El projecte s’ha inclòs en el catàleg de la segona convocatòria d’experiències locals de joventut de la Red de Servicios de Información Juvenil (RedSIJ)

  • Categoritzat com: Joventut

El programa Benestar Jove de l'Ajuntament de Cambrils ha estat seleccionat i inclòs al catàleg de la II Convocatòria d’Experiències Locals de Joventut de la Red de Servicios de Información Juvenil (RedSIJ), que va publicar l’ l’Institut de Joventut d’Espanya (Injuve) en commemoració dels 40 anys del serveis d’informació juvenil.

En aquest catàleg online s’hi poden trobar accions, projectes i programes adreçats a persones joves d’entitats locals grans, mitjanes i petites, que s’ha considerat d’interès per la resta de la xarxa de serveis d’informació juvenil i que poden ajudar a posar en marxa bones pràctiques en el futur.

Les experiències que s’hi recullen han estat realitzades durant els últims anys o s’estan portant a terme pels diferents serveis de joventut. L’objectiu és reconèixer las administracions locals i entitats del sector públic en el seu treball amb joves i alhora facilitar el coneixement de les bones pràctiques, compartir les metodologies utilitzades, i posar en valor aspectes d’innovació, perquè es puguin reproduir en altres àmbits territorials.

El programa Benestar Jove de l’Ajuntament de Cambrils, que forma part del pla estratègic de Joventut de Cambrils 2026, promou el benestar de les persones joves mitjançant l’aprenentatge, l’autoconeixement i creixement personal, així com l’acompanyament conscient de les seves famílies.

Es tracta d’un programa transversal que es treballa de manera cooperativa des de l'Hospital lleuger, els centres educatius de secundària i els Departaments d'educació, salut i joventut de l'Ajuntament. El programa inclou projectes que ja tenen una trajectòria (Akadèmia, Punt de Salut, Agents de Salut i Endolla't) i es complementa des del 2022 amb la incorporació d’un nou projecte de salut comunitària, a banda de les activitats adreçades a les famílies com a agents clau d’acompanyament a la infància i adolescència.  

PROGRAMA BENESTAR JOVE

Punt Salut Jove

Servei confidencial i gratuït al centre de referència juvenil, els dimarts de 17 a 19h, de setembre a juny, sense cita prèvia. Consultes individuals amb la infermera de l'equip del programa Salut i Escola de l'Hospital de Cambrils.

Agents de Salut

Programa adreçat a joves que cursen de 2n d'ESO a 2n de batxillerat, PFI i cicles formatius, amb l'objectiu de formar les persones joves en àmbits concrets de la salut, perquè es converteixin en referents al seu grup de iguals. Alguns àmbits abordats al llarg de cinc edicions són: sexualitat, afectivitat, primers auxilis, violència, prevenció de consum de tòxics i bullying En finalitzar la formació, es lliura un certificat a cada participant que ha superat l'assistència mínima i es fa un reconeixement al seu projecte curricular en els alumnes de batxillerat.

Creixement personal per a totes

  • Akadèmia: projecte que acollim a les nostres instal·lacions, gratuït per a joves i de voluntariat per part dels professionals que l'imparteixen, de la Universitat de Barcelona, ​​vinculat al màster de creixement personal i lideratge, format per 16 professionals (psicòlegs, terapeutes, pedagogs/gues i coach d'adolescents). Dirigit a joves de 18 a 23 anys per tal d'acompanyar-los en el seu creixement personal.
  • Endolla't: projecte gratuït d'educació emocional adreçat a joves de 12 a 14 anys i de 15 a 17 anys (dos grups) d'octubre a abril.
  • Salut comunitària: servei a càrrec de l’equip de salut comunitària de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils. Per a joves de 13 a 17 anys que estiguin o hagin estat en seguiment pel seu metge de referència de salut, amb diagnòstic de salut mental o sense.

Les famílies també!

  • Grup de famílies d’adolescents: recurs trimestral per a famílies de joves adolescents, amb l’objectiu de rebre acompanyament i recursos pràctics per part duna professional experta en pedagogia.
  • Xerrades per a famílies: temàtiques adaptables referent a l'educació de fills/es adolescents.

Punt biblio famílies: recursos bibliogràfics per a famílies sobre educació de fills/es adolescents.