L’alcaldessa s’ha reunit avui amb les tres empreses adjudicatàries, que ja fa dues setmanes van començar les tasques de manteniment. La brigada municipal gestiona directament una de les quatre àrees que estableix la reordenació.

  • Categoritzat com: Comunicació Medi Ambient i Serveis Generals Medi Ambient i Serveis Generals

Les zones verdes de Cambrils tornaran a lluir gràcies al nou servei de jardineria que es va posar en funcionament el passat 5 de maig. L’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, i el regidor de Medi Ambient, Antonio Laguna, han mantingut avui una reunió de coordinació amb les tres empreses que van guanyar el concurs públic. 

L’alcaldessa ha afirmat que poc a poc Cambrils ha d’anar recuperant el ritme perdut per culpa d’una situació econòmica complicada que en els últims tres anys ha obligat a l’Ajuntament a reduir el cost de la prestació d’algunes serveis. Per això, ara que s’han començat a sanejar els comptes, el govern municipal ha apostat per augmentar la partida destinada a jardineria. A més, també s’ha reordenat el servei unificant zones i personal per incrementar els rendiments de treball.

Dalmau ha assegurat que els ciutadans ja poden començar a veure els resultats dels primers quinze dies de la intensificació del manteniment de zones verdes i arbrat viari, sobretot a les urbanitzacions on ja s’està treballant, per exemple, en la neteja dels escocells dels arbres. Però un dels canvis més vistosos serà la setmana que ve quan els operaris comencin a plantar les flors de temporada a la rotonda del Patronat de Turisme i els parterres, la rotonda del Club Nàutic, la plaça Mossèn Batalla, la rodona d’Eduard Toldrà amb Ferran Sors i les jardineres del Port.

Una altra de les novetats de les noves adjudicacions és que a més del manteniment de les zones verdes, parcs públics, arbrat viari i jardineres, inclouen el manteniment de les àrees de joc infantils i la neteja de solars municipals, i millores com el subministrament d’arbrat per reposar escocells buits, la retirada d’arbres i arbustos morts o en mal estat,  el subministrament de flor de temporada, planta arbustiva i planta vivaç o els treballs d’instal·lació de noves xarxes de reg.

Zonificació de la jardineria

Fins ara el manteniment de la jardineria municipal s’organitzava dividint el terme municipal en nou zones i la brigada gestionava directament la de Vilafortuny.  En la nova organització s’han establert quatre zones, que són Ponent, Centre-Vila, Centre-Port i Vilafortuny.  

La brigada municipal de jardineria, formada per set persones, s’encarrega directament del manteniment de la zona de Ponent  i les altres tres àrees es van treure a concurs públic.

Les tres empreses

Les empreses adjudicatàries són Urbaser, Jardineria Bordera i Agrotarraco. Els operaris d’Urbaser treballen en el manteniment del Centre-Vila amb 209.011 metres quadrats de zones verdes (inclou el Parc del Pinaret, el Parc del Pescador i Nou Cambrils), 3.621 arbres, 174 jardineres i 16 àrees de joc infantil.

Per la seva banda, Jardineria Bordera té adjudicada la zona Centre-Port amb 140.448 metres quadrats de superfície verda, 1.770 arbres i 275 palmeres, 154 jardineres i 7 parcs infantils.

I els jadiners d’Agrotarraco fan el manteniment de Vilafortuny, que disposa de 300.432 metres quadrats de zones verdes, 2.514 arbres i 204 palmeres, 28 jardineres i 21 àrees infantils.

Evolució del pressupost

L’abril de 2012, atesa la mala situació econòmica de l’Ajuntament, es va reduir el cost dels contractes externs en un 40%, amb una davallada de les freqüències del servei.

L’any 2013, el cost total dels contractes se situa en els 602.165 euros. En el pressupost de 2014, es produeix una lleugera recuperació i s’incrementa la partida destinada a la jardineria en 106.000 euros per garantir el manteniment adequat de les zones verdes.

Cal tenir en compte que la reducció de la partida de la jardineria del 2012 i 2013 es va veure agreujada per l’ampliació considerable de la superfície a mantenir en els anys anteriors atenent que es va rebre la gestió de nombroses urbanitzacions, unes per acord de recepció municipal (Mimoses, Vilafortuny 2, La Dorada, Baronia, Quatre Camins, Mas Olivé, Sector Castell, Mas d’En Bosch II, Proacosa I, II i III, Els Ametllers) i d’altres rebudes d’ofici (Sector 9, L’Ardiaca, Polígon 69 i des del gener de 2014 el polígon industrial Belianes, fase I).