Aquest 2019 se celebraran nou jornades gastronòmiques dedicades a promocionar productes de temporada, autòctons i de quilòmetre zero. Les campanyes estan organitzades per l’Ajuntament conjuntament amb els restauradors i els productors del municipi. La carxofa, els fideus rossos, el vermut les tapes, el calamar, el vi, l’oli nou i el romesco són els altres protagonistes de l’any.

  • Categoritzat com: Comunicació Promoció Econòmica Turisme

Les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera de Cambrils encetaran de l’1 al 24 de febrer un calendari gastronòmic que enguany recull nou campanyes dedicades a productes de proximitat. L’agenda del 2019 continua amb la carxofa, els fideus rossos, el vermut les tapes, el calamar, el vi, l’oli nou i el romesco.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora de Turisme, Mercè Dalmau, i la regidora de Promoció Econòmica, Ana López, han presentat avui el calendari promocional i les primeres jornades de l’any, acompanyades del vicepresident segon de la Confraria de Pescadors, Josep Lluís Pastó; el president de la Cooperativa Agrícola, Pau Serra; el representant de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils Eduard Martí; el director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme, Jordi Jardí, i la representant de l’associació Xarxa del Port, Marta Borràs.

El calendari ja es pot trobar als restaurants participants i a l’Oficina de Turisme, es repartirà a totes les fires on hi hagi presència de Cambrils i es farà arribar a les 20 oficines espanyoles de turisme a Europa i els 12 Centres de Promoció Turística de Catalunya que hi ha a diferents capitals d’Europa, Àsia i Amèrica.

Aquest element promocional, que permet fer arribar la informació a diferents públics, és una eina més per seguir treballant en la desestacionalització del turisme i reforçar el posicionament de Cambrils com a capital gastronòmica de Cambrils.

Les nou jornades que recull el calendari són fruit de la col·laboració público-privada entre l’Ajuntament, els restauradors i els productors per promocionar l’excel·lència de l’oferta gastronòmica des d’un punt de vista integral, incloent el sector primari (pesca i agricultura) i el sector de serveis. En aquest sentit, les diferents campanyes posen en valor el talent dels cuiners de Cambrils, l’alt nivell dels restaurants i la qualitat dels productes de la terra i del mar.

Les nou cites gastronòmiques

-          15es Jornades de la Galera: de l’1 al 24 de febrer

-          7es Encarxofa’t a Cambrils: del 8 al 24 de març

-          7es Jornades dels Fideus Rossos: del 3 al 19 de maig

-          2n Vermuting Cambrils

-          8a Cambrils Mar de Tapes: del 7 al 16 de juny

-          5es Jornades del Calamar: del 27 de setembre al 13 d’octubre

-          10a Mostra del Vi i la Gastronomia “Cambrils Entrada al País del Vi”: de l’11 al 13 d’octubre

-          6es Jornades de l’Oli Nou: del 25 d’octubre al 10 de novembre

-          7es Jornades del Romesco: del 22 de novembre al 8 de desembre

Les 15es jornades de la Galera i la Cuina Marinera

La 15a edició de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera de Cambrils se celebraran del 2 al 25 de febrer amb la participació de 30 restaurants i un programa d’activitats per a tots els públics. La galera serà la protagonista dels menús especials dels restaurants participants, el concurs per a joves cuiners, les degustacions populars, els aparadors dels comerços i les visites a les instal·lacions de la Confraria.

A partir d’aquest divendres i fins el 24 de febrer, els 30 restaurants participants oferiran menús especials amb la galera com a ingredient principal amb una àmplia varietat de receptes, des de les més tradicionals a les més innovadores. Crema de galeres, arrossos de tota mena, saltat de galeres amb calçots, romesco de rap amb galeres i carxofes, bullabessa de galeres, marisc i algues; caneló de galera, fideus rossos amb galeres o galeres a la planxa són algunes de les propostes dels menús, que es poden consultar en aquest enllaç i que costen entre 20 i 49 euros.

Actes populars

Els actes més populars són la fregida de galeres i la galerada popular. La fregida de galeres i calçots amb oli d’oliva verge extra Mestral se celebrarà el proper diumenge10 de febrer a partir de les 9:30 hores a la Cooperativa Agrícola de Cambrils. La galerada popular serà el diumenge 17 de febrer de les 11 a les 14 hores al Mollet del Rec del Port de Cambrils. Els assistents podran gaudir d’una degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors per 4 euros.

Com cada any, també hi haurà demostracions de vela llatina i passejades amb llagut, activitats familiars, exposicions i visites guiades a les instal·lacions de la Confraria per conèixer l’art de pescar galeres i el recorregut que fan des de les barques fins a la llotja.

A més, el diumenge 3 de febrer d’11 a 15 hores hi haurà un vermut i maquillatge solidari de la Lliga contra el Càncer al Lounge Parc Cambrils del Parc del Pescador, i el 17 de febrer s’ha programat l’espectacle de clown familiar “Peskaplàstic” per sensibilitzar sobre l’impacte dels plàstics i els residus al mar i la sobreexplotació de la pesca.

Com és habitual, l’Escola d’Hoteleria torna a participar en les jornades amb el concurs “De la mar als fogons” per a joves cuiners. El proper 6 de febrer un grup de persones expertes seleccionarà les 8 receptes per participar al concurs. El 22 de febrer els i les semifinalistes hauran d’elaborar les seves propostes i exposar-les davant d’un jurat i es lliuraran els guardons.

Comerç, amb bon gust

Les jornades de la galera aniran acompanyades d’una campanya comercial per promocionar la gastronomia i el seu impacte en el comerç. Els establiments de l’Associació Xarxa del Port adherits a la campanya decoraran els seu a paradors i exposaran receptes per donar a conèixer les múltiples aplicacions d’aquest crustaci a la cuina.

PROGRAMA

Diumenge, 3  de febrer

VERMUT/ MAQUILLATGE SOLIDARIDe les 11h a les 15h, al Lounge Parc Cambrils (Parc del Pescador)Amb la compra d’un tiquet solidari, podràs col·laborar amb la lluita contra el càncer. El tiquet inclou un maquillatge a càrrec de Rebeca Torres i 10 maquilladors més i un vermut del Celler Mariol

Maquillatge per a públic adult i pinta cares per als nens, organitzat per la Lliga contra el càncer de Cambrils.

 

Donatiu Maquillatge / Pinta cares: 5 euros

Donatiu Vermut: 5 euros

El tiquet es pot adquirir el mateix dia al bar Lounge Cambrils del Parc del Pescador.

El farcell de la postguerra: Quan la gana aguditza l'enginy

A les 12 hores, al Museu Molí de les Tres Eres.

Visita guiada a l’exposició, a càrrec de Sergi Freixes Castrelo, historiador i comissari de la mostra. Al finalitzar, vermut de postguerra per a tots els assistents. Activitat dirigida a tots els públics. Aforament limitat. Inscripció prèvia.

Divendres, 9 de febrer

GALERES EN VIU

De les 17h a les 18 h, a la Confraria de Pescadors de Cambrils

Visita guiada a les instal·lacions. Vine i aprèn l’art de pescar galeres de la mà dels que tenen molt d’ofici i segueix el recorregut que fan les galeres des de les barques fins a la llotja. Aforament limitat. Inscripció prèvia.

Diumenge, 10 de febrer

AMB GUST D’OLI I CALÇOTS

A les 9.30h, a la Cooperativa Agrícola de Cambrils (ctra. Cambrils-Montbrió, km 2)

Fregida de galeres i calçots de Cambrils amb Oli d’Oliva Extra Verge QVextra de la Cooperativa de Cambrils. Preu degustació: 4 euros. I després de fer un tast,  pots omplir el cistell a l’Agrobotiga fins a les 14h!

Dijous, 14 de febrer

TARRAGONA SOTA EL MAR

A les 20h, a la Torre del Port

Inauguració de l’exposició amb fotografies dels socis de la Societat d’Exploracions Submarines de Tarragona. Mostra oberta al públic del 16 de febrer al 24 de març en horari de cap de setmana i amb accés gratuït. Més informació: www.cambrils.cat/museu

Divendres, 15  de febrer

GALERES EN VIU

De les 17h a les 18 h, a la Confraria de Pescadors de Cambrils

Visita guiada a les instal·lacions. Vine i aprèn l’art de pescar galeres de la mà dels que tenen molt d’ofici i segueix el recorregut que fan les galeres des de les barques fins a la llotja. Aforament limitat. Inscripció prèvia.

Dissabte, 16  de febrer

DESCOBREIX I PINTA UNA GALERA

De les 17h a les 19h, a la Torre del Port

Activitat familiar contínua oberta a tothom, on veurem aquest curiós animal sota l’aigua a través de tabletes i coneixerem com és una galera per acabar dibuixant-ne una. Aforament limitat.

Diumenge, 17 de febrer

GALERADA POPULAR

Venda de tiquets de les 11h a les 14 h, al Mollet del Rec del Port de Cambrils

Degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors de Cambrils. Preu degustació: 4 euros.

PESCAPLÀSTIK

A les 12.30h, a les escales reials del Port de Cambrils

Espectacle de clown dirigit al públic familiar i infantil, que pretén sensibilitzar sobre la importància de l’impacte dels plàstics i els residus en el mar i la sobreexplotació de la pesca perquè les galeres de Cambrils puguin viure en un hàbitat net i saludable. Activitat gratuïta.

De les 11.30h a les 13 h, a les escales reials del Port de Cambrils

Demostració de Vela Llatina a càrrec de l’ARJAU.

Passejades amb llagut adreçades principalment a la canalla, a càrrec de l’associació esportiva VENT D’ESTROP.

Durant les Jornades Gastronòmiques de la Galera

COMERÇ AMB BON GUST

De l’1 al 24 de febrer

Passeja pels establiments de l’Associació Xarxa del Port, adherits a la campanya, i gaudeix de la decoració temàtica dels seus aparadors. Fixa’t i pren nota de les  receptes que trobaràs en els diferents aparadors i descobreix les múltiples aplicacions d’aquest exquisit crustaci ple de sabor. Enguany, no et conformis només en degustar l’àmplia oferta de menús que els restauradors han dissenyat per a tu, sigues, alhora, el teu propi xef!

CONCURS “DE LA MAR ALS FOGONS” PER A JOVES CUINERS/ES

Concurs “De la Mar als Fogons” per a joves cuiners/es

XV concurs a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils.

Dimecres  6 de febrer: selecció dels semifinalistes

D’entre totes les propostes d’aplicacions amb galera rebudes, un grup d’experts seleccionarà un màxim de 8 receptes per a participar en el concurs.

Divendres 22 de febrer: Concurs i lliurament de guardons

Els/les joves seleccionats/des elaboraran, a les instal·lacions de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, les seves propostes gastronòmiques, i les exposaran davant un jurat. El concurs s’iniciarà a partir de les 9 h i fins les 14 h. A les 14 h, es portarà a terme l’acte d’entrega de guardons als/les guanyadors/es de l’edició d’enguany.