Ahir es van conèixer 33 parelles lingüístiques, en una de les convocatòries més nombroses

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

Coincidint amb els cursos de català per a adults del segon quadrimestre, el Servei Local de Català de Cambrils ha posat en marxa les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua, una iniciativa que promou l’ús de la llengua catalana en àmbits quotidians.

Les 33 parelles lingüístiques que s’han format es van conèixer aquest dijous en una sessió de formació adreçada a tots els voluntaris i aprenents nous en la qual els va acompanyar l’alcaldessa de la vila, Camí Mendoza, i el regidor de Cultura, Lluís Abella.  L’alcaldessa va aprofitar l’ocasió per conèixer més a fons el programa i agrair la implicació tant dels voluntaris, per la feina que fan a favor del manteniment de la llengua i per facilitar la integració als nouvinguts, com dels aprenents per l’interès que tenen per aprendre i usar el català, la llengua de la seva nova terra.

La procedència dels aprenents, com va destacar Teresa Rull, dinamitzadora del programa Voluntariat per la llengua al Centre de Normalització Lingüística del CNL de l’Àrea de Reus, és ben diversa: de l’Estat espanyol, 11; del Marroc, 2; de Cuba, 2; de l’Argentina, 2; de l’Uruguai, 2; de Colòmbia, 2; de França, 2, i a més una persona procedent de cadascun d’aquests estats: Xile, Hondures, Veneçuela, Mèxic, Estats Units, Bielorússia, Holanda, Bèlgica i Romania. La majoria dels participants són alumnes dels cursos que imparteix l’Helena Martínez, responsable del Servei Local de Català, que va presentar l’acte, dels de l’Imma Cubells o dels de la Jenina Casas, que a les aules fan una bona feina de difusió del programa.

Les parelles lingüístiques van rebre unes orientacions i un material amb diverses propostes pensades per facilitar les converses entre voluntari i aprenent (temes d’àmbit general per debatre o fitxes del material Llegir per parlar, llegir per aprendre amb lectures que conviden a la conversa posterior), tot i que tenen llibertat per decidir què faran mentre estiguin junts parlant en català.

El Voluntariat per la llengua pretén que el català sigui la llengua de comunicació  d’aquestes parelles que fan qualsevol activitat quotidiana en un ambient agradable i distès. Així mateix és una eina molt eficaç perquè els aprenents s’acostumin a parlar en català sense complexos en qualsevol àmbit de la vida diària.

Aquesta setmana també s’han posat en marxa 10 parelles lingüístiques a l’Hospitalet de l’Infant i Mont-roig del Camp i 6 a l’escola Teresa Salvat i Llauradó de l’Aleixar.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 fins al 2015 hi han participat més de 100.000 parelles.