Les persones participants es van conèixer en una sessió de presentació del programa que va tenir lloc al Centre Cultural

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

El Servei Local de Català de Cambrils ha posat en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) al municipi i ahir dimecres a la tarda va organitzar una sessió de presentació del programa al Centre Cultural, seu dels cursos de català per a adults del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus.

Tal com va dir Helena Martínez, responsable del Servei, aquesta ha estat la primera sessió de formació presencial després de l’aturada per la pandèmia, en la qual s’han formalitzat nou parelles lingüístiques, que se sumen a les quatre que el programa va posar en contacte el trimestre passat. La dinamitzadora del programa, Rut Ortiz, va ser l’encarregada de donar als assistents instruccions sobre el funcionament de l’activitat i material complementari per a les converses.

La finalitat del programa és oferir als alumnes dels cursos de català o a altres persones que tinguin  coneixements bàsics la possibilitat de practicar la llengua d’una manera natural i tranquil·la amb l’ajuda d’un voluntari lingüístic. Les trobades, que poden ser presencials (la parella decideix el lloc i l’activitat que farà aquell dia) o virtuals (a través de la plataforma de videotrucada que acordin), es fan una hora a la setmana durant deu setmanes.

A banda de la modalitat presencial que s’ha recuperat aquest curs, el VxL segueix gestionant la modalitat virtual, en la qual també participen voluntaris i aprenents de Cambrils que comparteixen hores de conversa amb parelles lingüístiques residents en altres poblacions de Catalunya.

Més vídeos del material “Màgia per conversar”

Tant les parelles presencials com virtuals que s’han format en aquesta nova edició podran utilitzar set nous vídeos de la sèrie “Màgia per conversar”, un material que s’emmarca en la campanya “Quan parles fas màgia” i que s’ha creat amb l’objectiu d’estimular la conversa en llengua catalana. Aquest recurs de suport a l’aprenentatge va destinat  a les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua, l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i tots els aprenents de català que el vulguin practicar.

Tots els vídeos estan protagonitzats pel mag Eduard Juanola que, a partir d’uns jocs de màgia, proposa temes d’interès per encetar una conversa. En aquesta ocasió, els nous vídeos proposen parlar sobre temes com els espectacles preferits, les virtuts personals, les pors de cadascú, els somnis i els malsons repetitius o el pes de les primeres impressions quan es coneixen persones noves. Amb aquests, la sèrie arriba als 17 vídeos dels 25 previstos.

Aquest recurs complementa altres materials de foment de la conversa com els Fils de conversa i les col·leccions Parlem Tu i Jo, Llegir per parlar, llegir per aprendre i Temes per parlar.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Els interessats a participar-hi poden inscriure’s directament al web www.vxl.cat o en poden demanar més informació al Servei Local de Català de Cambrils (c. de Sant Plàcid, 18), al 977 79 26 88, a vxl.reus@cpnl.cat o al 634 740 079.