El Croqueta i la Poma de l’Associació 4 Potes són els protagonistes dels tallers d’educació pel desenvolupament de l’ONG El Sueño de la Campana. Com a novetat, enguany una de les històries del conte interactiu parla dels refugiats de Síria. Els escolars de primària també s’acostaran a problemàtiques relacionades amb la immigració, la pobresa, la discapacitat o la discriminació.

  • Categoritzat com: Comunicació Educació Participació ciutadana
  • Serveis associats: Educació

Els gossos ensinistrats de l’Associació 4 Potes, el Croqueta i la Poma, tornen a les escoles de Cambrils per descobrir nous països amb la col·laboració de l’ONGD El Sueño de la Campana. El taller "Descobrim el món a 4 potes", adreçat a alumnes de 1r i 2n de primària, és un dels 8 tallers diferents oferts per l’Àrea de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Cambrils a les escoles del municipi.

Aquest matí s’ha presentat la iniciativa a l’Escola Joan Ardèvol de Cambrils, on avui s’han impartit els primers quatre tallers amb gossos de teràpia d’aquest curs. La presentació ha anat a càrrec de la regidora de Cooperació i Solidaritat, Ana López, el regidor d’Ensenyament, Alejandro Garcia; el director de l’Escola Joan Ardèvol, Enric Masdéu,  i representants de l’ONGD El Sueño de la Campana i de l’Associació de Teràpia i Activitats Assistides amb Animals 4 Potes.

La regidora, Ana López, ha destacat el format innovador dels tallers i la importància d’explicar als nens i nenes que entre tots podem fer un món millor. En aquest sentit, la regidora també ha afirmat que aquests tallers no són accions aïllades sinó que s’engloben en el Pla Local de Cooperació de Cambrils, que aposta per l’educació com una eina de transformació social.

Els tallers, impartits per la psicòloga Annabel Folch i la veterinària Montse Carrión, pretene sensibilitzar els infants vers les persones diferents; treballar el coneixement, l’empatia i el respecte cap a les problemàtiques que pateixen altres nens i nenes del món i afavorir el vincle afectiu i el respecte dels alumnes pels animals de companyia.

El projecte té un format de conte interactiu on s’incideix en l’educació per al desenvolupament dins del context escolar i es treballen diferents temes com l’educació en valors, el coneixement del món, la diversitat, la integració, la immigració, l’educació per a la pau o els Drets dels infants i els Drets Humans.

Els gossos són els protagonistes de diverses històries situades a diferents països del món. Concretament, al taller de primer de primària, el Croqueta viatja a l'Àfrica, a Nicaragua i a Itàlia, i ajuda a nens amb problemàtiques relacionades amb la immigració la pobresa i la discapacitat física. Al taller de segon de primària, la Poma viatja a França, la Índia i Síria, per tal d'ajudar a nens amb problemàtiques relacionades amb la discapacitat intel·lectual, la discriminació de gènere i els conflictes bèl·lics.

Durant les sessions, les monitores també projecten un audiovisual sobre la història de vida d’aquests tres infants que viuen a diferents punts del planeta i, al final del taller es proposa fer un dibuix als infants perquè plasmin tot el que han après. A banda, durant tota l’activitat, els alumnes que ho desitgin poden tenir un contacte directe amb els gossos, poden tocar-los, pentinar-los i parlar amb ells.

L’element dinamitzador

Els gossos de teràpia són un element dinamitzador de la història que interactua amb els nens de manera afectuosa i pedagògica, i la finalitat de la seva intervenció és afavorir la motivació i la implicació dels alumnes per aconseguir els objectius marcats. A més, els gossos de teràpia ajuden a millorar, en molts casos, les capacitats d’aquells nens que pateixen algun tipus de trastorn com l’autisme, el TDH (hiperactivitat) o amb algun tipus de deficiència psíquica.