Els municipis afectats han anunciat avui les iniciatives per reclamar la urgència dels treballs

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Transport i Mobilitat (Aparcam) Obra Pública

L’alcaldessa de Cambrils i els alcaldes de Salou, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, i Mont-roig del Camp anuncien que es personaran a les portes de la Delegació del Govern a Barcelona per demanar una reunió amb el delegat, i li presentaran un manifest per reclamar la urgència dels treballs de desmantellament de les instal·lacions ferroviàries des de Salou a Vandellòs.

També aposten per estudiar la legalitat de l’entrada en funcionament del Corredor sense que s’hagi donat compliment a la Resolució d’Impacte Ambiental que obliga al Govern Central al desmantellament de les vies.

Els alcaldes de Salou, Pere Granados; de Mont-roig del Camp, Fran Morancho; de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia; i de Cambrils, Camí Mendoza, han acordat avui, en una reunió celebrada a l’Ajuntament de Salou, passar a l’acció amb dues primeres iniciatives, després de reclamar insistentment al Govern Central una resposta sobre el desmantellament de la línia ferroviària de la costa, i haver rebut per resposta el silenci, la indiferència i l’oblit.

Recordem que en la reunió celebrada el passat 14 de febrer a la Subdelegació del Govern a Tarragona, el delegat de Govern a Catalunya, Enric Millo, es comprometia a donar una resposta als alcaldes a finals del mes de febrer; resposta que no ha arribat encara i per aquest motiu els alcaldes estan comprensiblement molestos i preocupats, preveient que les vies quedaran desafectades i en desús un cop entri en funcionament, properament, la línia del Corredor del Mediterrani.

Davant d’aquesta situació, els alcaldes han acordat coordinar-se per, molt properament, viatjar davant les portes de la Delegació del Govern a Catalunya per llegir un manifest que lliuraran al delegat. Si transcorreguts 15 dies el delegat no convoca una reunió, llavors han acordat traslladar la seva reivindicació i denúncia d’incompliment al Ministerio de Fomento a Madrid. L’altra iniciativa que han acordat és la d’estudiar la legalitat de l’entrada en funcionament del Corredor sense que s’hagi donat compliment al desmantellament de les vies com obliga la Resolució d’Impacte Ambiental.

En aquest sentit, l’alcalde de Salou és molt contundent i ha dit: “Si hi ha indicis d’il·legalitat acudirem a la via contenciosa interposant demanda contra el Ministeri”. L’alcalde de Salou també ha fet notar que des d’Alcaldia “s’ha insistit via telefònica i per correu electrònic en la sol·licitud de la reunió amb la qual es va comprometre el delegat del Govern de l’Estat per avançar en un projecte de desmantellament de la línia del litoral; i mai s’ha rebut cap resposta”. També ha remarcat que aquesta petició s’havia fet mitjançant “una moció que es va aprovar pel plenari del dia 9 d’abril”. Per altra banda també ha manifestat que “l’eliminació de les vies al pas per Salou és una reivindicació històrica, però també és una necessitat per la seguretat de les persones, així com per vertebrar una nova mobilitat urbana i ordenar noves zones per a ús dels vianants; i per això reclamem concreció amb projecte i terminis de desmantellament i que es compleixin les obligacions pressupostant les inversions corresponents per a la seva execució”.

Per la seva banda, Fran Morancho, alcalde de Mont-roig del Camp, ha manifestat la seva preocupació per les darreres declaracions del ministre “posant en dubte l’estudi d’impacte ambiental. Ens preocupa queles vies no es desmantellin, la inseguretat que poden provocar un cop en desús, ens preocupa què passarà el dia següent de la posada en marxa del corredor”. Morancho ha afegit que “avui no hauríem d’estar aquí, fent aquesta reivindicació i anunciant accions. Aquesta és una demanda històrica del territori que l’Estat no està escoltant”.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha afirmat que “no s’entén que extraoficialment es digui que a finals d’any entrarà en funcionament el Corredor del Mediterrani i que els municipis afectats no tinguem cap tipus d'informació oficial sobre el futur de la via de tren que quedarà en desús, després d’haver-la reclamat al delegat del govern, que es va comprometre a respondre abans d’acabar el mes de febrer”.

“És un tema que ens preocupa molt perquè no desmantellar la via vol dir tenir una infraestructura abandonada que generarà problemes de seguretat i que segueix dividint el nucli urbà, ha explicat l’alcaldessa. “A Cambrils tenim un ampli consens en aquest sentit, com demostra la moció aprovada divendres pel Ple, amb 15 vots a favor i 5 abstencions. És per això que, seguint en la línia que ens vam marcar el febrer, continuarem treballant conjuntament perquè el Ministeri de Foment compleixi amb les seves obligacions”, ha afegit.

Per la seva part l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, ha manifestat: “El que demanem és que hi hagi una concreció, que no s’ha vist plasmada ni en una reunió ni tan sols en el projecte de pressupostos del l’Estat, perquè no està prevista la inversió per al desmantellament de les vies. Més enllà dels plans de futur que tinguem cadascun dels nostres municipis, el fonamental és que avui per avui no tenim ni projecte ni pressupost per al desmantellament de les vies i això ens preocupa molt, davant de la imminència de la posada en funcionament del corredor del Mediterrani”. Garcia també ha demanat que “l’administració sigui curosa amb el municipi i amb el nostre territori, i que porti a terme les accions que s’ha compromès a desenvolupar”.