El programa per fomentar l’ús social de la llengua catalana segueix creixent al Baix Camp
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
- Serveis associats: Cultura
El Servei Local de Català de Cambrils del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura prepara una nova edició del programa Voluntariat per la Llengua que per primer cop incorpora al possiblitat de fer pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors. Aquesta iniciativa té per objectiu que l’alumnat dels cursos de nivell Bàsic 3 i els aprenents que formen part d’una parella lingüística puguin posar en pràctica en contextos reals els coneixements teòrics que aprenen a l’aula. Per fer-ho possible, el programa compta amb una xarxa d’establiments col·laboradors que donen suport al programa i que es comprometen a atendre en català les persones que l’estan aprenent.
Les persones que estiguin interessades a col·laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes poden adreçar-se al CNL de l'Àrea de Reus, situat al carrer de l'Àliga de Reus, 1, personalment, per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat, o fer el tràmit als punts d'inscripció del Voluntariat per la llengua distribuïts pel Baix Camp i el Priorat.
Les parelles lingüístiques
El Voluntariat per la llengua (VxL) ha format el 2018 més parelles lingüístiques que mai. En concret, arreu de Catalunya s’han constituït més de 10.600 parelles, una xifra rècord en els 15 anys de funcionament del programa que ha fet que s’arribi a un total de 130.000 parelles lingüístiques des que es va iniciar l’any 2003. Tot i això, el Voluntariat per la llengua vol seguir creixent, per la qual cosa el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura prepara una nova edició d’aquest programa que té per objectiu fomentar l’ús social de la llengua catalana.
Els voluntaris i aprenents que formen part d’una parella lingüística adquireixen el compromís de trobar-se una hora a la setmana durant almenys 10 per parlar en català en un ambient distès. Per fer de voluntari només cal ser major d’edat, parlar habitualment en català i tenir una hora lliure a la setmana; els aprenents, per la seva banda, són persones majors d’edat, que tenen uns coneixements bàsics de català i que volen practicar la llengua en un entorn real i relaxat.
Una vegada formalitzada, la parella lingüística acorda el dia de la setmana i l’hora en què vol trobar-se i decideix on anar i quina activitat vol fer, depenent dels seus gustos, interessos o aficions, mentre xerra en català. Paral·lelament, el programa organitza i difon activitats lúdiques, culturals o de descoberta de l’entorn perquè voluntaris i aprenents puguin conèixer el lloc on viuen i altres persones que participen de la mateixa experiència.
A més, durant la propera edició, que començarà al febrer, els participants podran conèixer un forn de pa centenari de la mà del programa Quedem? d’Òmnium Cultural Baix Camp, participar en les trobades del “Fem un beure? o assistir a un concert de música clàssica al Teatre Fortuny per gentilesa de l’Associació de Concerts de Reus.
La presentació de parelles lingüístiques de Reus està prevista per al proper divendres dia 1 de febrer al local dels Xiquets de Reus, entitat col·laboradora del VxL.