Les parelles lingüístiques que ja es trobaven presencialment abans de l’estat d’alarma segueixen conversant a través de videotrucades. El Centre de Normalització busca noves persones voluntàries per donar resposta a la creixent demanda dels últims dies. Les persones interessades només cal que entrin al web vxl.cat i emplenin la fitxa d’inscripció.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

El Voluntariat per la llengua (VxL) que gestiona el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura no s’atura i continua en modalitat virtual.

El Consorci per a la Normalització Lingüística va haver d’interrompre totes les activitats presencials el 12 de març arran del decret d’estat d’alarma, tant les formatives com les que es fan fora de l'aula. Per això les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua (VxL) que estaven fent trobades presencials van haver d’aturar l’activitat de manera immediata.

Des d’aquell moment se’ls va informar que tenien la possibilitat de continuar conversant per mitjà de videoconferència o videotrucada i d’aquesta manera moltes d’aquestes parelles han pogut continuar practicant el català.

Com en la modalitat presencial, el VxL virtual consisteix a formar parelles lingüístiques compostes per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. La diferència, però, és que les trobades es fan a través de plataformes de videoconferència, com ara Skype, Hangouts o Whatsapp.

La conversa distesa a través del mòbil o l'ordinador amb una persona voluntària que parla català és una bon complement per a les persones que estan aprenent la llengua i volen fer-la servir, tant per als alumnes que estaven fent un curs de català presencial, com per als qui ara el fan en línia a través de Parla.cat com per a qualsevol persona d'arreu del món.

Es busquen persones voluntàries

Amb l’objectiu de donar resposta a la demanda d’inscrits en la modalitat virtual que ha anat creixent al llarg d’aquests últims dies, cal la participació de voluntaris que vulguin dedicar una hora a la setmana a fer l’activitat.

A part d’ajudar una altra persona a perdre la por i la vergonya de parlar la nostra llengua, el VxL també és una bona oportunitat per conèixer persones d’arreu del món i les seves cultures, la qual cosa aporta un munt d’avantatges: és una eina de coneixement mutu, de cohesió social, de solidaritat, de passar-s’ho bé; en definitiva, d’enriquiment personal.

Participar-hi és molt fàcil. Només cal entrar al portal vxl.cat i emplenar la fitxa d’inscripció, seleccionant la preferència "Virtual" i especificant la disponibilitat horària actual. En pocs dies els inscrits rebran una comunicació per correu electrònic d’una persona de l’equip de professionals del VxL amb la informació necessària per a començar les trobades virtuals amb la parella lingüística assignada.

Per a més informació podeu consultar el web vxl.cat o escriure un correu electrònic a vxl.reus@cpnl.cat. També podeu seguir tota l’actualitat relacionada amb el programa a través del Facebook i Twitter.

l Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) a través de 22 centres de normalització lingüística, com ara el CNL de l’Àrea de Reus. El VxL es va iniciar l’any 2003. Des d’aleshores, ha format més de 140.000 parelles lingüístiques amb participants que viuen a Catalunya i arreu del món.