L’alcaldessa de Cambrils, la regidora de Promoció Econòmica i la coordinadora de la Federació Catalana de Voluntariat han presentat avui la memòria del servei. Un 80% de les persones assessorades han fet voluntariat i més de la meitat hi continuen treballant en l’actualitat.

  • Categoritzat com: Comunicació

El Punt de voluntariat de Cambrils ha fet balanç avui del seu primer any de funcionament. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora de Promoció Econòmica, Participació Ciutadana, Cooperació i Solidaritat, Ana López; la coordinadora de la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS), Maite Murria, i la tècnica del Punt del Voluntariat de Cambrils, Maria Escoda, han presentat la memòria d’aquest servei nascut el juny del 2015.

Tant l’alcaldessa com la regidora s’han mostrat molt satisfetes de la feina feta durant aquest primer any i han manifestat la seva voluntat de mantenir el seu compromís amb aquest canal de suport al voluntariat. També han qualificat d’encert la ubicació del servei al Centre Cívic de les Basses, ja que ha permès consolidar l’equipament com un espai de referència de les entitats sense ànim de lucre. En concret, Mendoza ha destacat que aquest servei “té per objectiu promocionar la participació activa de la ciutadania, comunicar i difondre els projectes de voluntariat que ofereixen les entitats i assessorar a totes aquelles persones que vulguin ser voluntàries”. López ha destacat que “el nostre repte de govern és treballar perquè es puguin dur a terme accions de foment i suport de l’associacionisme i el voluntariat”.

Per la seva banda, la Coordinadora de la Federació Catalana del Voluntariat Social, Maite Múrria, ha assegurat “estem molt contents d’haver-nos expandit al territori i de la sensibilitat que ha demostrat l’Ajuntament de Cambrils per ajudar a aquelles persones que volen fer de voluntàries”.

Concretament, el Punt de Voluntariat ha assessorat a 20 cambrilencs i cambrilenques interessats en tasques de voluntariat i 15 entitats han contactat de manera directa amb el servei per fer crides i sol·licituds de personal voluntari. Totes les persones que han anat a informar-se sobre voluntariat han estat derivades a una o més d’una entitat segons el seu perfil i preferències, i totes les entitats que han obert crida han rebut una o més d’una candidatura voluntària. El resultat és que un 80% de les persones ateses han acabat fent voluntariat i en l’actualitat més de la meitat continuen amb el seu compromís de treball en una entitat sense ànim de lucre.

A més, la FCVS ha dinamitzat el Punt amb diverses activitats per difondre i visualitzar el voluntariat i què significa, així com la capacitat de transformació social que té. El primer acte va tenir lloc en format taller en el marc de les Festa Major de la Mare de Déu del Camí. El segon va ser la celebració territorial a nivell de província del Dia Internacional del Voluntariat, que enguany va tenir lloc a Cambrils aprofitant la recent inauguració del servei al Centre Cívic de les Basses. D’altra banda, l’abril passat es va organitzar una xerrada sobre les possibilitats de realitzar accions voluntàries a l’Àfrica, es va participar en un estand de la 59ena Fira Multisectorial Municipal i s’estan realitzant exposicions Itinerants sobre el valor de ser voluntari a diversos espais municipals.

El perfil de les persones ateses

Les dones representen un 60% del total d’oferiments en temes de voluntariat, mentre que els homes ho fan en un 40%. La tradició voluntària, sobretot el voluntariat més assistencialista, ha anat històricament sempre més lligada al perfil de la dona. Però que només es tracti d’una mica més de la meitat, ens demostra que aquesta tendència està canviant.

Quant a l’edat, el 85% de persones que han visitat el Punt de Voluntariat estan en edat laboral, entre els 16 i els 65 anys. Només un 15% són persones jubilades. D’aquests però, gairebé un 50% estan a l’atur, i això ens indica que donada la situació socioeconòmica actual, moltes persones aprofiten per reorientar la seva acció cap al voluntariat mentre no troben feina.

Els àmbits clarament més sol·licitats per als cambrilencs i cambrilenques que venen a oferir-se com a voluntaris, van en la línia del voluntariat social, que és el més habitual. Les opcions escollides, amb diferència, són “joventut i lleure” i “gent gran”, seguits per “educació”, “immigració” i “gènere”.