El servei, dirigit a nens i adolescents en risc social, es prestarà del 23 de juny al 10 de setembre. També preveu espais de trobada i participació de les famílies. La nova iniciativa busca ampliar la cobertura de l’atenció a la infància i garantir un àpat al dia durant tot l’any.

  • Categoritzat com: Comunicació

El programa “Estiu obert” donarà continuïtat durant les vacances escolars al servei d’acció socioeducativa per infants i adolescents en risc social que presten els Centres Oberts municipals de Cambrils.  

“Estiu obert” és prestarà de forma coordinada i complementària a l’oferta municipal d’activitats d’estiu, el programa FutbolNet i la possibilitat de servei menjador diari. Totes aquestes activitats sumen una atenció directa setmanal que pot anar  de 4 a 36 hores per usuari, en funció de les necessitats.

El projecte “Estiu Obert” s’ha elaborat per complementar l’acció dels Centres Oberts municipals amb l’objectiu que els usuaris d’aquest servei bàsic, garantit per la Llei, tinguin l’opció de continuar vinculats a l’activitat durant el període de vacances d’estiu.

La nova iniciativa s’emmarca en les accions previstes en el Pacte Nacional contra la Pobresa Infantil, que compta amb una línia de finançament del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

En aquest sentit, l’activitat aconsegueix, per una banda, l’ampliació de la cobertura dels espais d’atenció a la infància, i per l’altra, garantir la presència al municipi d’espais on es faciliti un àpat al dia durant tot l’any.

Es tracta d’un recurs que està ubicat a l’entorn o context habitual de l’infant o adolescent i que basa la seva intervenció, des de l’educació social i compensatòria, en l’atenció personalitzada mitjançant el treball tutorial individual, el grupal, la família, el treball en xarxa i la comunitat.

Una proposta educativa

La proposta ”Estiu obert” aprofita les potencialitats de l’oci per realitzar una tasca educativa que, a més, permeti el descans i la diversió. El projecte, en la mateixa línia que el que ofereixen els Centres Oberts durant el curs, es basa en una educació activa, que potencia la capacitat dels nens i joves per proposar, seleccionar, consensuar i preparar activitats en llibertat; una educació intercultural, que afavoreix la convivència i la relació; en condicions d’igualtat d’oportunitats, i en els valors de la democràcia, la tolerància, el respecte, la diversitat i les diferències d’opinions. 

A més, també preveu espais de trobada i participació de les famílies per conèixer millor la situació de l’infant, abordar les problemàtiques com les deficiències en la higiene vestimenta o alimentació, fer un seguiment compartit dels progressos, i establir estratègies educatives comunes.

La finalitat és prevenir situacions de risc social intervenint educativament, educar integralment i de manera activa tenint l’educació en el lleure com a principal eina, i reforçar els processos d’aprenentatge escolar i formació.

La regidora de Benestar, Lluïsa Rom, ha explicat que, d’aquesta manera, es busca treballar, conjuntament amb les famílies, en l’estructuració i desenvolupament de la personalitat dels infants i adolescents, la socialització, l’adquisició dels aprenentatges bàsics i esbarjo, i la compensació de deficiències socioeducatives.  “Hem apostat per continuar oberts durant l’estiu perquè és un servei molt útil i necessari i no volem deixar passar l’oportunitat de treballar per aquests infants i adolescents”, ha afegit la regidora.

Els destinataris del servei “Estiu obert” seran derivats per part dels Equips Bàsics d’Atenció social i poden ser o no ser persones que hagin participat al Centre Obert durant el curs.

Els usuaris es distribuiran en 5 grups, segons el curs escolar, d’un màxim de 20 alumnes. Cadascun dels grups tindrà dues sessions setmanals de dues hores de durada. Les sessions, que es desenvoluparan en horari de tarda, s’estructuren en un primer espai d’acollida, 50 minuts de reforç escolar i lectura, i un taller (de teatre i expressió corporal, música i ball, dinàmica de grup, educació emocional, hort, al voltant d’activitats lúdiques i de descoberta d’entitats).

També es programaran excursions relacionades amb espais, oficis o llocs de Cambrils per millorar el coneixement de l’entorn i aconseguir una vinculació en funció dels interessos i necessitats de cada usuari. Alguna de les destinacions previstes són l’Escola d’Hoteleria i Turisme, el Port, el Museu de les Tres Eres, el Refugi de la Guerra Civil , els Bombers, els Mossos, la Biblioteca o la Llosa.  

Els Centres Oberts compten amb el suport econòmic del Departament de Benestar Social i Família i en particular aquesta acció rebrà una aportació de 3.750 a través d’HUMAN.