L’activitat didàctica, impulsada pel Departament d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils, ha arribat a totes les escoles cambrilenques. La il·lustradora Laia Ferraté i l’historiador Ignasi Martí han estat els encarregats de dinamitzar les sessions dedicades al llibre il·lustrat.

  • Categoritzat com: Educació
  • Serveis associats: Educació

El taller sobre la publicació il·lustrada “El Quadern de l’avi” ha arribat aquest curs al prop de mig miler de nens i nenes de 5è de primària de les set escoles de Cambrils. L’objectiu de l’activitat impulsada pel Departament d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils és acostar la història del municipi a l’alumnat i posar en valor la identitat cambrilenca i el patrimoni col·lectiu.

Cada anys la sessions escolars estan dinamitzades pels mateixos autors del conte, la il·lustradora la il·lustradora Laia Ferraté i l’historiador Ignasi Martí, que una vegada més han explicat el procés d’elaboració del quadern, han repassat els diferents episodis històrics de Cambrils i han proposat activitats didàctiques.

“El quadern de l’Avi” és un projecte sorgit el 2008 de la Revista Cambrils i editat pel Departament de Cultura de l’Ajuntament el 2016. El curs 2016-17 es va començar a impartir aquest taller als centres educatius de primària de Cambrils per donar a conèixer d’una manera amena i divertida no només la història del municipi sinó també la tasca de la il·lustració i l’edició, així com la de la recerca documental.

El procés d’elaboració de les il·lustracions d’un llibre de contingut històric resulta motivador per a tractar temes d’episodis del passat cambrilenc llunyà i present. Així s’expliquen quines són les fonts que es van utilitzar per a representar escenes de la Vil·la Romana de la Llosa o del període medieval, o més recentment s’explica com els pagesos i els pescadors eren els dos oficis majoritaris a Cambrils fins a meitats segle XX.

Durant el taller, també es treballen aspectes de vida quotidiana com la subhasta del peix a la plaça del Pòsit o els jocs d’origen romà i que han perviscut fins avui. Entre els objectius generals hi ha el de relacionar l’entorn més proper de l’alumne, posar en valor el patrimoni arquitectònic així com la importància de la transmissió oral amb el contacte intergeneracional.

La regidoria d’Educació, Ocupació i Infància, Natalia Pleguezuelos, ha destacat l’aposta de l’Ajuntament per donar continuïtat a aquest taller perquè tot l’alumnat de 5è del municipi pugui gaudir de l’experiència i del conte i conegui millor la història de l’entorn on viu.