Es necessiten voluntaris per als aprenents que han demanat una parella lingüística

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

A Cambrils hi ha alumnes del curs de català de nivell bàsic 3 que s’imparteix aquest trimestre fins al juny interessats a formar part d’aquest programa que fomenta l’ús de la llengua catalana amb una fórmula molt senzilla: la conversa col·loquial en català en ambients distesos i confortables que faciliten el diàleg entre la parella lingüística, el voluntari i l’aprenent.

Però perquè això sigui possible, calen voluntaris i voluntàries que parlin en català, disposats a dedicar una hora a la setmana del seu temps a l’aprenent perquè aquest perdi la vergonya i se senti còmode parlant de temes quotidians en aquesta llengua amb naturalitat. Passejar, fer un cafè, comprar, visitar llocs interessants, fer esport, anar al teatre..., són algunes de les activitats que fan les parelles lingüístiques perquè l’aprenent tingui l’oportunitat d’expressar-se en català en un entorn que l’estimuli a fer-ho.

L’aprenent necessita algú que li faci de model, un referent que l’escolti i que l’ajudi a veure els seus avenços i les dificultats, algú que li expliqui que, malgrat la importància de la llengua, també hi ha altres petites coses de la vida de cada dia, costums de cada poble, que ens identifiquen i que és bo que coneguin.

El binomi voluntari-aprenent forma un aliatge perfecte, perquè aquesta fórmula afavoreix la conversa espontània, circumstància que no sempre s’aconsegueix a l’aula. A més a més aquesta proposta és molt efectiva perquè, a través de la seva participació en aquest programa, l’aprenent és més conscient de la funcionalitat d’allò que aprèn i el voluntari coneix nova gent i es beneficia amb l’intercanvi cultural. Així doncs, el contacte entre l’aprenent i el voluntari es retroalimenta, perquè l’un i l’altre s’enriqueixen amb l’experiència compartida.

Tan bon punt es constitueixin les parelles lingüístiques del programa Voluntariat per llengua, que gestiona al Baix Camp el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus, es coneixeran el dimecres 15 de maig a les 19 h a l’Ateneu Juvenil, on s’imparteixen les classes de català.

Com en el trimestre anterior, en aquesta edició l’alumnat del curs bàsic 3 i els aprenents del VxL també participaran en les pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors, una iniciativa que consisteix a visitar comerços adherits al programa a fi de reforçar l’aprenentatge de la llengua catalana fora de l’aula i donar a conèixer la xarxa d’establiments del Voluntariat per la llengua d’aquest municipi.

Les persones que estiguin interessades a prendre part en el voluntariat lingüístic com a voluntàries o com a aprenentes poden trucar al 977 12 88 61 o enviar un correu electrònic a vxl.reus@cpnl.cat. També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat.