Enguany s’hi han fet cursos trimestrals, que han passat de 20 a 22, i han tingut 432 inscripcions. També s’hi ha format 48 parelles lingüístiques.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura
El proper dijous 20 de juny a les 19 h el Servei Local de Català (SLC) de Cambrils celebrarà el final dels cursos de català i del programa Voluntariat per la llengua al Centre Cultural, al carrer de Sant Plàcid.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, obrirà l’acte, que comptarà també amb les intervencions d’Anna Saperas, directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus, i Helena Martínez-Ferreruela, responsable del SLC de Cambrils.

Tot seguit hi haurà música, pintura, poesia, ball i teatre a càrrec de l‘alumnat dels cursos, i un aperitiu per acabar la trobada de manera ben festiva.
De setembre a juny el SLC de Cambrils ha organitzat 22 cursos de català de 45 hores, dos més que en el mateix període de l’any acadèmic anterior, i ha tingut un total de 432 inscripcions, un 28% més que l’any passat.

El principal creixement s’ha produït en els cursos de nivell Bàsic, que han passat de 130 a 190 inscrits i que van adreçats a persones que no saben parlar català.

La novetat en matèria de cursos ha estat que s’ha passat dels quadrimestrals que es feien fins ara als trimestrals, que s’han generalitzat a tot el Consorci per a la Normalització Lingüística i que permeten poder començar a estudiar català en quatre moments a l’any.

Amb relació al programa Voluntariat per la llengua, que enguany ha constituït 48 parelles lingüístiques, també hi ha hagut canvis: d’una banda s’ha posat en marxa l’activitat Fem un beure? a El Tamboret, on setmanalment s’han anat trobant un grup de persones, sense inscripció prèvia, per conversar en català mentre prenien un cafè o un refresc.

D’altra banda, l’alumnat dels cursos Bàsic 3 ha pogut fer pràctiques lingüístiques als comerços col·laboradors del Voluntariat per la llengua. En total han estat 34 pràctiques que s’han fet en 19 botigues o establiments diferents, i els estudiants les han valorat molt positivament: estan satisfets amb l'experiència, els ha agradat molt la pràctica i han dit que els ha estat molt útil i que, en general, s’han sentit molt còmodes perquè s’han trobat amb uns comerciants molt oberts a la pràctica i que els han ajudat molt. Afirmen que, ara que han perdut la vergonya que tenien per parlar en català, ho aniran fent de tant en tant en altres comerços de la xarxa d'establiments col·laboradors.

Totes aquestes iniciatives s’organitzen perquè la població que està aprenent català tingui el màxim de possibilitats de practicar la llengua en contextos més formals com els de l’aula però també en situacions quotidianes com prendre alguna cosa en un bar o anar a comprar.

Les persones que vulguin col·laborar el en Voluntariat per la llengua com a voluntàries o com a aprenentes  en l’edició d’estiu poden adreçar-se al Servei Local de Català de Cambrils, per telèfon (977 79 26 88) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat.

Aquest estiu el SLC ofereix un curs de nivell Bàsic 1 intensiu que es farà durant tot el juliol de 9.30 a 11.30. Les inscripcions comencen el dia 21 de juny al matí.