L’àrea de Cultura de Ajuntament de Cambrils ha programat conferències, projeccions, exposicions i una ruta històrica comentada del 3 de setembre al 24 de novembre. El cicle comença el proper dimarts amb una conferència per commemorar el dia que fa 80 anys que es va posar la primera pedra de les obres del port. L'estrena del documental "Cambrils, l'evolució d'un poble" de Jordi Martí és un dels actes més destacats.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

L’àrea de Cultura de Ajuntament de Cambrils ha programat conferències, projeccions, exposicions i una ruta històrica comentada del 3 de setembre al 24 de novembre

El cicle comença el proper dimarts amb una conferència per commemorar el dia que fa 80 anys que es va posar la primera pedra de les obres del port

L'estrena del documental "Cambrils, l'evolució d'un poble" de Jordi Martí és un dels actes més destacats

La vuitena edició dels cicles de memòria de tardor descobrirà de quina manera els camins, les carreteres, les línies ferroviàries i les instal·lacions portuàries han estat claus en el desenvolupament de Cambrils. Amb el títol Ports, camins i trens. Cambrils, nus històric de comunicacions, entre el 3 de setembre i el 24 de novembre l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils ha programat conferències, projeccions, exposicions i una ruta històrica comentada.

Al llarg de la història, el terme de Cambrils ha esdevingut un nus de comunicacions gràcies a les infraestructures que s’han anat creant en diferents èpoques, que han estat factors de canvi i han permès el pas de persones, mercaderies i idees.

Des de l’ordenació del territori en època romana fins a la construcció del Corredor Mediterrani, actualment en curs, han passat més de 2.000 anys durant els quals cada període ha anat deixant la seva empremta i ha contribuït decisivament a modelar el paisatge de Cambrils.

El cicle comença el proper dimarts amb la conferència La Platja de Cambrils i la Junta d'Obres del Port de Tarragona a principis de segle XX, a càrrec de la responsable del Museu del Port de Tarragona, Mercè Toldrà, al Centre Cívic Les Basses. Un altre acte destacat és l’estrena, el 13 de setembre al Centre Cultural, del documental Cambrils, l’evolució d’un poble, de Jordi Martí Domínguez, produït per Jordi Martí Henneberg amb el suport de la Universitat de Lleida. La ruta històrica comentada Dels camins als trens posarà el punt final al cicle el 24 de novembre amb un recorregut a peu que permetrà observar la petjada que camins, carreteres, vies fèrries i altres infraestructures han deixat sobre Cambrils.

Aquest cicle s’organitza des de 2006 per donar a conèixer diferents aspectes de la història del municipi, en la línia de recerca i divulgació sobre memòria històrica que desenvolupen el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils dins de la seva programació anual.

Programa

Dimarts 3 de setembre, a les 20h. Sala d'actes del Centre Cívic Les Basses

Conferència La Platja de Cambrils i la Junta d'Obres del Port de Tarragona a principis de segle XX, a càrrec de Mercè Toldrà, responsable del Museu del Port de Tarragona.

Commemorem que avui fa 80 anys que es va posar la primera pedra de les obres del port de Cambrils.

Organitzen: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils

Col·laboren: Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils i Museu del Port de Tarragona

Divendres 13 de setembre, a les 20h. Sala d’Actes del Centre Cultural

Estrena del documental Cambrils, l’evolució d’un poble, de Jordi Martí Domínguez, produït per Jordi Martí Henneberg amb el suport de la Universitat de Lleida.

Un recorregut per la història de Cambrils a través de testimonis orals que deixen constància de com la ciutat ha anat evolucionant gràcies a factors tan importants com el ferrocarril o el turisme.

Organitzen: Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils

Col·labora: Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils

Dimecres 25 de setembre, a les 19.30h. Sala d’Actes del Centre Cultural

Projecció del documental Els brigadistes  entre nosaltres, produït per l’associació No Jubilem la Memòria i premiat al Festival Memorimage de Reus (2011).

La presentació anirà a càrrec d’Angela Jackson (historiadora i membre de No Jubilem la Memòria) i de Duncan Longstaff (fill d’un brigadista que l’estiu de 1938 va ser atès a l’Hospital de Sang de Cambrils).

Organitzen: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils

Col·labora: No Jubilem la Memòria

Dijous 3 d’octubre, a les 20h. Museu Molí de les Tres Eres

Conferència El paisatge romà a Cambrils, a càrrec de Marta Prevosti.

Presentació del projecte Ager Tarraconensis, realitzat per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica).

Organitza: Museu d’Història de Cambrils

Col·labora: Institut Català d’Arqueologia Clàssica i Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils

Divendres 8 de novembre, a les 20h. Sala el Pati del Centre Cultural

Inauguració de l’exposició Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes, produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

Organitza: Museu d’Història de Cambrils

Col·labora: Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

Dissabte 16 de novembre, de les 11 a les 14h. Torre de l’Esquirol

Portes obertes

Dins dels actes de la Setmana de la Ciència 2013

Organitza: Museu d’Història de Cambrils

Col·labora: Associació Autonòmica Catalana d’Enginyers Tècnics de Telecomunicacions

Diumenge 24 de novembre, a les 11h. Sortida del portal del carrer Major i recorregut fins a la Castlania

Dels camins als trens. Ruta històrica comentada.

Recorrerem a peu una part del terme que ens permetrà observar la petjada que camins, carreteres, vies fèrries i altres infraestructures han deixat sobre Cambrils.

L’assistència és gratuïta però cal inscriure’s abans del 22 de novembre, trucant a l’Arxiu Municipal de Cambrils (telèfon 977 794579 – extensions 3061 i 3062)

Organitzen: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils