El director dels Serveis Territorial de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, va ser el protagonista d’enguany amb un parlament institucional marcat pel context social i amb al·lusions a les mobilitzacions ciutadanes. El Festour aplega unes 2.800 persones al Parc del Pinaret.

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Cultura i Festes Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Festes

El Festour aplega unes 2.800 persones al Parc del Pinaret

El Parc del Pescador va ser l’escenari, ahir, de l’acte institucional de la Diada a Cambrils. El director dels Serveis Territorial de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, va ser el protagonista d’enguany amb un parlament institucional marcat pel context social i amb al·lusions a les mobilitzacions ciutadanes. En la mateixa línia, l’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, va recordar aquell dia 11 de setembre de 1714, quan Barcelona va caure davant les tropes borbòniques, durant la guerra de Successió Espanyola. Dalmau va parlar d’una Catalunya polièdrica i dels punts de confluència de les diferents visions. Finalment, la coral Verge del Camí va cantar diverses peces i el Cant dels Segadors va posar punt final a l’acte institucional.

La nit abans, unes 2.800 persones van passar pel Parc del Pinaret durant les més de sis hores que va durar el Festour. Per quart any consecutiu, l’Ajuntament de Cambrils va apostar per aquest festival de música catalana la vigília de la Diada. El concert va començar amb els Papagayo i un públic molt familiar i de totes les edats que va anar canviant al llarg de la nit. El grup cambrilenc va presentar les cançons despreocupades amb una base de ska, rumba i reggae del seu primer disc "Origen".

A continuació els valencians Aspencat van irrompre amb un so propi i personal que barreja reggae i fusió amanit amb algunes gotes electròniques. Amb el nou treball discogràfic “Essència”, els nou músics de la banda exploren territoris electrònics sense perdre el segell dels sons greus i del llaüt i el missatge incisiu i crític.

Després d’una pausa va arribar la Troba Kung Fu des del Festour de Montblanc plena de rumba i “Santalegria”. I per acabar els osonencs Oques Grasses van transmetre la seva energia positiva i es van casar amb el públic amb un directe potent i festiu.

La Festa Major de la mare de Déu del Camí acaba aquest cap dissabte 14 de setembre amb la VII Mostra d’Entitats al Parc del Pescador i la V Festa Bastonera des de la plaça Espanya i pels carrers del barri antic. La Mostra d’Entitats, que es va haver d’ajornar el dissabte passat per la pluja, vol ser una espai de reconeixement de la ciutadania a la feina de les associacions. Comptarà amb la participació d’una cinquantena d’expositors d’entitats de Cambrils, actuacions en dos escenaris i un complet programa d’activitats que es pot consultar aquí.

PROGRAMA DE LA FESTA MAJOR DEL CAMÍ

Divendres, 13 de setembre

A les 8 del vespre, a la Sala d’Actes del Centre Cultural, estrena del documental Cambrils, l’evolució d’un poble, de Jordi Martí Domínguez, produït per Jordi Martí Henneberg amb el suport de la Universitat de Lleida. Un recorregut per la història de Cambrils a través de testimonis orals que deixen constància de com la ciutat ha anat evolucionant gràcies a factors tan importants com el ferrocarril o el turisme.

Acte inclòs dins del Cicle de Memòria de tardor Ports, camins i trens. Cambrils, nus històric de comunicacions.

Organitzen: Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils

Col·laboren: Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils

A les 22h, al Teatre del Casal Parroquial, TEATRE. EL GRUP TEATRAL MÓRA D’EBRE presenta Coses que dèiem avui, de l’autor Neil LaBute.

La temàtica de l’obra gira al voltant de les relacions de la parella, de les dificultats que comporta tirar endavant aquestes relacions quan el fil conductor es trenca, s’esborra o desapareix.

Tres peces breus. Tres situacions íntimes, tenses, delicades o decididament violentes, sotmeses a una incòmoda exposició pública.

A més podreu veure “Incomunicació”, escrita per Salvador Alegría, que s’afegeix i obre aquesta successió de trames que ens parlen d’amor i desamor, de relacions humanes.

Entrada gratuïta

Dissabte, 14 de setembre

De les 17 h fins les 22 h, al parc del Pescador, 

7a MOSTRA D’ENTITATS DE CAMBRILS

Una cinquantena d'associacions mostraran el que fan, el que són i el que poden arribar a fer.

A les 18:30h, a la plaça d'Espanya inici de la V FESTA BASTONERA

L’any 2005 va tenir lloc la primera Festa bastonera de Cambrils que es va concebre com a memorial del que fou un dels mestres de la colla actual del Ball de bastons de Cambrils, Josep Maria Ill. La iniciativa va tenir continuïtat i la Festa s’ha anat celebrant els anys imparells. Enguany, a la cinquena edició, comptarem amb la presència de formacions del Penedès, de la Conca de Barberà, del Tarragonès, del Barcelonès i del Baix Camp i la Dansa de la Todolella del País Valencià.

Participaran les colles:

- Ball de Bastons de l'Assosiació Sal-i-Ou de Salou (Tarragonès)

- Bastoners de Gràcia (Barcelonès)

- Bastoners de l'Esbart Reus Dansa (Baix Camp)

- Ball de bastons de Banyeres del Penedès (Baix Penedès)

- Ball de bastons de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà)

- Dansa de la Todolella (Els Ports, País Valencià)

- Ball de bastons de Cambrils (Baix Camp)

Recorregut: c. Hospital, Pl. Marianao, c. Creus, c. Major, c. Vidal i Barraquer i Pl. d’Espanya.

A les 19.30 h, a la plaça d’Espanya,  BALLADA FINAL de totes les colles.
Organitza: Ball de Bastons de Cambrils