou és el de violència de gènere i/o domèstica. La temàtica de la violència masclista ja es va introduir als instituts l’any 2013 des del Servei de Coeducació i Salut a les Escoles i ara els agents escolars agafen el relleu englobant també la violència domèstica.

L’objectiu és crear un espai que ajudi a reflexionar sobre la violència de gènere i/o domèstica per no reproduir patrons que perpetuen aquestes conductes. Les dues sessions serveixen perquè els i les joves identifiquin aquest tipus de violència i coneguin com es manifesta, la reproduïm i com la podem detectar i prevenir.

25 anys d’educació viària a les escoles

Aquestes dues noves activitats se sumen als tallers d’educació viària i convivència i civisme que ja oferia la Policia Local a escoles i instituts i que se segueixen realitzant aquest curs.

El primer programa educatiu per escolars de la Policia Local va ser el d’educació viària i mobilitat segura, que es va posar en marxa el 1991 i des de llavors s’ha dut a terme ininterrompudament. Enguany s’ofereixen sessions d’educació viària a p4, p5, 2n, 4t i 6è de primària i a 1r i 2n de secundària, a més del programa “Game over” organitzat per l’institut Guttmann pels alumnes de 4t d’ESO.

Aquest programa, que combina sessions a l’aula amb tallers pràctics al circuit del parc del Pinaret,  treballa la percepció de risc i la influenciabilitat i la consciència d’un mateix amb l’objectiu de prevenir accidents.

El novembre del 2012, arrel de l’actualització de l’ordenança, s’hi va sumar un segon programa dedicat al civisme i la convivència per donar a conèixer la normativa vigent a Cambrils, reflexionar sobre les conseqüències dels comportaments incívics, tant als centres educatius com a la via pública, i treballar la resolució de conflictes. Aquest curs 2016-2017 els tallers de civisme i convivència s’ofereixen a 5è de primària.

Podeu ampliar la informació sobre tots els programes clicant aquí.