La certificació posa en valor la personalitat i el caràcter mariner d’aquesta zona emblemàtica de la ciutat. El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat atorga aquesta distinció a les zones litorals que conserven viva la cultura lligada al mar. L’objectiu d’aquesta la marca és segmentar la promoció turística, diversificar l’economia i protegir la conciliació entre residents i turistes.

  • Categoritzat com: Comunicació Turisme

El barri del Port de Cambrils ha rebut el distintiu de Barri Mariner de l’Agència Catalana de Turisme (ACT) que atorga el Departament d'Empresa i Coneixement a les zones litorals que conserven viva la cultura lligada al mar. La regidora de Projecció Exterior i Turisme, Marta Borràs, ha destacat la feina transversal feta des del patronat, la regidoria de Cultura i altres Departaments de l’Ajuntament per aconseguir aquest distintiu, que significarà un pas endavant en la promoció del Cambrils més autèntic, en la línia de les últimes campanyes.

Barris i Viles Marineres és una de les marques de promoció turística impulsada per l’ACT per donar resposta als reptes que marca el Pla de màrqueting turístic de Catalunya 2018-2022 com ara promoure el turisme com a eina de desenvolupament, diversificació econòmica i garantia de futur per a les ciutats, pobles i viles; crear sinergies entre municipis; potenciar la diversificació territorial i la desestacionalització de l’activitat turística; i protegir la conciliació i l’equilibri entre els residents i els visitants/turistes.

Un comitè d’experts, format per reconeguts professionals de diferents àmbits i també de l’ACT, és l'encarregat d’avaluar i validar les sol·licituds d’accés a les marques d'aquelles ciutats i pobles que compleixen els requisits per obtenir alguna d'aquestes certificacions. Les que les aconsegueixen entren a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme i adquireixen una sèrie d’avantatges com són: visibilitat en els canals de online de l’ACT; ús per utilitzar els distintius exclusius de Ciutats i Viles amb Caràcter, Pobles amb Encant o Barris i Viles Marineres; participació en accions promocionals de l’ACT; accés al pla de formació de l’ACT i a informes d’intel·ligència de mercat, entre d’altres.

Enguany també han rebut l’acreditació l’Ampolla i el barri del Serrallo de Tarragona, que se sumen als altres 12 municipis catalans que ja lluïen el distintiu. Tots ells comparteixen una forta personalitat marcada pel caràcter historicocultural, la gastronomia, el paisatge i la promoció d’esdeveniments al voltant de la relació entre l’home i el mar.

Les arrels marineres de Cambrils

L’informe del comitè d’experts apunta que Cambrils és una destinació turística de referència gastronòmica i especialitzada en  les famílies on el barri del Port de Cambrils ha mantingut les seves arrels marineres. La seva gastronomia està basada en la tradició pesquera i l’horta cambrilenca, juntament amb un paisatge singular i un valuós patrimoni cultural, li aporten aquesta identitat única.

Cambrils manté bona part de la població autòctona lligada a les famílies pescadores i una activitat pesquera tradicional i dinàmica al port, amb la llotja de la Confraria de Pescadors de Cambrils, com a centre neuràlgic. L'únic port pesquer del Baix Camp comparteix l'activitat esportiva i recreativa amb el Club Nàutic Cambrils, l'Estació Nàutica Costa Daurada i associacions esportives com Els Vogadors.

Destaquen l’arribada diària de les barques d'arrossegament i la subhasta del peix, la processó marinera de la Mare de Déu del Carme, i jornades gastronòmiques com les dedicades a la Galera, els Fideus Rossos, el Calamar i el Romesco. Cambrils, considerada la capital gastronòmica de la Costa Daurada, ha apostat per un calendari per promocionar l’excel·lència de l’oferta gastronòmica des d’un punt de vista integral, incloent el sector primari (pesca i agricultura) i el sector de serveis. En aquest sentit, les diferents campanyes posen en valor el talent dels cuiners de Cambrils, l’alt nivell dels restaurants i la qualitat dels productes de la terra i del mar.

A més, els turistes poden gaudir d’altres experiències turístiques que difonen els valors de la vila marinera: el Museu d’Història de Cambrils; la Torre del Port (on s’hi realitzen exposicions); visites teatralitzades al Port; visites guiades a la Llotja de Pescadors; la festa de l’Ormeig; el Parc del Pescador (on s’hi pot veure una embarcació construïda per un mestre d’aixa cambrilenc) i la visita al Parc Samà (un jardí botànic i històric declarat Bé Cultural d’Interès Nacional).