L’alumnat dels cursos de català i els aprenents faran pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
- Serveis associats: Cultura
El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus ja té a punt una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) a Cambrils, un programa que forma parelles lingüístiques amb persones que inverteixen una hora setmanal del seu temps a conversar en català amb l’aprenent a fi que aquest perdi la vergonya i guanyi seguretat i fluïdesa parlant en català.
Concretament, les parelles cambrilenques es coneixeran el dimecres 5 de març a les 19h a l’Ateneu Juvenil, on té la seu el Servei Local de Català. A la primera edició del curs se’n van formar 24, i ara seran més de 30, una xifra que encara pot créixer perquè fins a darrera hora s’hi poden afegir membres.
Com a novetat d’aquesta edició, l’alumnat de català i els aprenents podran fer pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors del Voluntariat per la Llengua anant-hi a comprar o a informar-se sobre algun producte. Al Baix Camp i al Priorat hi ha més de 270 comerços que donen suport al programa de parelles lingüístiques, 45 dels quals són de Cambrils. Aquestes botigues s’identifiquen perquè tenen un adhesiu amb el logotip del VxL a l’aparador, i a més algunes ofereixen descomptes als participants en el programa.
Els aprenents disposaran d’un carnet que, amb el segell de dos establiments adherits a la iniciativa, els permetrà entrar en un sorteig d’una matrícula gratuïta per a un curs de català la propera tardor.
El CNL de l’Àrea de Reus proposa les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors en el programa Voluntariat per la llengua per potenciar la presència de l’alumnat i les parelles lingüístiques als comerços que, com a col·laboradors del VxL, estan disposats a donar un cop de mà als nous parlants de català. Pel que fa als aprenents i l’alumnat, l’objectiu d’aquestes pràctiques és afavorir i accelerar el seu procés d’aprenentatge i, en general, propiciar un context favorable a l’ús del català en les relacions comercials, sobretot quan els clients fan servir el català amb un accent o un domini propi d’un parlant nou, i per garantir-los el contacte directe i personal amb altres ciutadans, en aquest cas amb els comerciants.
Les persones que estiguin interessades a participar-hi com a aprenentes o com a voluntàries i les entitats i establiments que s’hi vulguin adherir poden adreçar-se al Servei Local de Català de Cambrils (977 79 26 88), al CNL de l’Àrea de Reus ( 977 128 861) o enviar un correu electrònic a vxl.reus@cpnl.cat. També poden donar-se d'alta directament al programa a través del web www.vxl.cat.
D’altra banda, el CNL, conscient de la importància de la pràctica oral fora de l’aula, ha presentat a l’alumnat de nivell Bàsic 3, Elemental i Intermedi una sèrie de recursos perquè tingui l’oportunitat de parlar en català i posi en pràctica en contextos reals tot allò que vagi aprenent a la classe.
Aquests recursos, agrupats en el document Espais per practicar el català, es poden consultar al web del CNL i són el ja esmentat i consolidat programa Voluntariat per la llengua (VxL) per trobar-se com a parella lingüística, les pràctiques lingüístiques als establiments que ara s’enceten, clubs de lectura fàcil com el de la Biblioteca de Cambrils i també les activitats culturals i de coneixement de l’entorn (visites guiades a exposicions, rutes, celebracions literàries, excursions a la muntanya...). Aquest mateix dissabte, com a exemple, una vintena de persones van visitar els espais de la Guerra Civil i el refugi antiaeri de Cambrils de la mà del programa de cohesió social “Quedem?” d’Òmnium Cultural.
Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 fins al 2012 hi han participat més de 70.000 parelles lingüístiques i l’any 2012 hi han participat prop de 700 entitats i més de 2.000 establiments col·laboradors.