L’objectiu és reforçar la presència de l’alumnat participant en l’entorn educatiu i facilitar la seva identificació en el grup d’iguals. Aquest curs, que compta amb 44 inscripcions dels cinc instituts, també s’ha renovat el marxandatge i les col·laboracions en el contingut de la formació.
- Categoritzat com: Joventut
El projecte Agents de Salut, impulsat pel Departament de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils conjuntament amb l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat, va engegar dimarts passat la seva sisena edició amb un nou format del Punt SexeSentit, la incorporació de col·laboracions en el contingut de la formació i la renovació del marxandatge.
La primera sessió del curs, que enguany té 44 persones inscrites i la representació dels cinc instituts del municipi, es va portar a terme el passat dimarts a l’Ateneu Juvenil i va comptar amb la participació de la regidora de Joventut, Laura Mellau, que va felicitar al grup d’Agents per “voler-se formar en àmbits claus de la salut de manera voluntària, sense demanar res a canvi”.
El contingut de la formació d’aquesta edició inclou els següents àmbits: sexualitat, afectivitat, salut mental, primers auxilis i violències. A més, hi haurà la presència de diversos col·laboradors i col·laboradores joves i professionals dels diferents temes que explicaran en primera persona els seus testimonis.
Aquesta iniciativa es va dur a terme l’any passat i va tenir molt bona acollida, ja que el grup d’Agents de Salut va poder identificar els i les professionals que treballen al CAP de Cambrils, i alhora també va poder escoltar i empatitzar amb joves i els seus testimonis personals.
Per aquesta edició, també s’ha renovat el conveni amb el Departament d’Educació de la Generalitat per seguir oferint el projecte com a servei comunitari i, d’aquesta manera, reconèixer la formació i acció dels i les joves. L’any passat, quan per primera vegada el projecte es va incorporar al currículum, ja s’hi van poder acollir diversos joves dels quatre instituts col·laboradors (Cambrils, Ramon Berenguer IV, Joan Ardèvol i Vidal i Barraquer).
Pel que fa al canvi de format del Punt SexeSentit, la novetat és que aquests estands informatius es duran a terme dins l’àmbit educatiu, a les hores del pati de cada institut, amb una periodicitat mensual, coincidint amb l’àmbit temàtic que s’hagi abordat a la formació.
L’objectiu és aconseguir que el grup d’alumnes pugui posar en pràctica durant tot el curs els continguts apresos a la formació, i reforçar la presència d’Agents de Salut en l’entorn educatiu, així com facilitar la seva identificació en el grup d’iguals, que és un una de les claus de l’èxit del projecte.
La regidora també ha destacat el treball conjunt amb l’hospital i especialment amb la infermera de l’equip de salut comunitària, que és qui elabora el contingut, i ha recordat altres projectes que es treballen amb el centre sanitari. “Estem molt orgulloses de poder mantenir en el temps iniciatives com el Punt de Salut Jove i els grups de salut comunitària”, ha afirmat.
Agents de Salut es dirigeix a joves de Cambrils d’entre 2n d’ESO i 2n de Batxillerat, programes de formació i inserció o cicles formatius al municipi i forma part de l’Eix 1 Benestar Jove, del programa "Ens posem al centre" del Pla Municipal de Joventut de Cambrils 2026.
Les persones joves participants reben una formació sobre uns continguts que s’adapten cada any segons les necessitats i preocupacions del propi col·lectiu. Finalment, els membres del grup posen en pràctica els seus coneixements a través de l’estand informatiu anomenat “Punt Sexe Sentit”.
Aquesta iniciativa pionera consisteix en la creació d’un grup de treball format per joves dels instituts de Cambrils que, de manera voluntària, decideixen ser referents dins del seu propi grup d’iguals en temes clau.
Agents de Salut es va engegar el curs 2018-2019 i des dels seus inicis hi ha participat un total de 294 alumnes. El passat novembre la iniciativa va ser seleccionada com a Projecte de Bones Pràctiques per l’Associació de Professionals de Joventut (APJ).