La nova instal·lació ajudarà a preservar i regenerar la posidònia oceànica i les espècies marines a la zona de la platja del Cavet. Els ancoratges ecològics estan fets de manera artesanal amb materials naturals com roca calcària, vidre reciclat micronitzat i morter natural.

  • Categoritzat com: Comunicació Medi Ambient i Serveis Generals
  • Serveis associats: Platges de Cambrils

D'acord amb el contracte de l'Ajuntament amb l'empresa d’abalisament marítim Sealand On-offshore Services, aquesta temporada s’instal·laran 10 biòtops per preservar la posidònia oceànica i les espècies marines de la reserva de la platja del Cavet. El nous elements, que ja estan fabricats, permetran l’ancoratge sostenible de les boies que han de delimitar la “Zona de protecció de reserva marina” del Cavet, amb 4 biòtops,  així com l’abalisament del circuit de natació que s’instal·la dins d’aquesta zona, amb 6 biòtops. Els ancoratges ecològics es començaran a col·locar a partir del proper 15 de maig, amb la instal·lació de la resta d’abalisament del litoral cambrilenc.

Tal i com consta al Pla d’usos i serveis de les platges de Cambrils, aquesta zona de protecció, està compresa entre el Pi Rodó i l’espigó que delimita la platja del Cavet amb la platja de l’Esquirol. La seva superfície consta de gairebé 900m de llargada per 450/200 metres d’amplada i la profunditat és variable entre 0 i 6 metres. El fons està conformat per sorra, roques, praderies de posidònia i una gran varietat de peixos i altres especies marines.

La delimitació d’aquest espai amb biòtops forma part del projecte de protecció d’aquesta reserva marina que també preveu la regulació dels usos en aquest entorn, mitjançant la realització d’activitats de baix impacte pel medi i la integració social amb diverses activitats esportives, així com d’educació ambiental, de preservació de recursos pesquers, de recuperació d’espècies singulars i de recerca de l’àmbit mediambiental.

Els biòtops son una estructura artificial que s’instal·len al fons marí amb la finalitat principal de protegir i preservar els herbassars, com els de la posidònia oceànica, ja que afavoreixen la seva expansió així com la reproducció i proliferació dels organismes marins. Per altra banda, s’utilitzen com a sistemes d’ancoratge ecològics, on se subjecten les boies d’abalisament.

El disseny dels biòtops que s’instal·laran a Cambrils són de fabricació artesanal i amb materials naturals com roca calcària, vidre reciclat micronitzat i morter natural. Les mides no superen el 1’30m d’alçada i 2m de diàmetre i pesen al voltant de 1.400kg.

Les praderies de fanerògames marines són característiques de la mar Mediterrània i conformen els ecosistemes de més diversitat i riquesa biològica, amb nivells de complexitat ecològica que les equiparen als fons de coral·ligen. Aquestes praderies son vitals per lluitar enfront del canvi climàtic.

 

L’espècie Posidònia oceànica, la més longeva de la biosfera, és Patrimoni de la Humanitat des del 1999. Classificada com a “Habitat prioritari” té un alt valor biològic perquè,  entre d’altres, constitueixen espais de refugi i d’alimentació de les fases juvenils de moltes espècies marines. Les fanerògames contribueixen en la recuperació de les poblacions de mol·luscs, cefalòpodes com sípies, calamars i pops que, com les sardines i seitons, s’apropen a la costa en època de reproducció. Les praderies de Posidònia i de Cymodocea nodosa, són les “llars d’infants” per a moltes espècies i són les que mantenen les aigües cristal·lines.

La preservació d’aquestes praderies és essencial perquè son una font directa de producció d’oxigen per al planeta a part que permeten l'amortiment de la mar de fons i de les onades reduint l’erosió de la costa. La Posidònia també cuida les platges, l'acumulació de seves restes aporta un benefici mediambiental important perquè garanteix la regeneració i protecció de la sorra de les platges i de la costa.

Una altra característica dels alguers és la seva fragilitat i poca resiliència davant els canvis ambientals derivats de l’activitat humana, i la seva la regressió té importants conseqüències negatives sobre la biodiversitat i la qualitat dels habitats marins costaners. La instal·lació d’aquests biòtops ajudarà a la preservació d’aquests fanerògames i per tant del medi, a part de que proporcionaran experiències emocionants, descobrint la natura.

ENLLAÇOS RELACIONATS:

https://www.cambrils.cat/ca/l-ajuntament/comunicacio/cambrils-engega-un-projecte-per-desenvolupar-accions-de-restauracio-marina

Projecte de restauració de fauna invertebrada marina i Posidònia oceànica davant la platja del Cavet - YouTube

https://www.cambrils.cat/ca/l-ajuntament/comunicacio/cambrils-aposta-per-un-abalisament-maritim-mes-sostenible

Espais Naturals d'Interès — Ajuntament de Cambrils