Conté 11 panells informatius en quatre idiomes de la història del port, els pescadors, les xarxaires, els arts de pesca i la tipologia i el valor nutritiu del peix

  • Categoritzat com: Comunicació Sostenibilitat Turisme
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

 

El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils, Francisco Gil, han visitat el circuit pedagògic de la dàrsena pesquera aquest dijous. Les dues administracions i la Confraria de Pescadors han col·laborat en l’elaboració del contingut dels 11 panells divulgatius per donar a conèixer l’activitat pesquera, la història del port i la cultura marinera, el valor nutritiu del peix i conscienciar els visitants de l’impacte que tenen els residus al mar. A més, Ports de la Generalitat s’ha encarregat del disseny, l’elaboració dels plafons i la instal·lació, amb un cost de 10.000 euros.

Els itineraris pedagògics formen part d’un projecte de caràcter divulgatiu de Ports de la Generalitat que s’està duent a terme als ports pesquers de la costa catalana de l’àmbit de la seva competència. La iniciativa compta amb el suport del Museu d’Història i l’Arxiu Municipal de Cambrils en l’elaboració dels continguts. La col·laboració va començar l’any passat quan la Confraria de Pescadors de Cambrils va demanar suport al Museu en el marc del conveni vigent amb l’Ajuntament de Cambrils per la divulgació del patrimoni marítim. En primer lloc, es van buscar un itinerari i els espais del port on es podien explicar millor els continguts històrics. També es va iniciar la recerca de bibliografia local i documentació a l’Arxiu Municipal de Cambrils.

El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha explicat que "hem destinat 10.000 euros a aquest circuit didàctic per posar en relleu l’activitat pesquera de Cambrils, la història del port, la cultura marinera i el valor nutritiu del peix, i conscienciar la ciutadania de l’impacte dels residus al mar". Gómez ha afegit que “aquest és el primer circuit didàctic que posem en servei a la Zona Portuària Sud, i ara el nostre objectiu és continuar instal·lant aquests itineraris als ports pesquers de la costa ebrenca”.

Per la seva part, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha destacat l’activitat pesquera com un dels trets d’identitat del municipi i ha manifestat la importància de fer pedagogia sobre el producte fresc, de proximitat, que “és un ingredient bàsic de la dieta mediterrània i projecta la qualitat de l’oferta gastronòmica local”. Per això, segons Mendoza, “des de l’Ajuntament, de la mà de la Confraria de Pescadors, col·laborem a divulgar i posar en valor la pesca cambrilenca, en conscienciar i apropar la mar a la ciutadania”.

El patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils ha volgut transmetre la necessitat de crear aquests espais amb la finalitat d’aportar coneixement no només del mateix producte sinó també del sector pesquer “és imprescindible que des de les diferents parts implicades realitzem una tasca informativa al consumidor, per tal de transmetre i posar en valor no només el producte pesquer, un producte, fresc, sa i de proximitat, sinó també l’esforç, la tradició i la vocació del sector”. Ha volgut afegir, “aquest resultat s’ha pogut obtenir gràcies a la bona sintonia i al compromís amb els que s’ha treballat per part de tots els implicats, aquest és el camí que s’ha de seguir”.

El circuit didàctic

El circuit consta d’11 plafons divulgatius ubicats a la zona de les xarxaires, la zona on s’amarren les embarcacions d’encerclament i part de les d’arrossegament i a l’exterior de l’edifici de la llotja. El primer panell mostra un plànol del port amb l’itinerari, on cada plafó té un número per conèixer la ubicació de cada panell. La part històrica la componen 4 panells, on s’explica la història del port, la Confraria, els pescadors i la construcció naval. Les arts de pesca es troben en 3 panells que es distribueixen amb arrossegament, encerclament i arts menors. La tipologia de peix es mostra en 2 panells, un de peix blanc i l’altre de peix blau i marisc. El circuit finalitza amb un panell de l’impacte dels residus al mar. Els plafons s’han fet en 4 idiomes: català, castellà, francès i anglès, per poder divulgar la informació de l’activitat pesquera entre els turistes visitants i la ciutadania.

Durant els mesos de l'estat d'alarma, s’ha treballat localitzant les fotografies antigues a presentar i en adequar els textos al disseny encarregat per Ports de la Generalitat. Per poder-ho integrar dins de la ruta del port pesquer que la Confraria havia iniciat al 2018, es va demanar que les continguts fossin en quatre idiomes. A més, per adaptar-ho a les activitats escolars, es va sol·licitar a Ports que els plafons fossin de taulell per no destorbar la visió del port i assegurar una bona comprensió als grups de nens i nenes que visiten durant el curs, l'espai portuari de la mà del Museu d'Història de Cambrils.