L’acte se celebrarà aquest dissabte a les 12 hores i comptarà amb l’actuació del grup musical La Principal del Zunzún. L’equipament oferirà jornades de portes obertes durant tot el cap de setmana: el 27 de juny d’ 11 a 14 i de 17h a 20h i el 28 d’11h a 14h.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

El Molí de les Tres Eres, seu principal del Museu d’Història de Cambrils, tornarà a obrir portes aquest dissabte, 27 de juny, després del seu tancament a conseqüència de la pandèmia i d’haver realitzat diverses obres de millora. Serà el primer dels espais museístics cambrilencs que pot reobrir en l’horari habitual i ho farà amb la inauguració del jardí i dos nous accessos i unes jornades de portes obertes durant tot el cap de setmana.

L’acte d’inauguració, que se celebrarà aquest dissabte, 27 de juny, a les 12 hores, anirà a càrrec de l’alcaldessa, Camí Mendoza, i comptarà amb l'actuació itinerant prèvia i posterior del grup musical La Principal del Zunzún. L'activitat presencial en petit format s'inclou dins del programa de la Festa Major de Sant Pere 2020.

Les jornades de portes obertes es portaran a terme el dissabte 27 de juny d’11 a 14 i de 17 a 20 hores i el diumenge 28 de juny d’11 a 14 hores. L’aforament estarà limitat al 50%, les persones que hi vulguin accedir hauran de portar mascareta i s’eliminaran les visites guiades a la sala de moles.

Obres de millora

Aquesta setmana finalitzaran les obres de construcció dels dos nous accessos al Molí de les Tres Eres. Els treballs, iniciats el 2019, es van haver d’aturar el passat març a conseqüència de l'estat d'alarma i es van reprendre al maig.

Les obres han tingut un àmbit d’actuació que va del nou pont sobre la Riera d’Alforja fins a l’encreuament de l’Avinguda Adelaida amb la Via Augusta. L’objectiu ha estat recuperar el tancament exterior perimetral del Museu Molí de les Tres Eres, crear dos accessos separats, adequar i enjardinar tot l’entorn segons la nova rasant definida pel nou pont sobre la riera d'Alforja.

Tota aquesta intervenció de l’àrea d'Obra Pública de l’Ajuntament de Cambrils ha permès crear un accés només de vianants i bicicletes al recinte del museu des de l’Avinguda Adelaida, separat de l’accés de vehicles rodats, que se situa al carrer Nova Via Augusta amb molt més angle de gir. A més, l'obra ha construït un nou tram de carril bici a l'avinguda Adelaida que se suma als ja existents. L'Ajuntament de Cambrils va adjudicar els treballs a l’empresa Romà Infraestructures i Serveis SAU per import de 73.484,10 euros.

La finalització de les obres fins ara en curs al Molí de les Tres Eres, era un requisit imprescindible per poder reobrir el museu, atès que afectava els accessos exteriors de l’equipament. L'emergència sanitària provocada per la Covid-19 ha provocat que des del diumenge 8 de març tots els espais museístics de Cambrils hagin hagut de romandre tancats.

Durant aquestes setmanes prèvies, conjuntament amb el Comitè de Coordinació del Coronavirus de l'Ajuntament de Cambrils, s'ha elaborat un Pla de Contingència seguint les recomanacions de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. També s'ha format al personal d'atenció al públic i s'ha preparat l'equipament proveint-lo de mampares i elements de protecció per les persones visitants com gel hidroalcohòlic o nova senyalització multilingüe. A més, s'han eliminat tots els dispensadors de publicitat en paper, el wc ha quedat fora de servei i s'ha accentuat la cadència de la neteja de l'equipament, en marxa des de fa setmanes.

Tot plegat ha de permetre gaudir del patrimoni amb seguretat i tranquil·litat a les persones que es vulguin acostar al museu, per començar a recuperar bones sensacions després de mesos de confinament i realitzar la funció de servei públic d'una visita al patrimoni en directe. Per aconseguir fer arribar un missatge de positivitat, des del Museu d'Història de Cambrils es llança la campanya "Revivim. Reobrim. Més que mai amb la memòria", convidant a la ciutadania a fer-se seu de nou el patrimoni col·lectiu que gestiona, que s'anirà reobrim gradualment en la mesura que sigui possible. El dissabte 27 serà, doncs, el primer moment per reobrir i reviure la memòria.