El taller Versembrant s’emmarca en el Pla Educatiu d’Entorn amb l’objectiu d’afavorir la cohesió i la convivència. El raper Joel Prieto ha impartit avui el primer taller a un grup d’alumnes de 3r de l’Institut Ramon Berenguer IV. La proposta busca potenciar la creativitat artística i fomentar la capacitat de reflexió i crítica davant de situacions de discriminació.

  • Categoritzat com: Comunicació Educació
  • Serveis associats: Educació

El rap ha entrat avui a les aules de l’Institut Ramon Berenguer IV de Cambrils com a eina per prevenir la islamofòbia i fomentar la consciència crítica del jovent. És la primera de les 21 sessions programades des d’aquest gener fins al maig amb alumnes de tercer i quart dels tres instituts de Cambrils i la Unitat d’Escolarització Compartida.

El taller, impartit pel raper Joel Prieto del col·lectiu Versembrant, compta amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música, i forma part de les accions del Pla Educatiu d’Entorn de Cambrils, que treballa per aconseguir l’èxit educatiu de tot l’alumnat i contribuir a la cohesió social i la convivència.

En presentació del taller, el regidor d’Ensenyament de l’Ajuntament, Alejandro Garcia, i el músic Joel Prieto, regidor han reivindicat l’esperit crític del jovent i han explicat que el rap és l’excusa i la motivació per treballar valors i reflexionar sobre falses creences que estan molt esteses.

El projecte busca potenciar la creativitat artística a tots els nivells (musical, escrita i visual) entre la gent jove, i a la vegada fomentar la capacitat de reflexió i crítica davant situacions de discriminació, com poden ser el masclisme, l’homofòbia, el racisme, el bullying o el consum de drogues, així com altres temàtiques d’interès actual. En el cas de Cambrils, el taller partirà de l’atemptat que va patir la població l’agost del 2017, i abordarà la prevenció de la islamofòbia i què pot portar a joves com els de Ripoll a radicalitzar-se i voler cometre un atac.

Durant el procés creatiu i mitjançant dinàmiques robustes, es pretén empoderar els i les joves en les seves capacitats i es fomenta la cooperació i la cohesió de grup. L’alumnat no només desenvolupa l’agilitat mental i el domini del llenguatge sinó que, sobretot, fomenta el seu vessant artístic, s’expressa sense tabús, crea vincles i desperta el sentit crític. I, tot plegat, ho fa treballant amb una lírica que els és molt més familiar, fàcil de connectar i d’entendre que no la de la poesia clàssica.

Els tallers es divideixen en tres blocs:  tallers de rima,  tallers de producció musical i tallers d’art plàstic urbà. Els alumnes coneixeran els conceptes elementals de la música rap: rima, estructura, instrumental, recursos literaris, ritme. En la part pràctica, hi haurà escriptura individual o en grup, i procés creatiu, encaixant versos i estrofes. I finalment, estructuraran una cançó i faran una gravació col·lectiva.

Cada taller, que consta de dues o tres sessions segons l’institut, comença amb una petita part introductòria, amb breus pinzellades històriques per tal de posar en context i familiaritzar l’alumnat amb la problemàtica a treballar. Posteriorment, es passa a la part pràctica a través de dinàmiques i del treball creatiu.

Aquest taller és una de les accions del Pla Educatiu d’Entorn, que aquest curs també inclou cursos d’àrab, un projecte educatiu amb tècniques d'estudi assistit als instituts, la preparació de la festa de l'alumnat de sisè, i tallers de tècniques d'estudi assistit en horari extraescolar a cicle mitjà de primària i a 1r i 2n d'ESO.

Versembrant Escola Popular

Versembrant és una escola itinerant, un projecte que pretén fomentar la consciència crítica del jovent, mitjançant l’art urbà i el hip hop. Els  tallers de rap, de producció i d’arts plàstiques (sobre racisme, xenofòbia o sexisme, entre altres) aspiren a posar l’estètica al servei de la crítica, en un procés creatiu del qual els protagonistes no són els talleristes sinó aquells que creant i repensant el seu entorn s’autotransformen en el procés. Versembrant és filosofia de la praxi feta rap.

L’any passat va guanyar el premi Lluís Carulla 2018, convocat per la Fundació Carulla, que persegueix estimular i fer viables projectes culturals que ofereixen respostes als reptes plantejats per la societat catalana actual. El guardó s’adreça a creadors de projectes culturals concebuts amb una clara vocació transformadora.

La seva proposta educativa té com a destinataris l’alumnat que cursa l’educació secundària (ESO, Batxillerat i FP), així com joves de tot tipus de centres educatius, centres residencials o d’educació en el lleure, entre altres. També ofereix formació i eines per als professionals i persones que conformen l’entorn educatiu.